A
fánk készítése és fogyasztása, hagyományosan a farsanghoz
kötődik. Mivel most nagyjából közepén járunk a farsangi
szezonnak, itt az ideje hogy egy fánk recept is felkerüljön a
blogra. A vasárnapi ebéd menü része volt nálam ez a fánk, a
finom csirkehúsleves és a főtt hús+paradicsommártás kombó
után, ez volt a desszert.
Hozzávalók
(kb. 30 db.):
.
1 kg. Liszt + a szóráshoz
.
6 dkg élesztő
.
4 tojás sárgája
.
1 dl. rum
.
6 dl. tej
.
10 dkg vaj
.
só, porcukor
.
házi baracklekvár
.
1,5 liter étolaj
1.
A tejből kb. 2 decit meglangyosítok, 2 ek. porcukrot keverek bele,
belemorzsolom az élesztőt és meleg, huzatmentes helyre félreteszem
míg az élesztő felfut/felhabzik.
2.
A lisztet egy keverőtálba szórom, hozzáadom a 4 tojássárgáját,
a megkelt élesztőt, a vajat felolvasztva, 1-2 tk. sót, hozzáöntöm
a maradék tejet és a rumot is.
3.
Keverőgéppel sima, lágy tésztává gyúrom.
4.
Megemelem a tésztát, alászórok egy kis lisztet, hogy ne tapadjon
le, a tetejét is megszórom, letakarom egy konyharuhával és 1
órára félreteszem egy langyos helyre, míg a másfél-kétszeresére
nem kel.
5.
Belisztezett gyúródeszkára borítom a megkelt tésztát, és
ujjnyi vastagra nyújtom.
6.
Egy formával kiszaggatom a fánkokat (nekem 30 darab jött ki
belőle), majd letakarom egy konyharuhával és még 30 percet
kelesztem.
7.
Közben egy nagy wokban olajat forrósítok közepes erősséggel
(kerámialap#7/9), beledobom a tésztát úgy, hogy a felső
része kerüljön alulra az olajba.
8.
Lefedem és úgy sütöm az egyik oldalát, majd megfordítom, és
már fedő nélkül sütöm tovább a másik oldalát (kb. 1-1
percig oldalanként), míg szép halvány aranybarnára nem
sülnek, középen egy világos sávval, szalaggal.
9.
Az olajból egy rácsra szedem a kisült fánkokat, és még forrón
megszórom porcukorral, így hagyom kihűlni.
Tálaláskor
egy tányérra teszek pár darabot, megszórom alaposan porcukorral,
majd lekvárral öntözöm meg a tetejét.
Tipp!
A lekvárral meg is tölthetjük a fánkot, úgy hogy egy konyhai
töltőfecskendőbe töltjük a lekvárt, beleszúrjuk a fánkba és
belenyomunk annyit, amennyit felvesz. Megtölthetjük így
csokikrémmel vagy mascarpone krémmel is, esetleg vanília sodóval.
A
maradék fánkokat, ha kihűlt, le is fagyaszthatjuk, és sütőben
megmelegíthetjük másnap, reggelire, vajjal-lekvárral forró
tejeskávé mellé a legjobb.
Frissen
kisült, könnyű légies tésztájú langyos fánk, házi
baracklekvárban alaposan megtunkolva... kell ezt még ragozni??
Elkészítési
idő: 2,5 óra
Költségek:
összesen kb. 1000 Ft.
Energiatartalom:
230 Kcal/db + 1 ek. lekvár
Hmm, de jol nez ki! Innen messze foldrol csorog a nyalam. Megmondanad, mekkorara szaggassam? Nincs redes szaggatom itt, csak azon filozok, mekkora bogret vagy poharat hasznaljak.
VálaszTörlésZsuzsa
Ezt is elkészítettem, köszönöm a receptet és a részletes leírást! Számomra eddig a fánk "mumus" volt, de most tökéletes lett.
VálaszTörlésÉn valószínűleg kisebbekre szaggattam, mert lett vagy 70 darab. :-)