Keresés a blogban

Csirkemell stroganoff módra


A „stroganoff módra”, általában valami gombás-hagymás cucc, valamilyen hússal, többnyire bélszínnel. Pedig ez az étel, szinte minden fajta húsból elkészíthető. Ez is tipikusan az a fajta „módra”, aminek ezerféle variációja létezik, és már nem is nagyon tudni melyik az igazán autentikus. Nekem is sokféle receptváltozatom van lejegyezve. Ezt a csirkemelles változatot pl. Gordon Ramseytől lestem el...

Hozzávalók:

. 50 dkg. csirkemell
. 25 dkg. sampinyon gomba (zárt, apróbb fejek)
. 2 fej hagyma
. 2-3 gerezd fokhagyma
. 3 db zöldpaprika (nem csípős), vagy egy zöld kaliforniai paprika
. 8-10 dkg. zöldborsó (lehet zsenge borsóhüvely is)
. 1,5 dl. tejföl
. 2 dl csirke alaplé
. pirospaprika (édes-nemes magyar, vagy füstölt spanyol)
. olívaolaj
. 1,5 dl. száraz fehérbor
. fél csokor petrezselyem
. só, bors

Előkészületek:

A hagymát és a paprikát csíkokra, a fokhagymákat pedig vékony szeletekre vágom.
A gombákat egy papírtörlővel megtisztogatom (a gombát soha ne mossuk vízben!), majd negyedekre vágom.
A csirkemelleket egyforma, ujjnyi csíkokra vágom, meglocsolom kis olajjal, sózom, borsozom, és egy púpos evőkanál fűszerpaprikát szórok rá, ezután jól megkeverem, hogy a fűszerek mindenhol bevonják.

Elkészítés:

1. Egy nagy serpenyőben (vagy wokban), nagy lángon, olívaolajat forrósítok, és hirtelen megpirítom benne a paprikás csirkemelleket.
2. A megpirult húst egy tálba kiszedem, és a serpenyőben visszamarad olajra dobom a hagymát.
3. Kicsit pirítom, ezután hozzáadom a paprikát, fokhagymát, és a gombát is. Addig pirítom, míg a hagyma kezd összeesni, üvegesedni.
4. Felöntöm egy deci fehérborral, majd a nagy részét elforralom alóla.
5. Ezután felöntöm annyi alaplével, amennyi kb. félig ellepi a zöldségeket, megsózom, borsozom és tovább forralom.
6. Pár perc után hozzáadom a húst is, és lejjebb kapcsolom közepesre a tűzhelyet (kerámialap: 6/9), és tíz-tizenkét percig főzöm.
7. Hozzákeverek két-három kanál tejfölt, ha kell, még sózom, borsozom és még tíz-tizenkét percig főzöm, majd megszórom a zöldborsóval és adok neki még öt percet főni.
8. Lehúzom a tűzhelyről a serpenyőt, megszórom apróra vágott petrezselyemmel, elkeverem és tálalásig félreteszem öt percet pihenni.
















Tálalás, tippek:

A stroganoff csirkét valamilyen egyszerű körettel tálaljuk. Én most egy sima párolt rizst készítettem hozzá. Egy kevés tejföllel, és apróra vágott snidlinggel díszítettem/ízesítettem.
Rizs helyett, készíthetünk vajon megpirított nokedlit, vagy főtt macaroni tésztát is hozzá.
A tejfölös szósz, és a gomba miatt, nem tartható el másnapig a hűtőben, inkább együk meg aznap.
Ez egy nagyon finom étel. A paprikásan-fűszeresen sült hús, a zöldségek ízeivel, gombával és a tejfölös szósszal együtt, egészen különleges ízharmóniát alkotnak.
A fűszerpaprika miatt, ajánlhatnék egy könnyű kadarkát is, de én most inkább egy száraz fehéret választottam mellé, egy palack olasz Soave Ca Salette-t.

Elkészítési idő: 55 perc
Költségek: 330 Ft /adag + köret
Bor: 1140 Ft.

10 megjegyzés:

  1. Ez finom volt!
    Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  2. örülök. egészségedre!:)

    VálaszTörlés
  3. Névtelen14:35

    Csak egy kérdés! Ez a recept mitől "stroganoff" módra lenne
    készítve? Tudtommal annak alapvető hozzávalója a
    csemegeuborka. Őszintén szólva nekem a pirospaprika is
    érdekes választás ebbe az ételbe.
    Egyébként biztos finom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a csemegeuborka nem "alapvető hozzávalója" csak egy alapanyag a sok közül. amúgy ott van minden a bevezetőben, csak el kell olvasni!:)

      Törlés
  4. Névtelen12:43

    Olvastam a bevezetőt, nekem egy kicsit más a véleményem azonban.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát, akkor ezt beszéld meg gordon ramsey-vel... :)

      Törlés
  5. Névtelen0:21

    Na azért tőle sem kell feltétlenül elhasalni, nem szent írás amit mond. Jó szakember, de azért elsősorban showman és médiaszemélyiség. Egy szónak is száz a vége, nálam ez nem stroganoff csirke, én alapvetően másképp készítem.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. na, azért ne rugaszkodjunk el nagyon a valóságtól, az a "showman" és médiaszemélyiség elsősorban a világ legjobb szakácsainak egyike (pályafutása során a 16 michelin-csillagot nem a szél hordta össze), ebben a kérdésben ha valakinek véleménye kicsit is nyom a latba, az inkább ő lesz:)))

      Törlés
  6. Névtelen12:29

    Nade mester! Ez nem tűnik Stroganoffnak. Ramsey angol, (skót) tehát mindenbe zöldborsót tesz. Jóhogynem mentát is. Kifejezetten gombás, hagymás, de savanyú mártást kerestem most itt nálad, de nem jött be, sebaj, megyek másfelé. Üdv.: teufelspricc

    VálaszTörlés
  7. Névtelen12:31

    Olasz bor...

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!