Szeretem
a karfiolt. Kora tavasztól egész október végéig tart a szezonja,
és végig friss és szép tömör fej karfiolokat vehetek a piacon.
A karfiol az egyik legsokoldalúbban használható zöldség
szerintem. Nyersen is ehető, különféle mártogatós szószokkal
vagy sajtmártással, de készíthető belőle leves, ragu,
curry/korma, kiránthatjuk, párolhatjuk, jó rakottasnak, főzeléknek
és pürének is stb... Arra gondoltam vajon megállja-e a helyét ha
önmagával körítve készítem el. Jelentem igen.
Hozzávalók
(2-3 adaghoz):
.
egy tömör fej karfiol
.
40 dkg. mángold
.
4-5 dkg. parmezán
.
4 dkg. vaj
.
1 csésze liszt
.
ghí
.
fél liter zöldség
alaplé
.
1 db. citrom
.
só, bors, csilipor, kurkuma
Elkészítése:
1.
A karfiolfejről leszedegetem a leveleket, a torzsájának fás
részét kivágom, majd először félbe, azután nagyjából
egycenti vastag szeletekre vágom.
2.
A szeletekből nagyobb rózsákra bontom, - amolyan „rántanivaló”
nagyságúakra - a mennyisége nagyjából az egész fej
harmadát-felét tegye ki.
3.
A lisztet, 1 ek. kurkumával, csipetnyi sóval és csiliporral
elkeverem, és a közben megsózott, borsozott karfiol darabokat
megforgatom benne.
4.
A maradék karfiolt kisebb darabokra vágom, egy lábosba teszem, és
felöntöm annyi alaplével, hogy ellepje, majd közepes fokozaton
15-20 perc alatt puhára főzöm.
5.
Leszűröm róla a levet (amit nem öntök ki), és a még
forró karfiolra dobom a vajat, majd botmixerrel pürésítem az
egészet.
6.
Belereszelem a parmezánt, ha kell a főzőlével beállítom a
sűrűségét, sózom és borsozom, azután melegen tartva
félreteszem.
7.
Egy serpenyőben, közepes hőfokon (kerámialap #6/9), annyi
ghít forrósítok, hogy nagyjából fél-egy centi magasan álljon
benne, ebben sütöm meg a belisztezett karfiolokat, kívül
aranybarnára és ropogósra, belül puhára, de azért kissé
„ressre”, „harapnivalóra”.
8.
Közben, egy wokban kevés vajon, fedő alatt, 3-5 perc alatt
megpárolom a széles csíkokra vágott mángold leveleket, közben
egy kanálnyi citromlével, sóval, borssal ízesítem.
Tálaláskor
a tányérra szedek a parmezános karfiolpüréből, a tetejére
halmozok a párolt mángoldból, majd a sült karfiolokból is szedek
mellé. Kevés citromlevet facsarhatunk rá ízesítésnek és/vagy
egy kis jó minőségű olívaolajjal is meglocsolhatjuk.
Tipp!
Fontos, hogy kemény és tömör fejet válasszunk, mert a lazábbat
nem lehet szeletelni, szétesik rózsáira.
Mángold
helyett használhatunk spenótot, vagy a kelkáposzta külső
leveleit, attól függően minek van éppen szezonja.
A
karfiolt úgy is elkészíthetjük, hogy gőz felett félig
megpárolhatjuk és papírtörlőn leszáríthatjuk, mielőtt
belisztezzük és kisütjük.
Ez
egy nagyon finom fogás, benne a karfiol ízei több formában és
állagban. Egyszerre ropogós és krémes, remek ízletes vega fogás,
így a nyári napokban.
Egy
pohár Sauvignon Blanc-t érdemes kortyolni mellé.
Elkészítlési
idő: 50 perc
Költségek:
kb. 450 Ft./adag
Energiatartalom:
670-500 Kcal/adag
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése