Keresés a blogban

Sertés és nyúlhús curry


A tandoori csirke után kicsit rákattantam az indiai ízekre. Régóta nem készítettem már egy jóféle curry-t (ejtsd, kári! update: vagy lásd a vitát a kommentekben:)), ezért előszedtem a jól bevált receptemet és előző nap kivettem hozzá a fagyasztóból a húst. Csirke curry-t készültem készíteni, nyúl curry lett belőle. Így jár az aki nem címkézi fel rendesen a lefagyasztott húst. Persze evvel nem nyúltam annyira mellé, mivel remek curryt lehet nyúlból is készíteni. Ráadásul a másik csomagban is egy sertés szűz volt a várt csirkemell helyett. Az egész hűtőben ez a két zacskó nem volt csak megcímkézve, én mindkettőt benéztem.
A curry egy indiai eredetű étel amit a britek ismertettek és szerettettek meg a világgal. Manapság már inkább brit, mind indiai. Sokféle húsból készülhet és léteznek vegetáriánus változatai is




Hozzávalók (3 személyre):

. 40 dkg. nyúlhús (lapocka, gerinc, mellső comb)
. 30 dkg. sertés szűzpecsenye
. 2 fej hagyma (20 dkg.)
. 8 gerezd fokhagyma
. 5 dkg. frissen reszelt gyömbér
. 2 dl. házi paradicsom passata (v. 3-4 hámozott konz.paradicsom)
. 2 babérlevél
. fél fahéjrúd
. 6 szem egész kardamom
. 1-1 tk. só, kurkuma, őrölt csili, római kömény, curry por, tandoori masala
. fél csokor friss koriander

Elkészítése:

1. Egy wokban felforrósítom a ghít és beledobom a kettétört fahéjrudat, a babérleveleket és a kardamom magokat, majd addig pirítom, míg pattogni nem kezdenek és az illatuk betölti a konyhát.
2. Azután a lereszelt gyömbért és fokhagymát hozzáadom a pirított fűszerekhez, keverek rajta párat, majd hozzáadom a vékonyra felszeletelt hagymát is.
3. A hagymát addig párolom/pirítom míg aranybarna nem lesz, ekkor adom hozzá az őrölt fűszereket is és elkeverem.
4. Beleteszem a paradicsomot is, és egy-két percig párolom így (ha kell egy pár csepp vizet is löttyintek alá, ne égjen le.), közben megsózom.
5. Beleborítom a húsokat a szószba és kavargatva addig sütöm, míg a hús mindenhol kifehéredik, színt kap, ezután felöntöm annyi vízzel (kb. 2 csésze), hogy éppen ne lepje el.
6. Lefedve főzöm közepes fokozaton (kerámialap#5/9) 50 percig, de 30 perc múlva leveszem róla a fedőt, hogy a szaftja besűrűsödjön.
7. Mikor elkészült, az összes hús megpuhult, lekapcsolom alatta a tűzhelyet és egy fél csokor apróra vágott koriandert keverek hozzá.

Párolt bashmati rizzsel tálalom a curryt, a tetejét megszórom friss koriander levéllel.
Tipp! Ez egy alap curry, ezt használhatjuk bármilyen húshoz, vagy akár zöldségekhez és halhoz is.
A curry 2-3 napig eltartható a hűtőben, többször is újramelegíthető, sőt újramelegítve talán még finomabb, mint a raguk általában.
A curry csípősségét szelídíthetjük egy kis tejszín vagy tejföl hozzáadásával a végén, vagy a csili mennyiségének a csökkentésével is, ha nem szeretjük a csípős ételeket.
A curry egy rendkívül fűszeres és krémes finomság! A fűszerektől zamatos hús a csili csípősségével együtt pompás párost alkotnak.
Bor helyett pilseni típusú sört ajánlok mellé.

Elkészítési idő: 1 óra
Költségek: kb. 400 Ft. /adag
Energiatartalom: 320 kcal./adag + 200 Kcal. (15 dkg. főtt rizs)

12 megjegyzés:

  1. imádom az indiai konyhát. a tandoori masalát mindig készen veszed, vagy saját keverés?

