Keresés a blogban

Tejfölös-gombás csirkepaprikás

Röviden. Volt otthon csirkecomb, maradt még a piacon vett szegfűgombából, volt még csiperkegombám, volt tejföl, volt kedvem. Nekem ennyi elég, egy jóféle tejfölös-gombás csirkepörkölthöz.

Hozzávalók:
· 7-8 db egész csirkecomb
· 4 fej hagyma
· 50 dkg gomba (fele-fele csiperke és szegfűgomba)
· 2 dl tejföl
· 1 paprika (hegyes zöld vagy tv)
· 4-5 ek. darabolt konzervparadicsom (mutti polpa)
· 3 ek. libazsír
· 1 ek. étkezési keményítő
· só, bors, őrölt köménymag, fűszerpaprika

Előkészületek:
A csirkecombokat feldarabolom, úgy hogy szétválasztom alsó és felső részre, a felsőcombot kettévágom, az alsócomb végéről, pedig lecsapom a porcrészt. Ezután lemosom és megszárítom őket.
A hagymát és a tv paprikát apróra vágom.
A csiperkét egy papírtörlővel letisztogatom és felszeletelem, a szegfűgombát bő vízzel leöblítem.
















Elkészítés:
A zsíron a hagymát üvegesre dinsztelem, majd hozzáadom a paprikát. Megsózom, egy pár percig pirítom, ezután egy kis vizet öntök rá, amennyi éppen ellepi. Közepesnél erősebb fokozaton, sűrűn keverve, addig párolom, míg a víz elfő a hagymáról (zsírjára sütöm). Megint aláöntök egy kis vizet, és megint zsírjára sütöm. Ezt még egyszer megismétlem, míg a hagyma pépesre szét nem fő (erre azért van szükség, hogy a később a mártásunk sima legyen, ne legyenek benne hagymadarabok). Vigyázok, közben, nehogy megégjen a hagyma.
Félrehúzom a lábost, és a hagymára szórok egy evőkanálnyi fűszerpaprikát. Egy fél percet várok, hogy a zsír kioldja az íz- és színanyagokat a paprikából. Ezután hozzáadom a paradicsomot, fél tk. őrölt köményt, és elkeverem. Ezzel, kész a pörköltalap.
Beledobálom a húsokat, és visszateszem a tűzhelyre. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és közepes fokozaton főzni kezdem.
Hozzáadom a sampinyont, és negyed órát főzöm.
Ezután megkóstolom a levét, ha kell, sózom és borsozom. Hozzáadom a szegfűgombát is, lejjebb veszem a hőfokot, és lefedve, lassú tűzön, ötven percet- egy órát főzöm.
Mikor kész, lehúzom a tűzhelyről, kiveszem a szaftból a húsokat és félreteszem. A szaftból egy merőkanálnyit a tejfölhöz keverek (hőkiegyenlítés), majd a tejfölt a lábosba borítom, és alaposan elkeverem. A lábost visszateszem a tűzhelyre és felforralom. Közben egy csapott evőkanálnyi keményítőt, egy kevés vízzel elkeverek, és mikor a szaft felforrt, folyamatos kevergetés mellet belecsorgatom. Mikor kellően besűrűsödött, pár pillanatig még forralom, ezután visszateszem a húsokat a tejfölös-gombás mártásba. Kész.

Tippek, tálalás:
Ha gomba nélkül, csak egyszerű tejfölös csirkepörköltet készítünk, nem kell ennyiszer zsírjára sütni a pörköltalapot, hanem elég egyszer, és mikor kiszedjük a húsokat, egy botturmixal elintézhetjük a hagymadarabokat.
Ezt az ételt ehetjük tésztával, nokedlivel, vagy csak magában kenyérrel.
Én most, négytojásos „szarvacska” tésztát (gyermelyi) főztem hozzá, és ezért a szokásosnál egy kicsit bővebb lére eresztettem, hogy több szaftja legyen. Ha nokedlivel készítem, nem kell annyi mártás hozzá. De ez már ízlés kérdése.
A tejfölös csirkepaprikás, igazi hungarikum, és szerintem a legtöbb magyar konyhán nevelkedett ember kedvencei között szerepel.
Egy kis szegfűgombával megbolondítva pedig, igazán fenséges étel. A sűrű, tejfölös-paprikás szaftban úszó csirkecombok íze, kiegészül a szegfűgomba intenzív, karakteres ízével és illatával, amitől az egész egy újabb, magasabb szintre emelkedik.
Siklósi Chardonnay-t ittam hozzá, aminek barrique-tól kissé tölgyes- vaníliás illata/íze, jól harmonizált az étel gombás, krémes jellegével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!