Keresés a blogban

Stufato al vino rosso - vörösborban párolt marhahús


Itt van végre a jó idő! A hétvégén, már szinte nyári meleg volt. Ilyenkor szoktam átállni a jóféle mediterrán/olasz kosztra (no, meg némi plusz kilóktól is meg kéne szabadulnom). Elő is kotortam a kedvenc talján szakácskönyvemet, és bőszen lapozgatni kezdtem. Mivel a hűtőben ott figyelt egy szép darab marhahús, efféle keresgéltem. Így akadtam erre a receptre, amit már amúgy is szerettem volna elkészíteni már egy ideje...
"Köretként" mindenképpen valami salátát szerettem volna, és mivel a kertben a rukkola most ért a csúcspontjára, nem is lett kérdés milyen saláta kerül a marha mellé. Így állt össze végül is a menü.

Hozzávalók:

. 1 kg. marhahús, fehérpecsenye vagy felsál
. 1 nagy fej hagyma
. 2 gerezd fokhagyma
. 2 sárgarépa
. 2 zellerszár
. 2 paradicsom (lehet konzerv, hámozott egész)
. fél csokor friss bazsalikom
. fél liter jó miőségű, száraz vörösbor
. 1 babérlevél
. 3-4 szegfűszeg
. só, bors
. olívaolaj

Előkészületek:

A húst megtisztítom a zsírtól/faggyútól, és hártyáktól, bekenem mustárral, és beleforgatom, durvára tört borsba. Majd zsírpapírba tekerem, szorosan, és egy-két napra a hűtőbe teszem pácolódni/érni.
A főzés napján: A hagymát, zellert, répát, paradicsomot kis kockákra felaprítom, a fokhagymát vékonyan felszeletelem. A húst előveszem, egy papírtörlővel letörlöm a borsos mustár nagy részét.

Elkészítés:

1. Előveszek egy vaslábost, amibe a hús éppen belefér és a sütőben is használható, olívaolajat öntök bele, annyit, hogy az alját ellepje. Magas hőfokon, körbe kérget pirítok a húsra mindenhol.
2. A húst félreteszem, és a visszamaradt zsiradékon, megfonnyasztom a hagymát, majd hozzáadom a fokhagymát is.
3. Mikor a hagyma megüvegesedik, hozzáöntöm a zellert, és a répát is, és két-három percig pirítom.
4. Beleteszem a paradicsomot is, elkeverem, és felöntöm a vörösborral.
5. Megvárom míg a bor felforr, rádobom a babérlevelet és a szegfűszeget, sózom, borsozom, majd ebbe az alapba helyezem a húst.
6. Lefedem, és a 140-150 fokra előmelegített sütőbe teszem 2 és fél- 3 órára (függően a hús vastagságától).
7. Mikor elkészült, kiveszem a zöldségekből a húst, egy alufóliába csomagolva félreteszem.
8. A boros zöldségeket, egy szitán átpasszírozom egy forralóedénybe.
9. Az így kapott mártást beforralom a kétharmadára, majd félrehúzom, és belekeverem az apróra vágott bazsalikomot, megkóstolom, és ha kell még sózom, borsozom. Ezután már ne tegyük ki hőhatásnak!
















Tálaláskor a tányérra helyezek pár szeletet a húsból, leöntöm a vörösboros szósszal, mellé, egy nagy marék rukkolát teszek kevés málnaecettel és olívaolajjal meglocsolva, majd díszítésként egy snidling virágját is rámorzsolom (ez utóbbi elhagyható).
(tipp!) Köretnek készíthetünk mellé krumplipürét vagy polentát is. A megmaradt hús, a mártásban tárolva (hogy ne száradjon ki), két napig eltartható a hűtőben. A mártással együtt, a sütőben felmelegíthető...
Ez egy igazán fenséges fogás! A vajpuhaságúra párolódott hús, a finom, koncentrált ízű boros-zöldséges szósszal, és a tálalás előtt egy perccel, frissen szedett borsos, harsogóan friss rukkolával, minden várakozást felülmúlt...
Közben, a főzéshez is használt olasz Montepuciano D'Abruzzo bor maradékát kortyolgattam.

Elkészítési idő: 3 óra + a pácolás ideje
Költségek: kb. 620 Ft./adag
Bor: 870 Ft. - Lidl

2 megjegyzés:

  1. Névtelen17:18

    Szia!

    Nagyon tetszenek a receptjeid, a burgundi marharagut már 2x is elkészítettem!
    Én szívesebben kóstolok magyar borokat, ha kérhetném ajánlanál hazai borokat is?!

    Üdv!
    Zoli

    VálaszTörlés
  2. zoli

    én is szívesebben ajánlok magyar borokat, de sajnos annyira elmentek a hazai vörösök ára, hogy lassan nem marad olyan amit megvennék, irreálisan túl vannak árazva. egy közepes vagy annál jóbb olasz vöröset megkapsz 1000-1800 között, míg ugyan ez magyarban 2-3000 körül van.
    azért igyekszem, főleg a magyaros ételekhez, magyar bort választani, de az olasz ételekhet inkább onnan való bort ajánlok, azért is mert jobban megéri...
    a fehérekkel könnyebb a dolgom, mert sok jó hazai fehér van elfogatható árkategóriában:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!