Szeptember
közepén járunk, a kertemben kezdik megadni magukat a nyári
növények, zöldbab, borsó cukkini és a többiek már nem nagyon
teremnek, de a mángold szabályos dzsungellé kezd nőni és a
paradicsomok is érlelik még utolsó gyümölcseiket a késői
kánikulában. Szedtem is egy jó nagy csokorral a mángoldból és
mellé egy jó nagy adag paradicsomot, alaposan megpakolva a pólómat
aminek a alját a fogaimmal tartva, így egy batyut kialakítva
fuvaroztam be a házba.
A
hűtőben találtam még egy zacskó finom Garanbonciás -féle túró
és friss olasz lasagne lapokat... nem volt kérdés a menü.
Hozzávalók:
.
1 csomag/10-12 lap (250 g.) friss lasagne lap (pl.
Trattoria Verde)
.
1 kg. friss érett paradicsom
.
45 dkg. mángold
.
50 dkg. tehén túró (garabonciás leveles túró)
.
250 g. mozzarella sajt
.
5 dkg. Pecorino Romano sajt
.
4-5 gerezd fokhagyma
.
2 dl. száraz fehérbor
.
1 ek. tejszín
.
1 db. tojás sárgája
.
5 dl. tej (3,5%-os)
.
1 ek. liszt
.
1 ek. ghí vagy vaj
.
olívaolaj
.
balzsamecet
.
só, bors, oregáno, szerecsendió, cukor
Elkészítése:
1.
A paradicsomokat megmosom, kivágom a szártövét majd felkockázom
és egy serpenyőbe dobom, amiben előzőleg 2 ek. olívaolajat
forrósítottam és egy gerezd felaprított fokhagymát üvegesre
pirítottam.
2.
A paradicsomot sózom borsozom, egy nagy csipetnyi oregánót és
cukrot szórok rá, majd közepes fokozaton 30 percig főzöm.
3.
Közben egy wokban 2 ek. olívaolajat forrósítok, a mángoldot
megmosom leszárítom, a szárakat apróra vágom, az olajba dobom és
közepes fokozaton párolni kezdem.
4.
Mikor a mángoldszárak puhulni kezdenek, hozzáadok 2-3 gerezd
vékonyra szeletelt fokhagymát, sózom, borsozom, majd felöntöm a
száraz fehérborral.
5.
Mikor a borból elforrt az alkohol, hozzáadom a felcsíkozott
mángold leveleket is, lefedem, majd 10 percig párolom közepesnél
alacsonyabb fokozaton.
6.
A megpárolt, kihűlt mángoldhoz keverem a túrót, reszelek rá egy
negyed szerecsendiót, hozzákeverem a frissen reszelt pecorino sajt
felét, és ha kell még sózom és borsozom.
7.
A közben szósszá főtt paradicsomhoz hozzákeverek egy kis
balzsamecetet és 1 kanálnyi sűrű tejszínt, majd egy sütőtálba
öntöm a paradicsomszószt, hogy egy-másfél ujjnyi magasan álljon
a tálban.
8.
Az asztalra kiteszem a lasagne lapokat egymás mellé, mindegyikre
két-két kanálnyi mángoldos túrót teszek, elrendezem egy csíkban
a közepén, majd feltekerem őket, és szorosan a paradicsomszószba
ültetem egymás mellé.
10.
A ghíből/vajból, lisztből és tejből egy hígabb besamel mártást
főzök az itt leírtak szerint, sózom borsozom, szerecsendiót
reszelek rá, belekeverem egy tojás sárgáját és a maradék
reszelt pecorino sajtot, majd az egészet a canellonikra öntöm,
hogy mindenhol bevonja.
11.
A tetejét befedem a szeletekre vágott mozzarella sajttal és a 200
fokra előmelegített sütőbe, az alsó polcra teszem 25 percre,
vagy míg a sajt teteje aranybarnára nem pirul és a tészta puhára
fő benne.
12.
Tálalás előtt hagyom pihenni 10-15 percet, hogy kissé hűljön és
az egész kissé jobban összeálljon.
Tálaláskor
a sütőtálban négyfelé vágom a canellonit és lapáttal
kiszedem. Mellé rukkola vagy galambbegy salátát tálalhatunk kis
vinaigrette öntettel.
Tipp!
Lasagne lapok helyett használhatunk száraz tésztából készült
canelloni csövet is, a tölteléket habzsákból nyomhatjuk a csőbe.
A
mángoldos túróba keverhetünk egy maréknyi durvára vágott,
száraz serpenyőben pirított kesudiót vagy fenyőmagot is.
A
kész canelloni egy-két napig eláll a hűtőban, másnap, sütőben
melegítve is jó, sőt sokak szerint még finomabb mint frissen.
Ez
egy remek fogás! Tartalmas és finom húsmentes étel, amiben a
mángold karakteres földes íze és zsíros túró gazdag íze
remekül harmonizálnak egymással és a finom édes
paradicsomszósszal meg a krémes és ropogós sült sajttal. Érdemes
kipróbálni.
Egy
Bátai Fehér Kadarkát (Bősz Adrián) bontottam mellé –
ez egy bor érdekesség mert nem vörös, mint a kadarkák általában,
hanem egy száraz fehérbor - ami igazán remekül illet ehhez a
fogáshoz.
Elkészítési
idő: 90 perc
Költségek:
-
Energiatartalom:
940 Kcal/adag
Reggel óta nézegetem, megpedzi-e valaki a "mángoldal"-t?
VálaszTörlésHát nem.
Most akkor egy galád nyelvtannáci vagyok-e?
Amúgy a recept nem rossz, de hazudnék, ha ezt rendelném szombatra.
jogos, javítottam!
VálaszTörléspedig nem bánnád meg ha ezt rendelnéd...:)
Édi lehettél, ahogy teleszedted a pólódat. Mint maci a málnásban.)) Én is szedtem már a pillanat hevében teli pólót, csak birssel. Jó össze is szöszölt. Szerintem semmi gond a recepttel, szívesen megenném akár hétvégén, akár hétfőn. A garabonciást én is vettem, de most nem nagyon látom a polcokon.
VálaszTörlés