Kedvenc
törzshelyemen az Addoban
adnak a kávé mellé ilyen kis aprósüteményeket, ott szerettem
meg, és később már hiányzott ha otthon magamnak
készítettem el egy kapucsínót vagy eszpresszót reggel. Elhatároztam,
hogy rekonstruálom magamnak és akkor nem kell hiányolnom többet a kávém mellől. Tulajdonképpen nem volt nehéz, mivel egy
egyszerű omlós linzertészta az egész, benne ki csokidarabokkal.
Hozzávalók:
.
30 dkg. liszt
.
15 dkg. vaj
.
12 dkg. porcukor
.
5 dkg. étcsokoládé (min. 60%-os)
.
1 tojás sárgája
.
1 ek. vanília
kivonat
.
só
.
1 tk. sütőpor
Elkészítése:
1.
Egy nagy keverőtálba szitálom a lisztet és a sütőport, egy
csipet sót is adok hozzá, majd beleszitálom a porcukrot is, azután
elkeverem.
2.
A hideg vajat felkockázom és a vaníliakivonattal meg a tojás
sárgájával együtt hozzáadom a liszthez.
3.
Hideg kézzel (pár percig tartsuk hideg vízben a kezünket
előtte), hogy a vaj ne olvadjon meg, gyorsan dolgozva
elmorzsolom a vajat a liszttel, egészen addig, míg egyenletes apró
tapadós morzsa nem lesz belőle, ami elválik a tál falától.
4.
Közben belekeverem a kis darabokra tört/vágott étcsokoládét is,
majd a gyúródeszkára borítom az egészet.
5.
Ahhoz hogy finom omlós legyen a tészta, nem gyúrom meg mint egy
kenyértésztát, hanem csak összenyomkodom, lapogatom minden
oldalról mintha egy homokvárat formáznák nedves homokból, míg
össze nem áll egy tömbbé az egész.
6.
Folpackba csomagolom és egy órára a hűtőbe teszem pihenni.
7.
Egy sütőlapra sütőpapírt teszek, a hűtőből kiveszem a
tésztát, egy darabot a kezembe fogok, és falatnyi darabkákat
csípek le belőle és sorban a sütőpapírra teszem (összesen
kb. 50 darabra elég a fenti mennyiség).
8.
Kissé lenyomkodom őket, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe
tolom 10-12 percre. Közben figyelem, nehogy megbarnuljon, mert ha
a linzertészta megpirul, megkeseredik.
9.
Mikor kész, kiveszem és hagyom teljesen kihűlni, majd egy csatos
süteményes üvegbe pakolom.
A
kávéscsésze mellé pakolok 4-5 darabot, majd a laptopom mellé cuccolok és miközben átnézem a levelezésemet és a facebook oldalamat, lassan kortyolgatva
megiszom a kávét vagy kapucsínót, és
közben mellé be-bedobok egy kis finom csokidarabos omlós sütit
is...
Elkészítési
idő: 30 perc + 1 óra a pihentetés
Költségek:
össz. kb. 480 Ft.
Energiatartalom:
58-60 Kcal./db.
Nagyon jól néz ki! A legbonyolultabb művelet a csokidarabkák előállítása. Lehet jó csokipasztillát kapni?
VálaszTörlésMetro áruházban lehet kapni, kb. 2500-3000 Ft-os áron, kilós kiszerelésben, ét-, tej-, és fehércsokiból is.
Törléskézműves csokiboltokban lehet kapni jó minőségű pasztillákat. én egyébként mozsárban szoktam összetörni...
VálaszTörlésaz utolsó bekezdés nagyon hangulatos lett, már csak ezért is érdemes kipróbálni:)
VálaszTörlésMi is szívesen iszunk cappuccinot az Addoban!!! ...és szeretjük a kis sütit is hozzá (főleg az uram). Akkor most meglepem a reggeli kávéhoz "azzal" az 'addos' sütivel! köszi Toma!
VálaszTörlés1 tojássárgája ennyi liszthez és cukorhoz? Biztos?
VálaszTörlésbiztos!:)
VálaszTörlésHát, nem tudom, te hogyan csináltad (hacsak nem strucctojást használtál:), de nekem összesen 4 sárgáját kellett beletennem. Finom lett, el is fogyott, de esküszöm, hogy az az egy tojássárga-meg az evőkanál vanília kivonat-nem fogta össze.Érthetetlen...:)
VálaszTörlésVeron
ebbe az omlós linzertésztába még nagyon tojás sem kell, anélkül is jó lesz, csináltam már úgy is, mikor nem volt itthon tojás... a vaj fogja össze a lisztet
VálaszTörlésÉrtem, köszi.Megpróbálom újra. Tényleg.
VálaszTörlés:)
Én kérek elnézést, türelmetlen voltam.Hosszabb lapogatást igényelt a tészta, amit ezúttal maradéktalanul megkapott.:)
VálaszTörlésMi is szívesen sütizünk a kávé mellett. Most felfedeztünk egy tök jó kávézót, a facebook oldalukon olvastam róluk. Nézzetek szét, tök sok jó dolog van ott http://www.facebook.com/tchibomagyarorszag
VálaszTörlésKezdőknek javaslom, hogy a kezük helyett egy késsel kezdjék összevagdosni a vajat a liszttel együtt. Amikor már kis darabokban van és el is keveredett a liszttel, akkor be lehet fejezni hideg kézzel. Így biztos nem olvad meg a vaj és nem szívják fel azt a liszt-szemek.
VálaszTörlés