Keresés a blogban

Tokajiban párolt körte, karamellszószban, vanília fagylalttal. (Karácsonyi menü: desszert)

Bevallom férfiasan, desszertekben nem vagyok otthon. A sütemények, torták, és általában a cukrászat, távol állnak tőlem, mert nem hagy elég teret az improvizációra, pontosan be kell tartani a mennyiségeket, és követni a receptet. Inkább hasonlít a vegyészetre, mint művészetre. (Meg aztán sütiből lesz elég az ünnepek alatt.)
Viszont az olyan édességeket, amit nem kell sütni, és szabadon engedhetem a fantáziámat, mert nem kell méricskélnem a hozzávalókat, szívesen készítek. Ez a körtés desszert is ilyen.

Ilyen párolt körtés desszertet, nem szégyellem, az általam „kedvelt” Bede Róberttől láttam a paprikatévén. Csak éppen a végét csíptem el, így nem tudom hogyan csinálta. De nem okozott különösebb gondot, hogy kitaláljam, hogyan készítsem el, a lényeg, hogy az alapötlet megvolt. Íme!

Hozzávalók:

1 körte személyenként (keményfajta)
1 üveg Tokaji aszú vagy édes Szomorodni
1 rúd fahéj
4-5 szegfűszeg
1 csillagánizs
1 citrom héja (forgácsolva) és a leve
1 csésze cukor
2 dl folyékony habtejszín
1 doboz jó minőségű vaníliafagylalt/jégkrém


Előkészületek:

A körtéket meghámozom, kettévágom, kivágom a magházat, egy tálba teszem, és meglocsolom a citrom levével, hogy ne barnuljon meg.


Elkészítés:

Egy magas falú lábasba, beleteszem a körtéket, ráöntöm a bort, és annyi vizet, hogy ellepje. Arra figyelek, hogy a víz aránya ne lépje túl az egyharmadot. Ízlés szerint egy kevés cukrot is tehetünk bele. Hozzáadom a fűszereket és közepesnél kisebb lángon párolni kezdem. Nem forralom fel teljesen, hanem csak gyöngyözve forrva, párolom a körtéket addig, míg meg nem puhulnak. Ez a körte keménységétől függően, 15-30 percig tart. Ha kész, hagyom a borban kihűlni.
Közben elkészítem a karamellszószt. Egy nyeles forraló edénybe, beleteszem a csésze cukrot, és 2-3 evőkanál vizet. Nagylángon forralni kezdem. Mikor elkezd habosodni, odafigyelek, mert nagyon hamar el kezd a cukor karamellizálódni. Mikor kellőképen bebarnult, félrehúzom, beleöntöm a tejszínt, egy kis csipet sót szórok bele, és keverni kezdem. Nem kell megijedni, mert először a cukor összeugrik egy tömbbe, de folyamatos keverés mellet, újra felolvad és a végén szép sima, selymes szószt lesz belőle. Elsőre egy kicsit hígnak tűnhet, de mire kihűl, besűrűsödik és megfelelő lesz az állaga.

Tippek, ötletek, tálalás:

Lényeges, hogy egészséges, szép, érett körtét válasszunk a desszertünkhöz, és a vanília fagylalt/jégkrém is a lehető legjobb minőségű legyen. Ne rontsuk el a spar, bagaméri, vagy tesco gazdaságos „izével”, amiket a legnagyobb jóindulattal sem neveznék vaníliának.
Ebben a desszertben az is jó, hogy akár előző nap is elkészíthetjük. A körte két napot eláll a hűtőben, jól záródó edényben és a borban, amiben főtt.
A karamell öntet, akár egy hétig is jó, szintén hűtve, a fagylalt meg elvan a fagyasztóban.
A visszamaradt bort, felmelegítve, forralt borként megihatjuk.
A fagylaltot, melegvízbe mártott kanállal/fagylaltos kanállal, könnyebb kiszedni.
A körtét egészben is megpárolhatjuk, csak akkor értelemszerűen tovább kell főzni. Ebben az esetben hámozáskor, hagyjuk rajta a szárát, mert úgy szebben mutat.
Nagy, lapos tányéron szervírozzuk, először a szószt öntve a tányérra, és rá a körte és a fagylalt. A körtét, egy késsel, vékonyan bevagdosom, de nem vágom végig, így legyezőszerűen szétterítve tehetjük a tányérra, hogy szépen mutasson.
Kísérőként, az 5 vagy 6 puttonyos Tokaji aszú a magától érthető választás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!