Keresés a blogban

Gombás falafel korianderes krumplisalátával


Tekintettel a nagyböjt kezdetére, jöjjön most egy húsmentes fogás. Régóta készültem már, hogy falafelt süssek, ami nem más mint egy közel-keleti, fasírozottra hasonlító étel, csicseriborsóból készítve jó fűszeresen.
Úgy alakult, hogy az egyik főzésből maradt egy fél doboz csiperkegomba a hűtőben, és nem szívesen dobtam volna ki, ezért fel kellet használnom. Valami gombafasírtra gondoltam először. Ekkor jutott eszembe, hogy miért ne keverjem hozzá a falafel alapanyagához, így a régóta ígért falafel is meglesz és a gomba is elfogy sőt, kissé fel is szaporíthatom vele.



Hozzávalók:

. 20 dkg. csiperkebomba
. 20 dkg. főtt csicseriborsó (lehet konzerv)
. 15 dkg. poré- és vöröshagyma vegyesen
. 3-5 gerezd fokhagyma
. 1 tojás
. 1 csokor friss koriander zöldje
. 1 ek. pirospaprika
. 1 tk. római kömény, kurkuma, koriandermag, só, bors
. ½ tk. csilipor
. 2 ek. olívaolaj
. 2 dl. mogyoróolaj a sütéshez
a salátához:
. 70 dkg. kifliburgonya
. 1 kis fej vöröshagyma
. 1 csokor friss koriander zöldje
. 1 ek. mustár
. 1 ek. világos balzsamecet v. sherryecet
. 1 ek. akácméz
. 1 ek. olívaolaj
. só, bors
. snidling a díszítéshez

Elkészítés:

1. Először a krumplisalátának állok neki, egy nagy lábosba dobom az alaposan megmosott kifliburgonyákat, felöntöm vízzel, megsózom, és így héjában puhára főzöm.
2. Mikor megfőtt, leszűröm, kissé hagyom hűlni, hogy kézbe tudjam venni, majd meghámozom, és centis karikákra vágva egy keverőtálba dobálom.
3. Közben rétegenként megsózom borsozom, meglocsolom kicsit a legjobb olívaolajommal és meghintem a hajszálvékonyan félfőre szeletelt hagymával.
4. Összekeverem a joghurtot, a mustárt, ecetet, mézet és az apróra vágott koriandert, sózom, borsozom és egy kanálnyit öntök hozzá az olajból is.
5. A joghurtos öntetet a langyos burgonyára borítom (egy keveset félretehetünk a tálaláshoz), óvatosan összeforgatom, vigyázva, hogy ne törjön össze krumpli, majd jól lefedve legalább egy órára a hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízek.
6. A hagymákat és fokhagymákat egy aprítógépben felaprítom, majd egy serpenyőben hevített olívaolajon üvegesre pirítom.
7. Közben a gombát is felaprítom a géppel, amit a megfonnyasztott olajhoz adok, elsimítom a serpenyőben és pár percig nem bántom, hagyom hogy a gombából kisüljön a nedvesség.
8. Mikor elkezd pirulni az alja, átkeverem és megint hagyom egy keveset rotyogni, míg minden nedvesség kisül és egy sűrű, száraz pépet kapok amit azután egy tányéron kiterítve kihűtök.
9. Mindeközben a gépben pépesítem a főtt csicseriborsót a koriander-zölddel együtt.
10. Egy mozsárban összezúzom a római köményt és a koriandermagot, hozzáadom a többi fűszert is és összedolgozom, majd az aprítógépbe szórom a borsó mellé, az egészre ráütök még egy tojást is aztán a géppel egyneműsítem az egészet.
11. A kihűlt (fontos, hogy hideg legyen!) gombapépet a csicseriborsó péppel egy keverőtálban összekeverem, hozzáadom a frissen reszelt parmezánt és annyi zsemlemorzsát amennyit felvesz, hogy lágy, de azért formázható masszát kapjak.
12. Hagyom a masszát egy órán át állni, hogy a zsemlemorzsa felvegye a nedvességet, majd utána vizes kézzel kicsi, dió nagyságú golyókat formázok, amiket azután megforgatok még egy kis zsemlemorzsában. Ebből a mennyiségből, kb. 24 falafelgolyó jön ki.
13. Egy serpenyőbe ujjnyi magasan mogyoróolajat öntök és ropogós aranybarnára sütöm benne a golyókat.


Kitálalom a krumplisalátát egy tányérra, szedek rá a falafelből (6db./adag), a tetejére teszek egy kanálnyit a korianderes joghurtból, és díszítésként megszórom apróra vágott snidlinggel az egészet.
Tipp! Ha gyerekek is esznek belőle, a csilit hagyjuk ki!
A kész falafelt frissen kisütve fogyasszuk, vagy legkésőbb másnap. A gomba miatt nem ajánlom, hogy egy napnál tovább tartsuk a hűtőben. Melegíteni nem érdemes, a másnapra megmaradt falalfelt hidegen fogyasszuk el inkább. A krumplisaláta két napig is eláll, jól lefedve, hűtőben.
Krumplisaláta helyett, a falafelt tölthetjük pitakenyérbe, salátával és tzatzikivel együtt.
Fűszerezhetjük másképpen is, ízlés szerint magyarosan pirospaprikával és petrezselyemmel, vagy akár az indiai fűszerezés is jól passzol a falafelhez.
Koriander helyett használhatunk friss mentát és/vagy petrezselymet is ha azt jobban szeretjük, de mindenképpen érdemes először ezt a receptváltozatot kipróbálni, mindenkinek ajánlom!
Finoman egzotikus, fűszeres és csípős fasírtgolyók és fantasztikusan ízletes és krémesen puha krumplisaláta együtt. Remek vacsora, akár vegáknak is!
Egy üveg Coronita sört, vagy esetleg édes körte cidert ajánlok mellé.

Elkészítési idő: 70 perc
Költségek: kb. 600 Ft./adag
Energiatartalom: 580 Kcal./adag (6 db falafel/300 Kcal. + Kruplisaláta 280 kcal./adag )

2 megjegyzés:

  1. Fantasztikus összeállítás

    VálaszTörlés
  2. Lájk, nagyon szeretem a jó falafelt, meg mindent amiben van csicseriborsó :) Én még a reggeli szendvicsemre is szoktam egy réteg humuszt kenni vaj helyett! köszönöm ezt a nagyon jó 5letet a gombával! szép napot!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!