Keresés a blogban

Nyársonsült szardínia zöldsalátával és pitával


Mikor a Metroban vásárolok, nem tudok úgy elmenni a halas pult mellett, hogy ne nézzem át a választékot. Most is így tettem és a végén háromféle hallal távoztam onnan. Az egyik amit vettem, apró kis tizenöt centis szardíniák voltak. Egyszerűen muszáj volt vennem belőle mikor megláttam mennyire szépek és frissek voltak. Tiszta szem, merev test és friss tengerillat (semmi erős halszag) jelzi a hal frissességét, és itt minden megvolt. Csak két tucatot vettem, többet nem mertem, de ha ez mondjuk nyáron történik, biztos megveszem az egész ládával és legfeljebb hívtam volna rá egy rakás barátot és este a kertben faszénparázs felett sütöttük volna meg... azért így sem volt rossz!




Hozzávalók (2 személyre):

. 16-18 db. apró szardínia (kb. 30 dkg.)
. 2 pita
. 1 citrom
. 2 ek. olívaolaj
. só, bors
a salátához:
. 4-5 római saláta levél
. egy nagy maréknyi rukkola
. 1 csomag hónapos retek
. 3-4 szál újhagyma

Elkészítés:

1. Először összeállítom a zöldsalátát, a római saláta leveleit csíkokra vágom és a rukkolával együtt megmosom, majd salátacentrifugában megszárítom.
2. Közben a retket hajszálvékony szeletekre vágom az újhagymát felkarikázom, majd az egészet összeforgatom a levelekkel együtt.
3. A pitákat szárazon megpirítom az öntöttvas grillserpenyőmben, majd négyfelé, kisebb háromszögekre vágom.
4. A halakat kibelezem, (a hasát egy éles késsel felvágom, és az ujjammal kikotrom belőle a belsőséget. Nem bonyolult, nem kell félni tőle), majd négyesével feltűzöm két bambusznyársra (lásd, mint a képen!), - hogy ne forogjon el és könnyen meg tudjam fordítani - sózom, borsozom mindkét oldalát, majd kevés olívaolajjal locsolom meg.
5. Forró grillserpenyőben többször megforgatva 3-5 percig sütöm, míg a hal húsa belül kifehéredik és átpuhul, a bőre pedig kicsit ropogóra sül. A hal mellet még meggrillezek két karika citromot is.
6. Sütés közben a szardíniákat párszor megcsepegtetem citromlével és mikor kész, azonnal tálalom.
7. Közvetlen tálalás előtt a salátát meglocsolom citromlével és olívaolajjal, megszórom csipetnyi sóval és borssal, azután alaposan átforgatom.


Tálaláskor a tányérra szedek a salátából, mellé teszek három pita szeletet és ráhalmozom a nyárson sült halakat. A grillezett/sült citromkarikával díszítem (a sütéstől édes levével lehet locsolni a halat) és meglocsolom az egészet a legfinomabb olívaolajammal.
Pompás kis vacsora kerekedett ki ebből. Az egyik kedvencem ez a halétel, akárhányszor tenger mellett nyaralok ezt mindig keresem. A szardínia olajos húsa így roston sütve érvényesül igazából, a remek íze és puha omlós állaga verhetetlen. A végén a kiürült tányérban megmaradt halas-citromos szaftot még pluszban meglocsoltam a kedvenc Giu -féle szicíliai olívaolajommal és a maradék pitával kitunkoltam az utolsó cseppig.
Egy pohár mőcsényi zöldveltelinit ittam hozzá.

Elkészítési ideje: 30 perc
Költségek: kb. 500 Ft./adag
Energiatartalom: 500 Kcal./adag

8 megjegyzés:

  1. Remekül néz ki. én ritkán készítek halat, de enni nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Toma!
    Ezt nagyon szívesen elfogyasztanám!
    Én eddig még nem találkoztam vele a Metróban, de jó tudni, hogy elő szokott fordulni. Nem emlékszel véletlenül a származási helyre?

    Én a szardíniát és a lazacot mindig szárazon készítem, mert elég olajosak magukban is, nem szoktak leragadni: http://selectfood.blogspot.com/2010/01/egy-kis-portugal-nyaridezes-sardinhas.html

    Üdv.

    VálaszTörlés
  3. Már én is szemeztem vele, hamarosan sorra kerülnek :)
    Nagyon gusztára sikerült, pont valami ilyesmit kívánnék most ...

    VálaszTörlés
  4. Legutóbb amikor én szardíniát grilleztem, három napig harapni lehetett a halszagot a lakásban, mindenbe beleitta magát :-D)))

    VálaszTörlés
  5. Névtelen9:34

    ezt nem hiszem el: csak a nyomorult szombathelyi metroban nincs so'se hering?!

    kicsit más: a malackarajon mostanság nem látni / olvasni Téged a kommentek közt. publikus, hogy miért?

    ja és a recept tuti - szokás szerint.

    üdv,
    gaijin

    VálaszTörlés
  6. anazar,

    szerencsére nekem nem voltak ilyen problémáim:) pedig nincs szagelszívóm sem a konyhában...

    gaijin,

    kérni kell a halasnál és akkor talán rendelnek legközelebb.
    valóban nem kommentelek mostanában ott. olvasom a karajt mindig, de hozzászólni nem akarok pl. a pesti leveskérdéshez, sem parttalan vitákat folytatni "gumicsont témákon" :)

    VálaszTörlés
  7. Névtelen18:18

    Pedig tényleg hiányoztál pl a Malackarajról.
    Én rá szoktam kattintani a kommentelők blogjára is, így most egy kicsit elmaradtam az olvasóid közül.
    Érdekes, hogy a virtuális világban is szimpatikussá tud valaki válni, s egyszer csak hiányoljuk.

    VálaszTörlés
  8. Hajdul,

    néha nekem is hiányzik a karajos csevegés, sok arcot bírok ott:) biztos előbb-utóbb fogok még ott pörögni...:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!