Keresés a blogban

Vajhal sonkába göngyölve puy-lencse salátával


A Metro áruház halas pultjánál sokszor szemeztem már a vajhallal. Bevallom első ránézésre nem valami bizalomgerjesztő ez a hal, ahogy hófehér tömbként hever a jégen, leginkább egy nagy darab zsírra emlékeztet. Talán ezért halogattam annyira, hogy vegyek is belőle. Aztán legutóbb rászántam magamat és kértem egy kétujjnyi vastag szeletet, lesz ami lesz.
Otthon kicsomagolva még mindig bizalmatlanul forgattam ezt a haldarabot ami egyre inkább egy zsírdarabra emlékeztetett, elképzelni sem tudtam, hogyan lesz ebből normális étel.
Nem bíztam a véletlenre a dolgot, úgy döntöttem sonkába fogom tekerni a halat és úgy sütöm meg, abból baj nem lehet...




Hozzávalók (2 személyre):

. 25 dkg. vajhal egy szeletben
. 5 dkg. feketeerdei v. pármai sonka vékonyan szeletelve
. ½ csésze puy-lencse (85 g.)
. fél csokor bazsalikom
. egy csokor friss petrezselyem
. 10 dkg. spenót levél (lehet fagyasztott, de nem a püré)
. 4-5 ág friss kakukkfű
. fél citrom héja és leve
. só, bors
. sherry ecet v. világos balzsamecet
. 3 ek. olívaolaj (prémium minőség)

Elkészítése:

1. Először is a lencsét főzöm puhára annyi vízben vagy sótlan alaplében, hogy bő ujjnyira ellepje, közepes hőfokon kb. 25-30 perc alatt.
2. Közben a mozsárba szórom a kakukkfüvet, sót és borsot, ráreszelem egy fél citrom héját és belefacsarom a levét, majd olajat öntök rá és így egy fűszeres pácot készítek.
3. A halat azután megkenem a páccal.
4. A halat begöngyölöm a sonkaszeletekkel egy tepsibe teszem, kissé megkenem olajjal és a 240 fokos sütőbe teszem 15-18 percre, míg a hal belseje átsül és a sonka rajta ropogósra pirul.
5. A megfőtt lencséről leöntöm a felesleges főzőlevet, meglocsolom két kanál olívaolajjal és egy kanál sherry ecettel, sózom és borsozom, majd a spenótleveleket, az apróra vágott petrezselymet és a bazsalikomot is belekeverem, lefedem és visszateszem a közben kikapcsolt, de még meleg tűzhelyre, hogy tovább párolódjon.


Tálaláskor a tányérra szedek a lencsesalátából, erre helyezem a sült hal felét, egy karika citrommal és sült édesköménnyel körítem, majd mellé egy kanálnyi sűrű görög joghurtot teszek.
Megmondom őszintén, a vajhal nem tett rám mély benyomást sem ízben sem állagban, nem ez lesz a kedvenc halfajtám a jövőben. Hozta az átlagot amit egy haltól elvár az ember, és azért nagyban feldobta ízben a sült/pirult sonkaszelet... Összességében egy kellemes kis vacsora kerekedett belőle végül.
Száraz, testesebb fehérbor illik hozzá, egy rizling vagy furmint.

Elkészítési idő: 1 óra
Költségek: kb. 810 Ft./adag
Energiatartalom: 630 Kcal./adag

6 megjegyzés:

  1. Ma én is vajhalat terveztem ebédre. Szintén első találkozás, kíváncsi vagyok az eredményre:-)

    VálaszTörlés
  2. én meg kíváncsi vagyok a véleményedre, majd írd meg hogyan ízlett!:)

    VálaszTörlés
  3. Amennyiben érzékeny az emésztésetek, jó, ha tudja, hogy a vajhal kellemes kis hasmenést/bélmozgásokat okozhat.
    Nálunk a családban a férjem szereti, de katasztrofális hatása van rá ;-)
    Szóval, óvatosan.

    VálaszTörlés
  4. Eh, szóval, jó, ha tudjátok. Alany, állítmány és vajhal ;-)

    VálaszTörlés
  5. igen, erről én is olvastam, de szerencsére az emésztésem rendben van, ilyen hatása nem volt rám. nekem inkább az ízével és állagával voltak problémáim:)

    VálaszTörlés
  6. sügér22:14

    Helló.

    Itt egy kis segitség a vajhallal kapcsolatban.

    http://oceancowboy-no1.blogspot.com/2011/01/vajhal-olajhalavagy-tevedesek-vigjateka.html

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!