Keresés a blogban

Csirke vadász módra – Pollo alla cacciatora


Ennek az ételnek számos variációja létezik, Én is készítettem már el másképpen. Az olasz gasztroblogokat böngészve, vagy harminc különféle receptet találtam ezen a néven. Volt, amelyikben erdei gombát tettek bele, olyan is, amit babbal készítettek.
Ezt a változatot, J.O. egyik műsorában láttam régebben, de az is lehet, hogy Antonio Carluccio főzte valahol. Már nem igazán emlékszem…
Bár az olaszok nem készítenek ehhez köretet, többnyire valamilyen kenyérrel tálalják, Én azért főztem hozzá penne tésztát.


Hozzávalók:

· 12 db. csirke alsócomb, vagy 6 db. egész comb
· 15 dkg pancetta vagy bacon
· 2 doboz darabolt olasz konzervparadicsom, vagy passata (mutti polpa)
· 2-3 fej vöröshagyma
· 6 gerezd fokhagyma
· egy csésze olajbogyó, vegyesen fekete és zöld
· 6 szardella filé
· száraz vörösbor
· egy kis ág friss rozmaring
· 4-5 ág friss kakukkfű
· 2-3 zsálya levél
· olívaolaj
· liszt
· só, bors, oregáno,
· 2 db. szárított chili
· egy csokor friss bazsalikom
· 500 g. penne tészta
· pecorino sajt


Előkészületek:

A húsról leszedem a bőrt.
A hagymát kockára vágom, nem túl finomra, lehet kicsit durvábbra is.
A szalonnát is felkockázom, nagyjából akkora darabokra.
A fokhagymát vékony szeletekre vágom.


Elkészítés:

1. Egy nagy öntöttvas serpenyőt veszek elő, amibe az összes hús kényelmesen elfér, és kevés olajon, megsütöm a szalonnát, kisütöm a zsírját.
2. Kiszedem a sült szalonnákat, és a maradék zsiradékon elősütöm, az előtte megsózott, borsozott, és lisztbe forgatott csirkecombokat.
3. Mikor a hús megpirult, mindenhol színt kapott, mellészórom a hagymát, a fokhagymát, és a szardellákat, és egy pár percet tovább pirítom.
4. Aláöntök annyi vörösbort, ami egyharmadáig ellepi, és addig forralom, míg az alkohol el nem párolog belőle, miközben, feláztatom a serpenyő aljára sült pörzsanyagokat is.
5. Lejjebb veszem a tűzhelyet, közepesnél kisebb fokozatra (9/4), és a húshoz adom a szalonnát, olívabogyókat, beletépkedem a zöldfűszereket, a chiliket, sózom, borsozom, egy csipet oregánót morzsolok rá, és annyi paradicsomot adok hozzá, hogy teljesen ellepje.
6. Lefedem, és ezen a fokozaton, egy és negyed órán át (75 perc), főzöm/párolom (vagy a 140-150 fokra melegtett sütőbe teszem).
7. Ezután kiszedem a húst a mártásból (ha kell, forralom egy kicsit még a mártást magában, hogy besűrűsödjön), a szószba belekeverem az apróra vágott/tépkedett bazsalikomot, majd visszateszem a húst a mártásba.
8. Közben a penne tésztát al dentére főzöm.















Tálalás, tippek:

Tésztával, vagy magában, friss kenyérrel tálalom, mellé frissen reszelt pecorino sajtot kínálva. Egy kevés friss bazsalikomot tépkedek még a tetejére díszítés/ízesítés képen.
Ha marad valamennyi az ételből, vegyük ki a combokat a mártásból, és szedjük le a csontról a húst (ha mindent jól csináltunk, akkor kissé megrázva a csontot, magától leválik a hús róla), amit visszateszünk a mártásba, úgy tegyük a hűtőbe, vagy esetleg a fagyasztóba.
Finom pipihús, ami a fűszeres paradicsomszószban főtt vajpuhára. Mit lehet még többet, jobbat mondani erről az ételről…?
Egy palack Montepulciano D’Abruzzot bontottam hozzá, és főzéshez is ezt használtam.

Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Költségek: kb. 750 Ft./adag
Bor: 980 Ft. - Metro

3 megjegyzés:

  1. Köszönöm a receptet, óriási siker volt! Tényleg nagyon finom.

    VálaszTörlés
  2. szivesen!:) én is elkészítettem egy nagy adagot megint, tegnap, mert vendégek voltak nálam...:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!