Keresés a blogban

Linguini tészta fehérboros feketekagylóval, paradicsomszószban


A halas kurzuson készítettem el ennek az ételnek az egyik változatát, a fehérboros petrezselymes kagylós linguinit. Paradicsomot akkor nem tettem bele, Hajni nyomására, aki paradicsom nélkül szerette volna enni a kagylót. De most, mikor nemrég vendégeket hívtam, végre elkészíthettem az eredetileg tervezett változatot is.
Fekete kagylót manapság már nem nehéz beszerezni, a Metro kínálatában állandóan szerepel, és nem is drága. Érdemes kipróbálni, mert nem nehéz elkészíteni, mindössze csak pár alapszabályt, vagy inkább ökölszabályt kell betartani a kagylónál.




Hozzávalók:

. 1,5 kg. friss feketekagyló
. 500 g. linguni tészta
. 2 dl. száraz fehérbor
. 4-5 gerezd fokhagyma
. 1 nagy csokor friss petrezselyem
. 1-2 db. friss csili
. só, bors
. olívaolaj

Alapszabályok:
. a kagyló kizárólag csak frissen fogyasztható, még élőnek kell lennie mielőtt megfőzzük vagy sütjük. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy csak a zárt kagylókat használjuk fel. Ha nyitottat találunk közötte, kocogtassuk az asztalhoz és ha bezáródik akkor él, ha nem mozdul akkor irány a kuka. a sérült, repedt héjú kagylókat is dobjuk ki.
. Főzés után a helyzet pont fordított, amelyik kagyló a hő hatására nem nyílt ki, az mindenképpen el kell dobni. Azt is ami csak résnyire nyílt ki, ne kockáztassunk, mert csúnya tud lenni egy romlott kagylótól kapott gyomorrontás. Nagyjából 10% veszteséggel számolhatunk, így kalkuláljunk.
. Ha megvesszük a kagylót a halasnál, semmiképpen ne tegyük vízbe, inkább egy tálba téve tegyük a hűtőbe, két-három vagy akár több napot is kibír így.
. A kagylót, felhasználás előtt, folyó víz alatt egy körömkefével sikáljuk meg, és a kilógó kis rostos szálat (Byssus fonál) „a szákállát” tépjük le.

Elkészítése:

1. Felteszem a tészta főzővizét forrni.
2. A megmosott, letisztított kagylókat átválogatom, amelyik megkocogtatva sem csukódik be, kidobom.
3. Egy lábosban olívaolajat forrósítok, beledobom a felaprított fokhagymát és a csilit, üvegesre pirítom, de vigyázok nehogy megégjen.
4. Beleborítom a kagylót, átforgatom a fokhagymás olajban, majd hozzáöntöm a bort, rászórom az apróra vágott petrezselyem felét, és lefedem a lábost.
5. Párolom a kagylókat a forró boros gőzben 2-2,5 percig majd félrehúzom.
6. Egy nagyobb serpenyőben, közepes fokozaton felforralom a paradicsomszószt, hozzáöntöm a kagyló boros főzőlevét is, ha kell sózom, borsozom, és lassan főzöm 5-6 percig.
7. Közben a kagylók húsát kiszedegetem a héjukból, de párat meghagyok a fél kagylóhéjban, mert majd jól mutatnak az ételben. A zárva maradt kagylókat kidobálom.
8. Közben a tésztát is főzni kezdem, a csomagoláson megadott ideig, al dentére.
9. A paradicsomszószba borítom a kagylókat, és hozzáadom a megmaradt petrezselymet is, pár pillanatig összeforralom a szószt, majd lekapcsolom alatta a tűzhelyet.
10. A szószra szedem a kifőtt linguni tésztát, összeforgatom és azonnal tálalom.

Tálaláskor szedjünk a tésztából egy adagot a pastatányérra, rendezzük a kagylókat a tészta tetejére, pár héjasat is a látvány kedvéért és a végén locsoljuk meg egy kevés prémium minőségű olívaolajjal. Megszórhatjuk friss petrezselyemmel is a tetejét.
Tipp! Azonnal, frissen elkészítve fogyasszuk, ne melegítsük, ne tároljuk.
Fekete kagyló helyett készíthetjük vongole, vagy apró vénuszkagylóból, kék-, vagy zöldkagylóból, de bármilyen ehető kisebb méretű tengeri kagyló jó ehhez a recepthez.
Használjunk jó minőségű olasz durumliszből készült tésztát, ajánlom a Verrigni bronzpréssel készült tésztáját.
Ez egy rendkívül gyorsan és egyszerűen elkészíthető fogás, ami ráadásul eszméletlen finom. Remek ízekkel és állagokkal, finom puha kagylóhússal, remek paradicsomszósszal és jóféle tésztával. A tenger és nyár ízei egyszerre jelennek meg a szánkban, azonnal előhozza egy régi, kellemes tengerparti nyaralás emlékét...
Dúzsi Tamás szekszárdi roséja, remek kísérője volt ennek az ételnek.

Elkészítési idő: 25 perc
Költségek: kb. 980 Ft./adag
Energiatartalom: 575 Kcal./adag

4 megjegyzés:

  1. Na, hogy élő állatokat gyilkolásszak le főzés közben, azt neeem...ehhez túlságosan városi gyerek vagyok. :-)

    VálaszTörlés
  2. Névtelen11:06

    Szia,

    messze lakom a friss kagyló övezettől :) ,, nagy szentségtörés a fagyasztott?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden Metroban van friss élő kagyló, és olcsó. Fagyasztottat én nem ajánlom, de meg lehet próbálni.

      Törlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!