Keresés a blogban

Mustáros szószban sült csirkeszárnyak bruschettával és zöldsalátával



Nemrég vettem egy grillsütőt. Nem mintha eddig nem lett volna sütőm, van egy épített, nagy betonasztalos téglából épített grillsütő a kert egyik végében és egy gázos tárcsás sütő a teraszon, de szükségem volt egy mobilabb, fedeles faszenes sütőre, amit ha kell, be tudok húzni a terasz tető alá, mondjuk ha elered az eső. Ráadásul mint írtam, ez egy lehajtható tetővel rendelkező sütő, amiben lefedve, lassan is lehet nagyobb húsdarabokat sütni, míg az eddigi kerti sütőmben „csak” grillezni lehet, magas hőfokon.
Sikerült cirka két óra team-munkában összeszerelni, és persze mindjárt le is akartam tesztelni. Erre a legalkalmasabb a csirkeszárny, amit elég nehéz elrontani, így ezzel kockázat nélkül kideríthettem az új sütőm lehetőségeit.



Hozzávalók:

. 10-12 db, egész csirkeszárny
. 8-10 db. friss paradicsom
. fél fej jégsaláta
. 1 csomag újhagyma
. 2 db. kápia paprika
. 1 db. csípős zöldpaprika
. 1 gerezd fokhagyma
. gyökérkenyér v. ciabatta
. olívaolaj
. só, bors
. friss bazsalikom
. 1 dl. mustáros vinaegrette öntet
a mustáros grillpáchoz:
. 2 ek. balzsamecet
. 2 ek. Barnacukor
. 2 ek. dijoni mustár
. 2 tk. mustárpor
. 2 tk. kakukkfű
. 4-5 gerezd fokhagyma
. 1 dl. olívaolaj

Elkészítése:

1. Egy aprítógépbe teszem a a grillpác hozzávalóit az olaj kivételével és simára dolgozom, majd a végén az olajat is hozzácsorgatom miközben megy a gép, és így egy sűrű szósszá keverem az egészet.
2. A csirkeszárnyakat szétvágom három felé, a szárnyvégeket félreteszem, a közep- és „comb” részeket egy keverőtálba teszem, megsózom, borsozom, majd ráöntöm a mustáros-balzsamecetes pácot és alaposan elkeverem. Minimum egy órára, de még jobb egy éjszakára a hűtőbe tenni pácolódni.
3. A vinegrette öntetet az itt leírtak szerint elkészítem, és fél-egy órára félreteszem, hogy az ízei összeérjenek.
4. A grillsütőben az izzó parazsat az égéstér egyik felében terítem el, a másik felét szabadon hagyom, a grillrácsot egy darab szalonnával megkenem és megvárom míg teljesen átforrósodik.
5. A parázs feletti részre pakolom a csirkeszárnyakat és 2-3 percenként forgatva 10-12 percig grillezem.
6. Azután átpakolom a húsokat a grillrács másik felére, ami alatt nincs parázs, lecsukom a grillsütő fedelét, a levegőáramlást közepesre állítom, és így sütöm tovább 25-30 percig, míg a csontig át nem sül a hús.
7. A jégsalátát felcsíkozom, az újhagymát felkarikázom, a kápia és a zöldpaprikát vékony csíkokra (julienre) vágom és egy salátástálban összekeverem.
8. A kenyereket ujjnyi vastag szeletekre vágom, egy serpenyőben (lehet a grillrácson is még a hús előtt) szárazon megpirítom, egy gerezd fokhagymával kissé megdörzsölöm, meglocsolom a legjobb olívaolajommal, azután megpakolom vékony karikákra vágott friss paradicsommal, végül megint meglocsolom a finom olívaolajjal.

Tálaláskor a paradicsomos bruschettát a tányér közepére helyezem, mellé teszek egy marékkal a salátakeverékből, majd megszórom egy csipetnyi maldon sópehellyel és meglocsolom a vinegrettel a salátát. Bazsalikom leveleket tépkedek rá, a bruschettát körberakom a csirkeszárnyakkal, és végül pár olívabogyót szórok mellé...
Tipp! Nem csak kerti grillsütőben készíthetjük el ezt a csirkeszárnyat. Egy tepsibe pakolva, a 180 fokos sütőbe tehetjük 35 percre, majd egy serpenyőben ropogósra piríthatjuk a szárnyakat.
Szeletelhetjük egy kicsit vastagabbra is a kenyeret és utána a paradicsomot egy villával megnyomkodhatjuk a pirítós tetején, hogy a kicsorduló leve beleszivárogjon a kenyérbe, Olaszországban sok helyen csinálják így a bruschettát.
Jó kis próbája volt ez az új sütőmnek. A pompás édes-pikáns, ragacsosra sült csirkeszárnyak a friss salátával és kertben szedett érett paradicsomokkal...
A nagy melegben a grillsütő mellett ücsörögve is, és később az ételhez is, jólesett a finom hideg körte cider.

Elkészítési idő: 1 óra + a pácolási idő
Költségek: kb. 550 Ft./adag
Energiatartalom: 1060 Kcal./adag

4 megjegyzés:

  1. A tesztelés úgy látom sikeresnek mondható, csábítóan jól néz ki. A bruschettába belefacsarom finoman a fél paradicsomot, aztán rákarikázom a kenyér tetejére, olyan jól átitatódik...

    VálaszTörlés
  2. Kedvencekbe mentve! csuda klassz ötlet! Köszi!!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!