    VálaszTörlés
  2. készen veszem, ezt a fajtát: http://www.biokedvenc.hu/fuszerek/tandoori-masala-fuszer-trs
    túl sok összetevője van, ahhoz, hogy magam kezdjem összeállítani és ez ráadásul nagyon jó minőségű.
    egyébként ehhez a recepthez nem feltétlen szükséges, helyestesíthető pirospaprikával.

    VálaszTörlés
  3. köszönöm, ki fogom próbálni. arra lettem volna kíváncsi,ha te kevered, mit használsz színezékként,esetleg összenéztük volna, hátha a tiédben van valami ami az enyémben nincs.

    VálaszTörlés
  4. Andrass922:34

    A curry szó kiejtése Körri
    http://www.forvo.com/word/curry/
    http://inogolo.com/audio/Curry_1946.mp3

    Csak hogy félreértés ne legyen.

    A recept helyén van - én havonta készitek, ha futja az időmből.

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  5. az általad belinkelt oldalon is kárinak ejtik, és nem körrinek. csak hogy félreértés ne legyen :)

    VálaszTörlés
  6. Fél éve élünk Angliában, még csak most kezdtem ismerkedni az itteni ízekkel. Látogatóink lesznek a hétvégére Magyarországról, ez a fogás éppen jó lesz arra, hogy ha már itt vannak, ne otthoni ízekkel traktáljam őket. Azt hiszem nem nyúlhatok mellé veled, eddig még minden recepted bevált a családban. Köszi.

    VálaszTörlés
  7. Andrass915:14

    Jo, nem vitatkozom. Azert Amerikaban ne probalkozz a fenti kiejtessel kerni, mert ehen maradsz ;)

    VálaszTörlés
  8. amerikában nem is jutna eszembe curryt kérni:)) azt hogy "szték", igen szépen autentikusan tudom kiejteni:)

    VálaszTörlés
  9. samhamilton16:19

    huhha... mindenek előtt szeretném leszögezni, hogy az egész blog (nemrég akadtam rá) nagyon nagyon szimpatikus, és rohadt jó receptek vannak rajta, ezért sajnálom hogy bele kell kötnöm valamibe de nem tudom megállni... arról ugyan lehet vitatkozni hogy curry nevű étel angol/ír/skót/ausztrál/paki-angol/us-angol kiejtésének mi a "fonetikus" leírása magyarul, de az fix hogy semmiképpsem kárri... inkább (ahogy a linkeken is) valami köoerri féleség. bocsánat tényleg és nyilván nem ez a lényeg, de zavart. :)

    VálaszTörlés
  10. hát igen, elég nehéz fonetikusan visszaadni a kiejtést, mert tényleg valahol az "ö" és "á" közötti hangot kellene talán használni. de azért a "hivatalos" UK kiejtésben inkább: (kʌriː) azaz "k(aá)ri" míg az US kiejtésben: (k'əː·iː) azaz "k(öe)ri" a számtalan dialektusokról már nem is beszélve... de fix, hogy semmiképpen nem KÖRRI!:)
    persze mindez a recept szempontjából teljesen lényegtelen:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Névtelen6:55

      "Hivatalos" UK kiejtésben sem "k(aá)ri", még véletlenül sem. Ahogy írod, az "ö" és az "á", vagy inkább "a" közti hangot kell használni, ami egy magyarban nem használt fonéma. De egyértelműen nem "kári". Mint ahogy a paradicsomszósz is csak nálunk kecsap vagy kecsöp, vagy a gitár hangszedője "pikap" vagy "piköp".

      Törlés
  11. samhamilton14:18

    A recept szempontjából abszolút. :) Viszont tegnap a vacsora hirtelen felindulásból a blogon talált kínai marhák egy kombinációja lett, és elképesztő sikereket aratott, szóval köszönöm vagy mi. :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!