Keresés a blogban

Omlós aprósütemény kávé mellé




Kedvenc törzshelyemen az Addoban adnak a kávé mellé ilyen kis aprósüteményeket, ott szerettem meg, és később már hiányzott ha otthon magamnak készítettem el egy kapucsínót vagy eszpresszót reggel. Elhatároztam, hogy rekonstruálom magamnak és akkor nem kell hiányolnom többet a kávém mellől. Tulajdonképpen nem volt nehéz, mivel egy egyszerű omlós linzertészta az egész, benne ki csokidarabokkal.



Hozzávalók:

. 30 dkg. liszt
. 15 dkg. vaj
. 12 dkg. porcukor
. 5 dkg. étcsokoládé (min. 60%-os)
. 1 tojás sárgája
. só
. 1 tk. sütőpor

Elkészítése:

1. Egy nagy keverőtálba szitálom a lisztet és a sütőport, egy csipet sót is adok hozzá, majd beleszitálom a porcukrot is, azután elkeverem.
2. A hideg vajat felkockázom és a vaníliakivonattal meg a tojás sárgájával együtt hozzáadom a liszthez.
3. Hideg kézzel (pár percig tartsuk hideg vízben a kezünket előtte), hogy a vaj ne olvadjon meg, gyorsan dolgozva elmorzsolom a vajat a liszttel, egészen addig, míg egyenletes apró tapadós morzsa nem lesz belőle, ami elválik a tál falától.
4. Közben belekeverem a kis darabokra tört/vágott étcsokoládét is, majd a gyúródeszkára borítom az egészet.
5. Ahhoz hogy finom omlós legyen a tészta, nem gyúrom meg mint egy kenyértésztát, hanem csak összenyomkodom, lapogatom minden oldalról mintha egy homokvárat formáznák nedves homokból, míg össze nem áll egy tömbbé az egész.
6. Folpackba csomagolom és egy órára a hűtőbe teszem pihenni.
7. Egy sütőlapra sütőpapírt teszek, a hűtőből kiveszem a tésztát, egy darabot a kezembe fogok, és falatnyi darabkákat csípek le belőle és sorban a sütőpapírra teszem (összesen kb. 50 darabra elég a fenti mennyiség).
8. Kissé lenyomkodom őket, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe tolom 10-12 percre. Közben figyelem, nehogy megbarnuljon, mert ha a linzertészta megpirul, megkeseredik.
9. Mikor kész, kiveszem és hagyom teljesen kihűlni, majd egy csatos süteményes üvegbe pakolom.

A kávéscsésze mellé pakolok 4-5 darabot, majd a laptopom mellé cuccolok és miközben átnézem a levelezésemet és a facebook oldalamat, lassan kortyolgatva megiszom a kávét vagy kapucsínót, és közben mellé be-bedobok egy kis finom csokidarabos omlós sütit is...

Elkészítési idő: 30 perc + 1 óra a pihentetés
Költségek: össz. kb. 480 Ft.
Energiatartalom: 58-60 Kcal./db.


13 megjegyzés:

  1. Névtelen12:38

    Nagyon jól néz ki! A legbonyolultabb művelet a csokidarabkák előállítása. Lehet jó csokipasztillát kapni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Metro áruházban lehet kapni, kb. 2500-3000 Ft-os áron, kilós kiszerelésben, ét-, tej-, és fehércsokiból is.

      Törlés
  2. kézműves csokiboltokban lehet kapni jó minőségű pasztillákat. én egyébként mozsárban szoktam összetörni...

    VálaszTörlés
  3. az utolsó bekezdés nagyon hangulatos lett, már csak ezért is érdemes kipróbálni:)

    VálaszTörlés
  4. ChéfTündér13:15

    Mi is szívesen iszunk cappuccinot az Addoban!!! ...és szeretjük a kis sütit is hozzá (főleg az uram). Akkor most meglepem a reggeli kávéhoz "azzal" az 'addos' sütivel! köszi Toma!

    VálaszTörlés
  5. Névtelen16:41

    1 tojássárgája ennyi liszthez és cukorhoz? Biztos?

    VálaszTörlés
  6. Hát, nem tudom, te hogyan csináltad (hacsak nem strucctojást használtál:), de nekem összesen 4 sárgáját kellett beletennem. Finom lett, el is fogyott, de esküszöm, hogy az az egy tojássárga-meg az evőkanál vanília kivonat-nem fogta össze.Érthetetlen...:)
    Veron

    VálaszTörlés
  7. ebbe az omlós linzertésztába még nagyon tojás sem kell, anélkül is jó lesz, csináltam már úgy is, mikor nem volt itthon tojás... a vaj fogja össze a lisztet

    VálaszTörlés
  8. Értem, köszi.Megpróbálom újra. Tényleg.
    :)

    VálaszTörlés
  9. Én kérek elnézést, türelmetlen voltam.Hosszabb lapogatást igényelt a tészta, amit ezúttal maradéktalanul megkapott.:)

    VálaszTörlés
  10. Névtelen14:45

    Mi is szívesen sütizünk a kávé mellett. Most felfedeztünk egy tök jó kávézót, a facebook oldalukon olvastam róluk. Nézzetek szét, tök sok jó dolog van ott http://www.facebook.com/tchibomagyarorszag

    VálaszTörlés
  11. Névtelen22:08

    Kezdőknek javaslom, hogy a kezük helyett egy késsel kezdjék összevagdosni a vajat a liszttel együtt. Amikor már kis darabokban van és el is keveredett a liszttel, akkor be lehet fejezni hideg kézzel. Így biztos nem olvad meg a vaj és nem szívják fel azt a liszt-szemek.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!