Keresés a blogban

Pulykahús tonhalas mártással – tacchino tonnato

Ez egy klasszikus olasz előétel, a borjúhús tonhalas mártással (vitello tonnato) egyszerűsített változata, amennyiben nem a nehezen beszerezhető borjúdió, hanem a mindenhol kapható pulykamell az alapja. A többi már teljesen megfelel az eredeti receptnek.
Elsőre talán szokatlan kombináció a hús és a hal, de meglepően harmonikus ízével kiváló előétel.
A pulykamell vagy -comb jól helyettesíti ebben az ételben a borjúhúst. Hangsúlyozom, hogy csak ebben az ételben, ugyanis itt főleg a mártás dominál ízével, nem annyira a hús, és ehhez a szószhoz  majdnem olyan jól illik a pulykahús, mint a borjúdió, ami a borjú egy szárazabb, zsírmentes része.



Bevásárlólista:

. 60-65 dkg. pulykamell egy darabban
. 1-2 közepes sárga- és fehérrépa
. 1-2 szál zellerszár
. 1 fej hagyma
. 2-3 gerezd fokhagyma
. 1 tk. szemes bors
. 1-2 babérlevél
. 1,5 dl száraz fehérbor
. 15 dkg tonhalkonzerv (Rio Mare, Calvo)
. 2 tojás
. 3-4 szardellafilé
. 1 ek. majonéz
. só, bors,
. olívaolaj, citrom

Előkészületek:

Először a hús főzőlevét készítem el. A zöldségeket megtisztítom, és ujjnyi darabokra vágom. A hagymát kettészelem, a fokhagymákat megroppantom. Ezeket mind beledobálom egy akkora edénybe, amiben a hús elfér, és annyi vizet töltök bele, amennyi ellepi majd a húst .
Beleteszem még a babérlevelet, az egész borsszemeket, egy csipet sót, és a beleöntöm a bort. Közepes erősségen forralni kezdem.A tojásokat megfőzöm (10-12 percesre), a konzervhalat egy szűrőben lecsepegtetem.

























Elkészítés:

Amikor a főzőlé felforrt, beleteszem a húst és közepesnél gyengébb fokozaton, gyöngyözve-forrva, lefedve kb 40 percig főzöm. Végig ügyelek arra, hogy a lé ellepje a húst és ha kell, utána öntök egy kis forró vizet vagy zöldség alaplét.
Közben egy robotgépbe vagy mozsárba beleteszem a tonhalat, a szardellát és a főtt tojások sárgáját. Az egészet pépesítem, majd hozzáadom a majonézt, két evőkanál citromlét, fél deci extraszűz olívaolajat és 1-1,5 decit a főzőléből, sózom, borsozom. Az egészet homogén mártássá keverem. Kóstolással sóval, borssal, citrommal beállítom a kívánt ízt, majd félreteszem, hogy az ízek összeérjenek.
Ha a hús megfőtt, félrehúzom és hagyom a főzőlében kihűlni.

Tippek, ötletek:
A mártás légmentesen lefedve két napig eláll. A hús szintén kibírja a hűtőben két napig, célszerű saját főzőlevében tartani, ugyancsak jól lefedve. A szószhoz a konzervtonhal lehet olajos vagy natúr lében eltett, de lehetőleg kerüljük a "no name" márkákat.
Ha másnap is enni akarunk a szószból, akkor használhatunk bolti majonézt. De ha frissen elfogyasztjuk az egészet, akkor lehetőség szerint magunk készítsük a majonézt a mártáshoz.

Tálalás:
Ezt az ételt szoba-hőmérsékleten tálalom, a húst vékony szeletekre vágva, egy kevés mártással, durvára tört borssal díszítve. A többi szószt külön tálalom hozzá, így mindenki annyit mer rá, amennyit akar. Van, hogy kapribogyót vagy kaprialmát is kevernek a mártásba, de ez elhagyható...
A tacchino tonnato bármilyen ételsorhoz passzoló, rendkívül finom és könnyű előétel. Legyen baráti vagy akár ünnepi vacsora, mindenképpen ajánlom a kipróbálását, garantált a siker. Borban a legjobb választás hozzá egy palack mőcsényi zöldveltelini, ami finoman harmonizál mind a szósszal, mind a szárnyashússal. Többszörösen kipróbált páros ez…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!