Keresés a blogban

Vajban sült tőkehalfilé párol rizzsel

Egyszerű, gyors és finom. Ilyennek kell lenni egy vacsorának.
Egy újabb hűtőpakolás eredményeként került elő a fagyasztó mélyéről pár tőkehalfilé, így született ez az étel.


Hozzávalók (2 személyre):

· 4 db. tőkehalfilé (fagyasztott)
· 6 dkg. vaj
· egy csokor petrezselyem
· 1 gerezd fokhagyma
· 1 db. citrom
· só, bors
· egy csésze (2,4 dl-es) jázmin rizs
· olívaolaj
· liszt


Elkészítés:

1. Először a rizst készítem el. Egy lábosba beleszórom a rizst és nagylángon, szárazon pirítom, kifehéredésig.
2. Felöntöm másfél csésze forró vízzel, egy csapott teáskanál sót szórok rá, majd gyorsan elkeverem, egy teáskanálnyi darab vajat dobok rá. Lefedem, és lekapcsolom alatta a tűzhelyet takarékra (villany tűzhely 2/9 fokozat), és 15-18 percig főzöm/párolom. Mikor kész, villával átkeverem, hogy fellazuljanak a rizsszemek.
3. Egy serpenyőben kevés olajon felhevítem a vaj felét, a kés lapjával megroppantott/lapított fokhagymával együtt.
4. A halfiléket megsózom, borsozom, lisztbe forgatom, és a forró vajba teszem.
5. Lejjebb kapcsolom közepesnél erősebbre (6/9) a tűzhelyet, és a halat megsütöm, benne, mindkét oldalán két-két percig.
6. A halat kiveszem, és tálalásig melegen tartom, a fokhagymát kidobom belőle.
7. A visszamaradt vajra rászórom az apróra vágott petrezselymet, fél citrom reszelt héját, ráfacsarom a fél citrom levét, és rádobom a maradék vajat. A serpenyőt körkörösen mozgatva hagyom, hogy a vaj elolvadjon, és szósz összeforrjon. Kész!


Tálalás, tippek:

A tányérra rizst halmozok, ráteszek két szelet halat, és a petrezselymes szószal, meg egy kis extraszűz olívaolajjal megöntözöm. Citromkarikával díszítem.
A szószt citromlé helyett, készíthetjük száraz fehérborral is.
A fagyasztott halat, lassan engedjük fel, inkább a hűtőben, és ne szobahőmérsékleten.
Egyszerű de finom, tápláló és egészséges étel. Ha nem is ez a kulinária csúcsa, de remek ízeket csalogathatunk ki ebből az ételből. A pompás tengeri hal, a vajas-petrezselymes-citromos szósz, és az egyszerű rizsköret, jól kiegészítik egymást.
Egy pohár ’06-os mőcsényi zöldveltelinit kortyolgattam közben.

Elkészítési idő: 30 perc
Költségek: kb. 410 Ft./adag
Bor: 1160 Ft. - Metro

2 megjegyzés:

  1. Tetszik, épp ilyesmire gondoltam. Ez lesz ma vacsorára, köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  2. Olyan jó, amilyen egyszerű.
    Most fehérboros-kakukkfüves vergányamártás a körítése a rizs mellett.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!