Keresés a blogban

Szalagos fánk




A fánk készítése és fogyasztása, hagyományosan a farsanghoz kötődik. Mivel most nagyjából közepén járunk a farsangi szezonnak, itt az ideje hogy egy fánk recept is felkerüljön a blogra. A vasárnapi ebéd menü része volt nálam ez a fánk, a finom csirkehúsleves és a főtt hús+paradicsommártás kombó után, ez volt a desszert.



Hozzávalók (kb. 30 db.):

. 1 kg. Liszt + a szóráshoz
. 6 dkg élesztő
. 4 tojás sárgája
. 1 dl. rum
. 6 dl. tej
. 10 dkg vaj
. só, porcukor
. házi baracklekvár
. 1,5 liter étolaj

1. A tejből kb. 2 decit meglangyosítok, 2 ek. porcukrot keverek bele, belemorzsolom az élesztőt és meleg, huzatmentes helyre félreteszem míg az élesztő felfut/felhabzik.
2. A lisztet egy keverőtálba szórom, hozzáadom a 4 tojássárgáját, a megkelt élesztőt, a vajat felolvasztva, 1-2 tk. sót, hozzáöntöm a maradék tejet és a rumot is.
3. Keverőgéppel sima, lágy tésztává gyúrom.
4. Megemelem a tésztát, alászórok egy kis lisztet, hogy ne tapadjon le, a tetejét is megszórom, letakarom egy konyharuhával és 1 órára félreteszem egy langyos helyre, míg a másfél-kétszeresére nem kel.
5. Belisztezett gyúródeszkára borítom a megkelt tésztát, és ujjnyi vastagra nyújtom.
6. Egy formával kiszaggatom a fánkokat (nekem 30 darab jött ki belőle), majd letakarom egy konyharuhával és még 30 percet kelesztem.
7. Közben egy nagy wokban olajat forrósítok közepes erősséggel (kerámialap#7/9), beledobom a tésztát úgy, hogy a felső része kerüljön alulra az olajba.
8. Lefedem és úgy sütöm az egyik oldalát, majd megfordítom, és már fedő nélkül sütöm tovább a másik oldalát (kb. 1-1 percig oldalanként), míg szép halvány aranybarnára nem sülnek, középen egy világos sávval, szalaggal.
9. Az olajból egy rácsra szedem a kisült fánkokat, és még forrón megszórom porcukorral, így hagyom kihűlni.

Tálaláskor egy tányérra teszek pár darabot, megszórom alaposan porcukorral, majd lekvárral öntözöm meg a tetejét.
Tipp! A lekvárral meg is tölthetjük a fánkot, úgy hogy egy konyhai töltőfecskendőbe töltjük a lekvárt, beleszúrjuk a fánkba és belenyomunk annyit, amennyit felvesz. Megtölthetjük így csokikrémmel vagy mascarpone krémmel is, esetleg vanília sodóval.
A maradék fánkokat, ha kihűlt, le is fagyaszthatjuk, és sütőben megmelegíthetjük másnap, reggelire, vajjal-lekvárral forró tejeskávé mellé a legjobb.
Frissen kisült, könnyű légies tésztájú langyos fánk, házi baracklekvárban alaposan megtunkolva... kell ezt még ragozni??

Elkészítési idő: 2,5 óra
Költségek: összesen kb. 1000 Ft.
Energiatartalom: 230 Kcal/db + 1 ek. lekvár


2 megjegyzés:

  1. Névtelen20:26

    Hmm, de jol nez ki! Innen messze foldrol csorog a nyalam. Megmondanad, mekkorara szaggassam? Nincs redes szaggatom itt, csak azon filozok, mekkora bogret vagy poharat hasznaljak.
    Zsuzsa

    VálaszTörlés
  2. Ezt is elkészítettem, köszönöm a receptet és a részletes leírást! Számomra eddig a fánk "mumus" volt, de most tökéletes lett.
    Én valószínűleg kisebbekre szaggattam, mert lett vagy 70 darab. :-)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!