Újra
beindul a verkli, a számítástechnikai katasztrófa elhárítva,
adatok is megmentve, folytatódhat a blog... akik kitartottak a blog
mellett, és még nem törölték a kedvencekből/könyvjelzők
közül, azoknak köszönöm a türelmet. :)
Még
tart a jó idő, a vénasszonyok nyara, érdemes kihasználni ezt egy
kerti sütésre, barbecue partyra. Meg kell becsülni már minden
napfényes meleg napot, hamarosan vége a kerti-party szezonnak.
Ehhez
ajánlom a mai receptet amit nagyon egyszerű elkészíteni, nem
igényel állandó odafigyelést, így a vendégeinkkel is
törődhetünk közben, nem foglalja le minden percünket a
sütés-főzés.
Hozzávalók
(6-8 adaghoz):
.
egy egész (kb. 3 kg.), sertésoldalas
.
1 adag házi szárazpác/fűszerkeverék
.
1 kg. nagy szemű főtt fehérbab (lehet jó minőségű
babkonzerv is)
a
barbecue szószhoz:
.
fél csésze barnacukor
.
3 ek. méz
.
1 dl szójaszósz
.
1,5 dl almaecet
.
2 ek. dijoni mustár
.
1 ek. Worchestershire-szósz
.
2-2,5 dl. Heinz ketchup
.
1 ek pirospaprika (ha lehet füstölt)
.
2-3 chipotle (füstölt jalapeno chili, csípős szószban)
ízlés szerint
.
só, bors
Elkészítése:
1.
Először a húst készítem elő: az oldalast két egyforma darabra
vágom, ha kell megnyesegetem, megformázom, hogy mindenhol nagyjából
egyforma vastag legyen a hús (a lenyesegetett húsokat fagyasszuk
le, később „hozzácsaphatjuk” valamihez, jó lesz pörköltbe,
vagy darálni), majd alaposan megszórom körbe a húst a
szárazpáccal és jól beledörzsölöm mindenhol, majd minimum egy
órára félreteszem (ezt előző nap este is elkészíthetjük és
egy éjszakát tölthet a hűtőben, de sütés előtt 1-2 órával
vegyük elő).
2.
Begyújtom a faszenet, és mikor már izzik, a sütő egyik felébe
öntöm és egyenletesen elterítem, várok míg a rács is
átforrósodik.
3.
A parázs felett a húsok mindkét oldalára ropogós kérget
pirítok, majd átteszem a rács azon felére ami alatt nincs parázs,
rácsukom a sütő fedelét, és 60-80 perc alatt puha omlósra
sütöm. Közben párszor megfordítom.
4.
Míg a hús sül, egy nagy serpenyőbe (wokba) szórom a cukrot,
ráöntöm a mézet és közepesnél erősebb hőfokon (kerámialap
#7/9) addig melegítem míg megolvad a cukor és el kezd
karamellizálódni.
5.
Hozzáöntöm a karamellhez a szójaszószt és kevergetni kezdem.
6.
Hozzáadom az ecetet és a mustárt is, csipet sóval borssal
ízesítem, meglocsolom a worchester-szósszal és hozzáadom a
ketchupot is.
7.
Ezután beledobom a nagyon apróra vágott füstölt chipotlét és
megszórom pirospaprikával.
8.
Kevergetve 6-8 percig főzöm, míg szépen besűrűsödik, közben
megkóstolom, hogy egyensúlyban vannak-e az édes-savanyú-csípős
ízek, ha kell még utánaízesítek a szükséges alapanyagokkal.
9.
Ekkor adom hozzá az előzőleg megfőzött (vagy konzerv)
babot, elkeverem és még 5-7 percig főzöm, hogy az ízek
összeérjenek.
Tálaláskor
a sült oldalast a csontok közözött felszeletelem, egy fatálra
halmozom, megszórom sóval. Mellé adom a BBQ babot és egy adag
paradicsomsalátát. Frissen sült fehérkenyeret adok mellé.
Tipp!
Ezt a barbecue-szószt nem csak a babhoz használhatjuk. Ha nem
akarunk babot adni a vendégeknek, a forró szószba forgathatjuk a
megsütött felszeletelt húsokat és kenyérrel salátával
tálalhatjuk.
Grillen
vagy sütőben piros-ropogósra sütött csirkeszárnyakat is
füröszthetünk ebben a szószban.
A
barbecue-szószt és a babot elkészíthetjük akár előző nap is,
ha esetleg sok embert látunk vendégül ezzel időt takaríthatunk
meg magunknak. Az utolsó 20-25 percben a lábost lefedve a hús
mellé tehetjük a grillezőbe, hogy átmelegedjen és egyszerre
legyen kész a hússal.
Érdemes
kipróbálni! Finom, fűszeres omlós és szaftos oldalas, az
édes-savanyú-csípős és a chipotlétól füstös ízű babbal egy
elképesztően finom fogás.
Száraz
vörösbort kínáljunk hozzá, ne túl testeset, inkább fűszeresebb
szekszárdi Kadarkát vagy villányi kékfrankost, de jól mehet
hozzá a félszáraz vagy akár egy félédes badacsonyi Szürkebarát
is.
Végre! :)
VálaszTörlésMegérte naponta szemezni a "szolgálati közleménnyel"!
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésVelkámbekk! :) Ez a bab felizgatott. :) Estére megcsinálom zsengésből.
VálaszTörléshurrá! :)
VálaszTörlés