A „stroganoff módra”, általában valami gombás-hagymás cucc, valamilyen hússal, többnyire bélszínnel. Pedig ez az étel, szinte minden fajta húsból elkészíthető. Ez is tipikusan az a fajta „módra”, aminek ezerféle variációja létezik, és már nem is nagyon tudni melyik az igazán autentikus. Nekem is sokféle receptváltozatom van lejegyezve. Ezt a csirkemelles változatot pl. Gordon Ramseytől lestem el...
Hozzávalók:
. 50 dkg. csirkemell
. 25 dkg. sampinyon gomba (zárt, apróbb fejek)
. 2 fej hagyma
. 2-3 gerezd fokhagyma
. 3 db zöldpaprika (nem csípős), vagy egy zöld kaliforniai paprika
. 8-10 dkg. zöldborsó (lehet zsenge borsóhüvely is)
. 1,5 dl. tejföl
. 2 dl csirke alaplé
. pirospaprika (édes-nemes magyar, vagy füstölt spanyol)
. olívaolaj
. 1,5 dl. száraz fehérbor
. fél csokor petrezselyem
. só, bors
Előkészületek:
A hagymát és a paprikát csíkokra, a fokhagymákat pedig vékony szeletekre vágom.
A gombákat egy papírtörlővel megtisztogatom (a gombát soha ne mossuk vízben!), majd negyedekre vágom.
A csirkemelleket egyforma, ujjnyi csíkokra vágom, meglocsolom kis olajjal, sózom, borsozom, és egy púpos evőkanál fűszerpaprikát szórok rá, ezután jól megkeverem, hogy a fűszerek mindenhol bevonják.
Elkészítés:
1. Egy nagy serpenyőben (vagy wokban), nagy lángon, olívaolajat forrósítok, és hirtelen megpirítom benne a paprikás csirkemelleket.
2. A megpirult húst egy tálba kiszedem, és a serpenyőben visszamarad olajra dobom a hagymát.
3. Kicsit pirítom, ezután hozzáadom a paprikát, fokhagymát, és a gombát is. Addig pirítom, míg a hagyma kezd összeesni, üvegesedni.
4. Felöntöm egy deci fehérborral, majd a nagy részét elforralom alóla.
5. Ezután felöntöm annyi alaplével, amennyi kb. félig ellepi a zöldségeket, megsózom, borsozom és tovább forralom.
6. Pár perc után hozzáadom a húst is, és lejjebb kapcsolom közepesre a tűzhelyet (kerámialap: 6/9), és tíz-tizenkét percig főzöm.
7. Hozzákeverek két-három kanál tejfölt, ha kell, még sózom, borsozom és még tíz-tizenkét percig főzöm, majd megszórom a zöldborsóval és adok neki még öt percet főni.
8. Lehúzom a tűzhelyről a serpenyőt, megszórom apróra vágott petrezselyemmel, elkeverem és tálalásig félreteszem öt percet pihenni.
Tálalás, tippek:
A stroganoff csirkét valamilyen egyszerű körettel tálaljuk. Én most egy sima párolt rizst készítettem hozzá. Egy kevés tejföllel, és apróra vágott snidlinggel díszítettem/ízesítettem.
Rizs helyett, készíthetünk vajon megpirított nokedlit, vagy főtt macaroni tésztát is hozzá.
A tejfölös szósz, és a gomba miatt, nem tartható el másnapig a hűtőben, inkább együk meg aznap.
Ez egy nagyon finom étel. A paprikásan-fűszeresen sült hús, a zöldségek ízeivel, gombával és a tejfölös szósszal együtt, egészen különleges ízharmóniát alkotnak.
A fűszerpaprika miatt, ajánlhatnék egy könnyű kadarkát is, de én most inkább egy száraz fehéret választottam mellé, egy palack olasz Soave Ca Salette-t.
Elkészítési idő: 55 perc
Költségek: 330 Ft /adag + köret
Bor: 1140 Ft.
Költségek: 330 Ft /adag + köret
Bor: 1140 Ft.
Ez finom volt!
VálaszTörlésKöszi a receptet!
örülök. egészségedre!:)
VálaszTörlésCsak egy kérdés! Ez a recept mitől "stroganoff" módra lenne
VálaszTörléskészítve? Tudtommal annak alapvető hozzávalója a
csemegeuborka. Őszintén szólva nekem a pirospaprika is
érdekes választás ebbe az ételbe.
Egyébként biztos finom lehet.
a csemegeuborka nem "alapvető hozzávalója" csak egy alapanyag a sok közül. amúgy ott van minden a bevezetőben, csak el kell olvasni!:)
TörlésOlvastam a bevezetőt, nekem egy kicsit más a véleményem azonban.:)
VálaszTörléshát, akkor ezt beszéld meg gordon ramsey-vel... :)
TörlésNa azért tőle sem kell feltétlenül elhasalni, nem szent írás amit mond. Jó szakember, de azért elsősorban showman és médiaszemélyiség. Egy szónak is száz a vége, nálam ez nem stroganoff csirke, én alapvetően másképp készítem.:)
VálaszTörlésna, azért ne rugaszkodjunk el nagyon a valóságtól, az a "showman" és médiaszemélyiség elsősorban a világ legjobb szakácsainak egyike (pályafutása során a 16 michelin-csillagot nem a szél hordta össze), ebben a kérdésben ha valakinek véleménye kicsit is nyom a latba, az inkább ő lesz:)))
TörlésNade mester! Ez nem tűnik Stroganoffnak. Ramsey angol, (skót) tehát mindenbe zöldborsót tesz. Jóhogynem mentát is. Kifejezetten gombás, hagymás, de savanyú mártást kerestem most itt nálad, de nem jött be, sebaj, megyek másfelé. Üdv.: teufelspricc
VálaszTörlésOlasz bor...
VálaszTörlés