Egyszerű, gyors és finom. Ilyennek kell lenni egy vacsorának.
Egy újabb hűtőpakolás eredményeként került elő a fagyasztó mélyéről pár tőkehalfilé, így született ez az étel.
Hozzávalók (2 személyre):
· 4 db. tőkehalfilé (fagyasztott)
· 6 dkg. vaj
· egy csokor petrezselyem
· 1 gerezd fokhagyma
· 1 db. citrom
· só, bors
· egy csésze (2,4 dl-es) jázmin rizs
· olívaolaj
· liszt
Elkészítés:
1. Először a rizst készítem el. Egy lábosba beleszórom a rizst és nagylángon, szárazon pirítom, kifehéredésig.
2. Felöntöm másfél csésze forró vízzel, egy csapott teáskanál sót szórok rá, majd gyorsan elkeverem, egy teáskanálnyi darab vajat dobok rá. Lefedem, és lekapcsolom alatta a tűzhelyet takarékra (villany tűzhely 2/9 fokozat), és 15-18 percig főzöm/párolom. Mikor kész, villával átkeverem, hogy fellazuljanak a rizsszemek.
3. Egy serpenyőben kevés olajon felhevítem a vaj felét, a kés lapjával megroppantott/lapított fokhagymával együtt.
4. A halfiléket megsózom, borsozom, lisztbe forgatom, és a forró vajba teszem.
5. Lejjebb kapcsolom közepesnél erősebbre (6/9) a tűzhelyet, és a halat megsütöm, benne, mindkét oldalán két-két percig.
6. A halat kiveszem, és tálalásig melegen tartom, a fokhagymát kidobom belőle.
7. A visszamaradt vajra rászórom az apróra vágott petrezselymet, fél citrom reszelt héját, ráfacsarom a fél citrom levét, és rádobom a maradék vajat. A serpenyőt körkörösen mozgatva hagyom, hogy a vaj elolvadjon, és szósz összeforrjon. Kész!
Tálalás, tippek:
A tányérra rizst halmozok, ráteszek két szelet halat, és a petrezselymes szószal, meg egy kis extraszűz olívaolajjal megöntözöm. Citromkarikával díszítem.
A szószt citromlé helyett, készíthetjük száraz fehérborral is.
A fagyasztott halat, lassan engedjük fel, inkább a hűtőben, és ne szobahőmérsékleten.
Egyszerű de finom, tápláló és egészséges étel. Ha nem is ez a kulinária csúcsa, de remek ízeket csalogathatunk ki ebből az ételből. A pompás tengeri hal, a vajas-petrezselymes-citromos szósz, és az egyszerű rizsköret, jól kiegészítik egymást.
Egy pohár ’06-os mőcsényi zöldveltelinit kortyolgattam közben.
Elkészítési idő: 30 perc
Költségek: kb. 410 Ft./adag
Bor: 1160 Ft. - Metro
Egy újabb hűtőpakolás eredményeként került elő a fagyasztó mélyéről pár tőkehalfilé, így született ez az étel.
Hozzávalók (2 személyre):
· 4 db. tőkehalfilé (fagyasztott)
· 6 dkg. vaj
· egy csokor petrezselyem
· 1 gerezd fokhagyma
· 1 db. citrom
· só, bors
· egy csésze (2,4 dl-es) jázmin rizs
· olívaolaj
· liszt
Elkészítés:
1. Először a rizst készítem el. Egy lábosba beleszórom a rizst és nagylángon, szárazon pirítom, kifehéredésig.
2. Felöntöm másfél csésze forró vízzel, egy csapott teáskanál sót szórok rá, majd gyorsan elkeverem, egy teáskanálnyi darab vajat dobok rá. Lefedem, és lekapcsolom alatta a tűzhelyet takarékra (villany tűzhely 2/9 fokozat), és 15-18 percig főzöm/párolom. Mikor kész, villával átkeverem, hogy fellazuljanak a rizsszemek.
3. Egy serpenyőben kevés olajon felhevítem a vaj felét, a kés lapjával megroppantott/lapított fokhagymával együtt.
4. A halfiléket megsózom, borsozom, lisztbe forgatom, és a forró vajba teszem.
5. Lejjebb kapcsolom közepesnél erősebbre (6/9) a tűzhelyet, és a halat megsütöm, benne, mindkét oldalán két-két percig.
6. A halat kiveszem, és tálalásig melegen tartom, a fokhagymát kidobom belőle.
7. A visszamaradt vajra rászórom az apróra vágott petrezselymet, fél citrom reszelt héját, ráfacsarom a fél citrom levét, és rádobom a maradék vajat. A serpenyőt körkörösen mozgatva hagyom, hogy a vaj elolvadjon, és szósz összeforrjon. Kész!
Tálalás, tippek:
A tányérra rizst halmozok, ráteszek két szelet halat, és a petrezselymes szószal, meg egy kis extraszűz olívaolajjal megöntözöm. Citromkarikával díszítem.
A szószt citromlé helyett, készíthetjük száraz fehérborral is.
A fagyasztott halat, lassan engedjük fel, inkább a hűtőben, és ne szobahőmérsékleten.
Egyszerű de finom, tápláló és egészséges étel. Ha nem is ez a kulinária csúcsa, de remek ízeket csalogathatunk ki ebből az ételből. A pompás tengeri hal, a vajas-petrezselymes-citromos szósz, és az egyszerű rizsköret, jól kiegészítik egymást.
Egy pohár ’06-os mőcsényi zöldveltelinit kortyolgattam közben.
Elkészítési idő: 30 perc
Költségek: kb. 410 Ft./adag
Bor: 1160 Ft. - Metro
Tetszik, épp ilyesmire gondoltam. Ez lesz ma vacsorára, köszönöm a receptet.
VálaszTörlésOlyan jó, amilyen egyszerű.
VálaszTörlésMost fehérboros-kakukkfüves vergányamártás a körítése a rizs mellett.