A
héten, pár napot nálam töltöttek Lorienék,
így egy „keveset” együtt főztünk-sütöttünk. Adta magát,
hogy akkor a Tour de serpenyőre is készítsünk valamit, ha már
úgy is mi vagyunk a sorosak...
A
18. etapot néztük ki, amikor is a mezőny megérkezik Limousin
régióba.
Limousin
egy ritkábban lakott vidéki régió, Franciaország középső
területén. Híres a szarvasmarha tenyésztésről, legfőképpen
hegyek, erdők borítják, és sok a folyó is keresztül folyik
rajta, és ez a gasztronómiájában is visszatükröződik. A
folyami halak éppúgy asztalra kerülnek mint a vadak, jellemző még
a káposzta vagy gesztenye használata a konyhájukra. A régió
központja Limoges városa.
Mi
most egy a térségre jellemző édességet néztünk ki magunknak a
Flognarde
aux poirest, és
ezt készítettük el. A flognarde
(ejtsd:
flonnyard),
egy a clafoutis-hoz hasonló tejes piteféle, körtével elkészítve.
Megosztottuk a feladatokat egymás között, Lorien magára válalta
az elkészítést, míg én fényképeztem, dokumentáltam, és
vállaltam, hogy a posztot is megírom róla.
Hozzávalók:
.
75 dkg. körte (kemény húsú)
.
15 dkg. liszt
.
10 dkg. porcukor
.
12,5 dkg. vaj
.
3 db. tojás
.
2,5 dl. tej
.
4 g. instant élesztő
.
1 citrom leve és reszelt héja
.
1 ek. vaníliakivonat
.
1 tk. apróra vágott friss tárkony
.
csipet só
.
maréknyi barnacukor a szóráshoz
Elkészítése:
1.
A körtéket meghámozom, kivágom a magházát, és vékony
szeletekre vágom, majd egy edénybe teszem és citromlével
meglocsolom, hogy ne barnuljon meg.
2.
Egy sütőtálat kivajazok, és ebbe fektetem több rétegben le a
körteszeleteket, megszórom a tetejét a barnacukorral, és a 210
fokra (hőlégkeverés) előmelegített sütőbe teszem 10-15
percre, míg a cukor meg nem karammelizálódik rajta és a körte
megpirul.
3.
A tojásokat egy csipet sóval felverem, hozzáöntöm a langyos
tejet és a porcukrot, belekeverem az élesztőt, a vaníliakivonatot,
belereszelem a citrom héját, majd a liszttel is elkeverem.
4.
A vajat felolvasztom, hozzákeverem a többihez és félreteszem
pihenni 20-30 percet, hogy az élesztő kicsit dolgozzon.
5.
A körtét kiveszem a sütőből, hagyom pár percig hogy kissé hűljön, majd
megszórom a tetejét a tárkonnyal és rálocsolom a tésztát,
egyenletesen, hogy mindenhol érje és befolyjon a körteszeletek
közé is.
6.
Betolom a 180 fokos (hőlégkeverés) sütőbe és 25-30 perc
alatt aranybarnára sütöm.
Tálaláskor
egy szép szeletet vágok és helyezek a tányérra, meghintem kis
porcukorral a tetejét, és pici tárkonylevéllel díszítem.
Adhatunk mellé egy gombóc vaníliafagylaltot is...
Egy
pohár félédes fehérbort, Badacsonyi Szürkebarátot (Szeremley
Huba) ajánlok hozzá.
Kozepiskolas koromban voltam egy csere- tanulo Limoge-ban. Hat, mit mondjak, fantasztikus volt. Koszonom a receptet, azota is keresem, igaz ott almasat kaptunk. Na meg francia hagymalevest. Egy helyi kerekpar versenyt is megneztunk de leginkabb a finomsagokra emlekszem.Koszi.
VálaszTörlésKedves Toma!
VálaszTörlésSzerinted érdemes kísérletezni Vilmos körtével? Most kaptam apósomtól, de ugye az nem igazán kemény fajta.
Ilke
hát, meg lehet próbálni egy-két keményebb darabbal, de könnyen lehet, hogy szét fog főni. persze attól még lehet finom...:)
TörlésKormos körtével készítettem, most lett kész, és nagyon finom. Pedig én és a sütés... :)
VálaszTörlésNagyon jó ez az oldal, köszönet érte!