Keresés a blogban

Főtt sertéscsülök petrezselyemszósszal



A sertéscsülök valahogy mindig megbabonáz, ahogy meglátom a hentespultban. Ha meglátok egy szép darabot egyszerűen nem tudom megállni, hogy ne vegyek belőle. Aztán meg otthon jön az agyalás, hogy mit készítsek belőle. Most a Metroban jártam így, ahová csak benéztem, aztán több mint tíz kiló hússal távoztam, többek között négy szép sertés hátsó csülökkel. Ebből most kettőt készítettem el.
Az alábbi recept alapja a „Szakácsok könyvéből” származik és szerintem a csülök egyik legfinomabb és legkönnyebb elkészítési módja. Pár perc előkészület után csak feltesszük és onnan szinte semmi dolgunk vele.

Hozzávalók:

. 2 db. sertéscsülök (kb. 1,5 kg.)
. 2 fej hagyma
. egy póréhagyma
. 3 gerezd fokhagyma
. 2 szál zellerszár
. 1 nagyobb sárgarépa
. 1 csokor friss petrezselyem
. 5-6 ág friss rozmaring
. 5 babérlevél
. 2 liter alaplé
. 1 dl. tejszín
. 1 kg. kifliburgonya
. keményítő
. só, bors, egész bors

Elkészítés:

1. A sertéscsülköket egy lábosba teszem, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, majd felforralom és 10 percig főzöm.
2. Kiveszem a csülköt és leöblítem, a lábost elmosom és újra beleteszem a csülköket, majd hozzáadom a nagyobb darabokra vágott zöldségeket a krumpli kivételével, megszórom egy nagy csipet sóval és 12 szem borssal, beleteszem a rozmaringot és a petrezselymet és két gerezd fokhagymát, majd felöntöm annyi alaplével, hogy ujjnyira ellepje.
3. Felforralom, azután lefedem és a tűzhelyet alacsony fokozatra állítva (kerámialap#9/4), lassan fortyogtatva főzöm 2 és fél órán át.
4. A kiflikrumplikat meghámozom és a főzés utolsó 30 percében beledobálom a csülök mellé a főzőlébe.
5. Közben egy kis forraló edénybe kiveszek a főzőléből egy merőkanálnyit, hozzáadom az apróra vágott petrezselymet, belereszelek egy gerezd fokhagymát, meglocsolom egy deci tejszínnel, sózom borsozom, majd felforralom, közben egy botmixerrel kicsit megdolgozom.
6. Egy kiskanál keményítőt elkeverek fél deci vízben majd a petrezselymes szószra csurgatom, és fél percig forralom miközben kevergetve besűrítem.
7. A csülköt kiveszem a főzőléből (akkor jó, ha szinte magától kijön csontja), egy deszkára teszem és két villával ügyködve - hogy ne égessem meg az ujjaimat - leszedem a bőrét, és a húst leveszem a csontjáról és egy előmelegített tálalótálra szedem, mellé teszem a puhára főtt krumplikat és a sárgarépákat.

Tálaláskor az előmelegített tányérra szedek a krumpliból és répából, a petrezselymes szószból szedek a tányérra és arra teszek a főtt csülök húsából. Az egészet megszórom kevés Maldon só pehellyel a zöldségeket meg meglocsolom finom Montecchia olívaolajjal.
Tipp! A csülök főzőlevét szűrjük le és éjszakára tegyük hűtőbe. Majd másnapra megkocsonyásodik és a tetejéről leszedve a zsírt a fagyasztóba eltehetjük alaplének, mártásokhoz, szószokhoz.
A maradék húst (esetleg egy kis puhára főtt bőrt is) tegyük egy jénai tálba és annyi főzőlével öntsük le, amennyi ellepi, a hűtőbe téve másnapra kész a kocsonya, így két-három napig eláll.
A főtt csülökhúst tehetjük szendvicsekbe is, vagy főzelékekhez, pl. lencse vagy bab, feltétnek.
A főtt csülök petrezselyemszósszal finom és laktató étel. A puha omlós és szaftos főtt hús ami finoman átvette a zöldségek és fűszerek ízeit, meg a karakteres zamatos petrezselyemszósz és pompás kifliburgonya mind-mind nagyszerűvé teszi ezt a fogást.
Bármilyen könnyű, száraz fehérbor jól passzol ehhez az ételhez. Én most Sauvignon Blanc-t bontottam mellé...

Elkészítési idő: 3 óra
Költségek: kb. 600 Ft./adag
Bor: 1450 Ft. - Metro

5 megjegyzés:

  1. Békés, Boldog Karácsonyt kívánok!!! (Megint finomat alkottál, mint mindig.)

    VálaszTörlés
  2. Boldog Karácsonyt, Toma!

    VálaszTörlés
  3. ...............¨♥*✫♥,
    .........,•✯´.........´*✫
    .......♥*................ __/\__
    .......*♥............… ..*-:¦:-*
    ...¸.•✫.............……/.•*•.\
    ...~`,`~.................. |
    ¸....✫................... *•*
    ´¸...*♥..´¸...........*♥♫♥*
    ´¸¸♥*................✯•♫•♥•*
    ´¸.•✫ .............. *♥•♫•♫♥*
    ~`,`~............. ✯♥•♦♫♥•♥*.
    `.✫`.............. *♥☺♥•♥•☺♥*.
    ●/................✯♥•♥♠♫♥#♥•♥*..
    /▌................*♥♫•♥♫•♥♫♥•♫♥*
    / \....................... ╬╬╬╬.

    VálaszTörlés
  4. köszönöm, és mindenkinek boldog, békés karácsonyt kívánok!:)

    VálaszTörlés
  5. Boldog Karácsonyt!

    Asszem nem üres hassal kéne menni a húspulthoz ;) Hja, a tapasztalat beszél. :D

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!