Keresés a blogban

Lazactatár egyszerűen


Az lazacfilé másik feléből, - ami a sütni való filéről „leesett” - remek lazactatárt készítettem. Nem bonyolítottam túl a lehető legegyszerűbb receptet alkalmaztam, hogy a lazac egyedi íze érvényesüljön.




Hozzávalók (2 személyre) :

. 15 dkg. friss lazac
. ½ citrom leve és reszelt héja
. 1 tk. apróra vágott friss kapor
. 1 tk. apróra vágott friss petrezselyem
. 2 tk. bergamotos olívaolaj (helyettesíthető más olívaolajjal)
. só, bors
. 2 ek. sűrű görög joghurt
. 2 pita
. zöldsaláta öntettel a tálaláshoz

A lazactatárhoz a lehető legfrissebb lazacot használjunk. A friss lazachúsnak nem halszaga, hanem friss tengerillata van.

Elkészítése:

1. A lazac húsáról levágom a bőrét és az egyes részein lerakódott zsírréteget, majd vékony csíkokra, azután a lehető legkisebb kockákra vágom.
2. Hozzáadom a citrom levét és reszelt héját, egy kanálnyi bergamot ízesítésű olívaolajat, sózom borsozom, megszórom a kaporral és petrezselyemmel és lefedve a hűtőbe teszem 15-20 percre, míg az ízek átjárják és a citromlé savai kifejti hatását és a lazac húsa „denaturálódik”, szinte megfől és kivilágosodik kissé.
3. Közben egy serpenyőben szárazon megpirítom a piták mindkét oldalát, és elkészítem a zöldsalátát rukkolából, római salátából, zöldhagymából, retekből és petrezselyemből, citromból és olívaolajból készült öntettel...


Tálaláskor egy tálalógyűrű segítségével a tányérra halmozok a lazactatárból, melléteszek párat a kis háromszögekre vágott pitából és egy maréknyit a salátából, azután egy kanálnyi joghurtot pöttyentek mellé meghintve friss kaporral. A végén még az egészet meglocsolom olívaolajjal.
Tipp! A lazactatárt készíthetjük keletiesen is, a citrom helyett lime-ot használva, petrezselyem és kapor helyett koriander zölddel és egy kevés apróra vágott csilivel...
A lazactatárt lehetőleg frissében, vagy még aznap fogyasszuk el, napokig eltartani a hűtőben nem ajánlatos.
A friss lazactatár íze semmihez sem hasonlítható. A hal minden íze intenzíven érezhető benne amit a friss fűszerek csak még jobban kiemelnek. Mindenképpen ajánlom, kipróbálásra!
Friss, üde száraz citrusos jellegű fehérbort ajánlok hozzá.

Elkészítési idő 30 perc.
Költségek: kb. 400 Ft./adag
Energiatartalom: 480 Kcal./adag

8 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nagyon finom az a betyár bergamotos olívaolaj :-)))
    És nagyon köszönöm a salátás-halas recept-ötleteket is!
    ildikó

    VálaszTörlés
  2. Névtelen8:05

    Az a görög joghurt érdekelne. Még a tzatziki is jobb lenne vele, de a 3.5 % zsírtartalmúnál tartalmasabb joghurtot nem találok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én a sparban vagy a cba-ban szoktam kimért görög joghurtot venni a sajtpultban.... màr amikor van. Kb. 90ft/10dkg. A tzatziki àllagra olyan mint a görögöknél. :-)

      Már csak ilyenből csinálom.

      Törlés
  3. Ildikó,
    bizony, nagyon finom:)

    Hajdul,
    szerintem nem is kell annál zsírosabb, mert ha link alapján elkészíted, lecsöpögteted, sokkal sűrűbb, krémesebb lesz és mivel a víz nagy része eltávozik, arányában a zsírtartalma is megnő...

    VálaszTörlés
  4. Névtelen12:09

    Egy kicsit láttam már tejtermék előállítást. Azt hiszem nem ez a megoldás. Egyébként mitől lenne zsírosabb a görög tehén teje?

    VálaszTörlés
  5. ha láttál már tejtermék előállítást, akkor nem értem mit nem értesz.
    a görög joghurtba gyakran kevernek juh- vagy kecsketejet mint ahogy azt írtam. amúgy meg, nem a tej zsírtartalmától függ a joghurté, hanem hogy mennyire dúsítják.
    egyébként, nem ismerem a görög teheneket, de elég nagy a szórás fajtától függően. egy holstein teje 3-4% zsírtartalmú míg egy jersey-é 6-8% is lehet.

    VálaszTörlés
  6. Névtelen8:05

    Kedves Toma!
    Én először azt hittem, hogy van valami titkos helyed, beszállítód, ahol görög joghurtot tudsz venni. Először megjártam, amikor a francia cég görög joghurtját megvettem, s kiderült, hogy édes és kekszes!!!
    Néha persze érdemes kipróbálni egy-egy saját márkás terméket. A tegnapi "keftedes szerűséghez" sikerült madaras teszkós joghurtot venni, s meg kellett állapítanom, hogy elég jó.

    VálaszTörlés
  7. sajnos nincs titkos helyem, egy barátom szokott ellátni időnként igazi görög joghurttal. a köztes időben készítek magamnak:) tapasztalat alapján ajánlom a intersparos sajátmárkás fél liters joghurtból készíteni, egy éjszakás csöpögtetés után a végeredmény majdnem tökéletes!:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!