Bizony, bizony, beköszöntött a rossz idő, és ezzel egy időben eljött a krémlevesek ideje is. Legalábbis én úgy vagyok ezzel, hogy a forró, krémes és tartalmas levesek inkább az őszi–téli időszakban esnek igazán jól. Most a póréhagyma-krémleves általam kedvelt verzióját osztom meg veletek.A krémlevesek elkészítésének rengeteg módja ismert. Szinte ahány ház, annyi recept. Az alábbi változatot azért szeretem, mert jóformán minden zöldségféléhez adaptálható. Spárga, répa, brokkoli, karfiol stb. mind-mind elkészíthető e recepttel, csak az alapanyagot kell behelyettesíteni. Esetleg a fűszerezéssel vagy a betétekkel lehet finomra hangolni az egyes variációkat.
Bevásárlólista:
. 30-40 dkg póréhagyma (inkább a fehér része)
. 1-2 gerezd fokhagyma
. 1 nagyobb burgonya
. 50 g vaj (márkázott)
. olívaolaj
. 1 liter zöldség- vagy húsalaplé
. só, fehérbors
. 2 ek. tejszín
. egy kisebb ág kakukkfű vagy (1 tk szárított)
A croutonhoz:
. 4 szelet toastkenyér
. 1 gerezd fokhagyma
. 1 ek. vaj
. 2 ek. olívaolaj
Előkészületek:
Elkészítem a zöldség alaplevet. A póréhagymát vékony karikákra szeletelem, a burgonyát meghámozom és kockákra vágom. A croutonnak szánt kenyér háját levágom, a belsejét kb. másfél centis kockákra darabolom, és félreteszem.
Elkészítés:
Egy lábasban 3 evőkanálnyi olajat és a vajat hevíteni kezdem. Beledobom a póréhagymát, és fonnyasztani kezdem. Amikor a hagyma összesik, megsózom (óvatosan, ha az alaplé sózott), borsozom, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet. Felöntöm az alaplével, beledobom a kockára vágott krumplit, és lassú tűzön, gyöngyözve-forrva főzni kezdem. A leves akkor főtt meg, mikor a burgonya megpuhult (kb. 20 perc). Ekkor félrehúzom, és egy botmixerrel az egészet simára turmixolom. Ezután egy szitán átpasszírozom, hogy teljesen sima legyen. (Ezt a lépést ki lehet hagyni, akkor rusztikusabb lesz a levesünk.) Hozzáadom a tejszínt, elkeverem, visszateszem a tűzhelyre, és amikor újra forrni kezd, félrehúzom és melegen tartom, míg elkészül a crouton.
Egy teflonserpenyőben egy-egy evőkanálnyi olajat és vajat melegítek, közben beledobok egy megroppantott fokhagymát. Amikor felforrósodott, kiveszem a fokhagymát, és beleszórom a kenyérkockákat. Sűrűn rázogatva a serpenyőt, minden oldalán készre pirítom a kenyereket, majd egy papírtörlővel kibélelt tálba szedem.
Tippek, ötletek, tálalás:
Egy lábasban 3 evőkanálnyi olajat és a vajat hevíteni kezdem. Beledobom a póréhagymát, és fonnyasztani kezdem. Amikor a hagyma összesik, megsózom (óvatosan, ha az alaplé sózott), borsozom, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet. Felöntöm az alaplével, beledobom a kockára vágott krumplit, és lassú tűzön, gyöngyözve-forrva főzni kezdem. A leves akkor főtt meg, mikor a burgonya megpuhult (kb. 20 perc). Ekkor félrehúzom, és egy botmixerrel az egészet simára turmixolom. Ezután egy szitán átpasszírozom, hogy teljesen sima legyen. (Ezt a lépést ki lehet hagyni, akkor rusztikusabb lesz a levesünk.) Hozzáadom a tejszínt, elkeverem, visszateszem a tűzhelyre, és amikor újra forrni kezd, félrehúzom és melegen tartom, míg elkészül a crouton.
Egy teflonserpenyőben egy-egy evőkanálnyi olajat és vajat melegítek, közben beledobok egy megroppantott fokhagymát. Amikor felforrósodott, kiveszem a fokhagymát, és beleszórom a kenyérkockákat. Sűrűn rázogatva a serpenyőt, minden oldalán készre pirítom a kenyereket, majd egy papírtörlővel kibélelt tálba szedem.
Tippek, ötletek, tálalás:
A krémleves csak frissen elkészítve az igazi. Annyit főzzünk, amennyit meg is eszünk. Kenyérkockák helyett készíthetünk betétnek olajban ropogósra sütött zsályaleveleket is.A póréhagyma-krémleves finom, friss „zöldhagyma”-ízével, selymes-krémes állagával, tartalmasságával, igazi kényeztető élmény lehet egy hideg őszi-téli napon. Ugyanakkor kitűnően illik egy többfogásos vacsora menüsorába is.A leveshez egy palack reduktív eljárással készült, sauvignon blanc-t ajánlanék. Ez a bor a könnyű, friss savakkal és „zöld” illatjegyeivel, remekül passzol a zöldséges krémlevesek zamatához...

Koszonom a receptet, megfoztem es nagyon finom volt.
VálaszTörlésegészségedre:)
VálaszTörlésMegfőztem, finom volt. Zöldségleves volt az alap beledarált zöldségekkel.
VálaszTörlésmostanában, ha sietek, én is lereszelem a zöldségeket, így tíz perc alatt megvan az alaplé:)
VálaszTörlés