Bizony, bizony, beköszöntött a rossz idő, és ezzel egy időben eljött a krémlevesek ideje is. Legalábbis én úgy vagyok ezzel, hogy a forró, krémes és tartalmas levesek inkább az őszi–téli időszakban esnek igazán jól. Most a póréhagyma-krémleves általam kedvelt verzióját osztom meg veletek.
A krémlevesek elkészítésének rengeteg módja ismert. Szinte ahány ház, annyi recept. Az alábbi változatot azért szeretem, mert jóformán minden zöldségféléhez adaptálható. Spárga, répa, brokkoli, karfiol stb. mind-mind elkészíthető e recepttel, csak az alapanyagot kell behelyettesíteni. Esetleg a fűszerezéssel vagy a betétekkel lehet finomra hangolni az egyes variációkat.
Bevásárlólista:
. 30-40 dkg póréhagyma (inkább a fehér része)
. 1-2 gerezd fokhagyma
. 1 nagyobb burgonya
. 50 g vaj (márkázott)
. olívaolaj
. 1 liter zöldség- vagy húsalaplé
. só, fehérbors
. 2 ek. tejszín
. egy kisebb ág kakukkfű vagy (1 tk szárított)
A croutonhoz:
. 4 szelet toastkenyér
. 1 gerezd fokhagyma
. 1 ek. vaj
. 2 ek. olívaolaj
Előkészületek:
Elkészítem a zöldség alaplevet. A póréhagymát vékony karikákra szeletelem, a burgonyát meghámozom és kockákra vágom. A croutonnak szánt kenyér háját levágom, a belsejét kb. másfél centis kockákra darabolom, és félreteszem.
A krémleves csak frissen elkészítve az igazi. Annyit főzzünk, amennyit meg is eszünk. Kenyérkockák helyett készíthetünk betétnek olajban ropogósra sütött zsályaleveleket is.A póréhagyma-krémleves finom, friss „zöldhagyma”-ízével, selymes-krémes állagával, tartalmasságával, igazi kényeztető élmény lehet egy hideg őszi-téli napon. Ugyanakkor kitűnően illik egy többfogásos vacsora menüsorába is.A leveshez egy palack reduktív eljárással készült, sauvignon blanc-t ajánlanék. Ez a bor a könnyű, friss savakkal és „zöld” illatjegyeivel, remekül passzol a zöldséges krémlevesek zamatához...
A krémlevesek elkészítésének rengeteg módja ismert. Szinte ahány ház, annyi recept. Az alábbi változatot azért szeretem, mert jóformán minden zöldségféléhez adaptálható. Spárga, répa, brokkoli, karfiol stb. mind-mind elkészíthető e recepttel, csak az alapanyagot kell behelyettesíteni. Esetleg a fűszerezéssel vagy a betétekkel lehet finomra hangolni az egyes variációkat.
Bevásárlólista:
. 30-40 dkg póréhagyma (inkább a fehér része)
. 1-2 gerezd fokhagyma
. 1 nagyobb burgonya
. 50 g vaj (márkázott)
. olívaolaj
. 1 liter zöldség- vagy húsalaplé
. só, fehérbors
. 2 ek. tejszín
. egy kisebb ág kakukkfű vagy (1 tk szárított)
A croutonhoz:
. 4 szelet toastkenyér
. 1 gerezd fokhagyma
. 1 ek. vaj
. 2 ek. olívaolaj
Előkészületek:
Elkészítem a zöldség alaplevet. A póréhagymát vékony karikákra szeletelem, a burgonyát meghámozom és kockákra vágom. A croutonnak szánt kenyér háját levágom, a belsejét kb. másfél centis kockákra darabolom, és félreteszem.
Elkészítés:
Egy lábasban 3 evőkanálnyi olajat és a vajat hevíteni kezdem. Beledobom a póréhagymát, és fonnyasztani kezdem. Amikor a hagyma összesik, megsózom (óvatosan, ha az alaplé sózott), borsozom, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet. Felöntöm az alaplével, beledobom a kockára vágott krumplit, és lassú tűzön, gyöngyözve-forrva főzni kezdem. A leves akkor főtt meg, mikor a burgonya megpuhult (kb. 20 perc). Ekkor félrehúzom, és egy botmixerrel az egészet simára turmixolom. Ezután egy szitán átpasszírozom, hogy teljesen sima legyen. (Ezt a lépést ki lehet hagyni, akkor rusztikusabb lesz a levesünk.) Hozzáadom a tejszínt, elkeverem, visszateszem a tűzhelyre, és amikor újra forrni kezd, félrehúzom és melegen tartom, míg elkészül a crouton.
Egy teflonserpenyőben egy-egy evőkanálnyi olajat és vajat melegítek, közben beledobok egy megroppantott fokhagymát. Amikor felforrósodott, kiveszem a fokhagymát, és beleszórom a kenyérkockákat. Sűrűn rázogatva a serpenyőt, minden oldalán készre pirítom a kenyereket, majd egy papírtörlővel kibélelt tálba szedem.
Tippek, ötletek, tálalás:
Egy lábasban 3 evőkanálnyi olajat és a vajat hevíteni kezdem. Beledobom a póréhagymát, és fonnyasztani kezdem. Amikor a hagyma összesik, megsózom (óvatosan, ha az alaplé sózott), borsozom, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet. Felöntöm az alaplével, beledobom a kockára vágott krumplit, és lassú tűzön, gyöngyözve-forrva főzni kezdem. A leves akkor főtt meg, mikor a burgonya megpuhult (kb. 20 perc). Ekkor félrehúzom, és egy botmixerrel az egészet simára turmixolom. Ezután egy szitán átpasszírozom, hogy teljesen sima legyen. (Ezt a lépést ki lehet hagyni, akkor rusztikusabb lesz a levesünk.) Hozzáadom a tejszínt, elkeverem, visszateszem a tűzhelyre, és amikor újra forrni kezd, félrehúzom és melegen tartom, míg elkészül a crouton.
Egy teflonserpenyőben egy-egy evőkanálnyi olajat és vajat melegítek, közben beledobok egy megroppantott fokhagymát. Amikor felforrósodott, kiveszem a fokhagymát, és beleszórom a kenyérkockákat. Sűrűn rázogatva a serpenyőt, minden oldalán készre pirítom a kenyereket, majd egy papírtörlővel kibélelt tálba szedem.
Tippek, ötletek, tálalás:
A krémleves csak frissen elkészítve az igazi. Annyit főzzünk, amennyit meg is eszünk. Kenyérkockák helyett készíthetünk betétnek olajban ropogósra sütött zsályaleveleket is.A póréhagyma-krémleves finom, friss „zöldhagyma”-ízével, selymes-krémes állagával, tartalmasságával, igazi kényeztető élmény lehet egy hideg őszi-téli napon. Ugyanakkor kitűnően illik egy többfogásos vacsora menüsorába is.A leveshez egy palack reduktív eljárással készült, sauvignon blanc-t ajánlanék. Ez a bor a könnyű, friss savakkal és „zöld” illatjegyeivel, remekül passzol a zöldséges krémlevesek zamatához...
Koszonom a receptet, megfoztem es nagyon finom volt.
VálaszTörlésegészségedre:)
VálaszTörlésMegfőztem, finom volt. Zöldségleves volt az alap beledarált zöldségekkel.
VálaszTörlésmostanában, ha sietek, én is lereszelem a zöldségeket, így tíz perc alatt megvan az alaplé:)
VálaszTörlés