Kaptam
két szép vadlazac szeletet a napokban amivel hirtelen nem tudtam
mit kezdeni, mert teljesen mást terveztem aznapra. De hát, mivel a
halat nem lehet sokáig tartogatni a hűtőbe így mégis azt
készítettem el. Viszont már nagyon rá voltam készülve valami
„rántott” ételre, a ropogós finom panír ízére, így arra
gondoltam erről nem mondok le. Nem voltam benne biztos, hogy a
lazacot nem becstelenítem-e meg azzal, hogy ha egyszerűen kirántom,
és hogy egyáltalán rántani való hal-e a lazac, - szerintem nem -
ezért valami kifinomultabb módszerhez kellett folyamodnom.
Előkerült a panko morzsa és összeállítottam egy kis
délkelet-ázsiai beütésű salsát is, hogy valami plusz csavart
vigyek az ízekbe...
Hozzávalók
(2 adaghoz):
.
35-40 dkg. friss lazacfilé
.
35 dkg. somogyi kifliburgonya
.
1 db. érett mangó
.
negyed pomelo
.
1 kisebb fej lilahagyma
.
1 db. jalapenó chili (vagy hegyes csípős zöldpaprika)
.
1-2 db. thai piros chili
.
2 db. tojás
.
kukoricaliszt
. panko (japán zsemlemorzsa)
.
1 db. citrom vagy lime
.
olívaolaj
.
fél csokor friss koriander
.
só, bors, pirospaprika
Elkészítése:
1.
Először is megfőzöm bő sós vízben a kifliburgonyákat héjában,
majd mikor megpuhult, megfőtt, félrehúzom, hideg vizet engedek rá,
majd ebben hagyom kihűlni a krumplikat.
2.
Közben a salsát is összeállítom, egy nagyobb keverőtálba dobom
a kis kockákra vágott lilahagymát, a csípős paprikát, csilit és
a hártyáitól megpucolt felkockázott pomelo gerezdeket és a kis
falatnyira darabolt mangót.
3.
Megszórom felaprított friss korianderrel, csipet sóval-borssal
ízesítem, meglocsolom egy fél lime/citrom levével és 4-5 ek.
extra minőségű olívaolajjal, és óvatosan átforgatom, hogy
szépen elkeveredjen, de ne törjenek össze a gyümölcsök. Lefedve
a hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízek.
4.
A lazacdarabokat sózom és borsozom, majd kukoricalisztbe, felvert
tojásba és a végén panko morzsába forgatom.
5.
Serpenyőben ghít forrósítok, közepesnél erősebb fokozaton
(kerámialap #7/9), ebben 2 perc alatt aranybarnára pirítom
minden oldalát a bepanírozott halnak, azután a 150 fokra
előmelegített sütőbe teszem 8-10 percre a hal vastagságától
függően, és készre sütöm (ne süssük teljesen át, mert
kiszárad, akkor jó, ha a lazac belseje rózsaszín, kissé opálos).
6.
Közben egy másik serpenyőben szintén ghít forrósítok, ebbe
dobom a főtt, meghámozott, kis kétcentis kockákra vágott
burgonyát, és a vajon aranysárgára, ropogósra pirítom, sózom
borsozom, majd csipetnyi pirospaprikával meghintem.
Tálaláskor,
a tányér közepére halmozok, egy tálalógyűrű segítségével,
egy adag sült burgonyakockát, erre helyezek egy sült
lazacszeletet, majd a tetejére és mellé szedek a salsából. A
végén kevés korianderrel díszítem és bergamot ízesítésű
olívaolajjal körbelocsolom.
Tipp!
Lazac helyett készíthetjük barramundival vagy tőkehalból is.
Csak
is friss halfiléből készítsük el, a fagyasztott filé nem jó
mert széteshet sütés közben vagy panírozásnál.
Panko morzsát, ázsiai boltokban, bio vagy delikatesz boltokban tudunk beszerezni.
A
mangó legyen érett és édes. Ha a boltban nem kapunk ilyet, csak
keményt/éretlent, vegyünk mellé egy banánt is és azzal együtt,
otthon tegyük papírzacskóba és két-három napig tartsuk sötét
helyen. A banánból felszabaduló etiléngáz segíti a mangó
érését. A mangóban lévő nagy mag miatt, a képen látható
módon dolgozhatjuk fel a leghatékonyabban a mangónkat.
Ebben
a fogásban keverednek az ízek, az édes-savanyú-csípős és az
állagok, mint a ropogós panír a puha szaftos hallal, a kívül
ropogós, belül krémes krumplival, vagy a vajpuha mangó édes húsa
a paprika vagy hagyma csípős ropógósságával és a pomelo
citrusos édes-savanyú ízeivel...
Egy
pohár száraz traminit ajánlok ehhez az ételhez.
Elkészítési
idő: 40 perc
Költségek:
kb. 1250 Ft./adag
Energiatartalom:
1040 Kcal./adag
Üdv!
VálaszTörlésValami ilyesmit kerestem: hal és gyümölcs, kicsi csípősség - köszönöm. A mangó mellé az alma is jó érlelőnek (én az avokádót is almával érlelem).