Keresés a blogban

Csirke tikka masala zöldségesen


Folytatva az indiai vonalat, most egy csirke tikka masalát főztem. A tikka masala inkább angol étel, ilyen formában Indiában nem eszik. Eredetileg a tandoor kemencében nyárson sütött csirke tikkát javították fel egy paradicsomos-fűszeres szósszal, az angliai indiai éttermekben, hogy az angolok ízlésnek jobban megfeleljen.
Mivel nekem nincs tandoor kemencém, inkább a micheline csillagos séf, John Burton Race egyszerűsített csirke tikka masala receptjéből indultam ki.



Hozzávalók:

. 50 dkg. csirkemell filé
. 40 dkg. karfiol
. 15 dkg. hagyma
. 1 nagyobb fej fokhagyma
. 25 dkg. koktélparadicsom
. 10 dkg. friss gyömbér
. 2 dl. natúr joghurt
. 1 db. lime v. citrom
. fél csokor friss koriander
. fél csokor bazsalikom
. 3 dkg. ghí (tisztított vaj)
. só, kurkuma, őrölt csili, őrölt koriander, őrölt római kömény
. 1 ek. sűrített paradicsom
. 2-3 ek. tejföl

Előkészületek:

Előző este (de minimum 4 órával a főzés előtt), a csirkemelleket nagyobb darabokra, 4-5 centis kockákra vágom és keverőtálba teszem.
Rászórok egy-egy teáskanál csili port, őrölt koriandert, őrölt római köményt és kurkumát, majd ráreszelem a fokhagyma és a gyömbér felét és ráfacsarom egy lime levét.
Ráöntök egy pohár joghurtot, alaposan elkeverem és lefedve a hűtőbe teszem a felhasználásig.


Elkészítés:

1. Egy wokban felforrósítom a ghít, beledobom a vékonyan felszeletelt hagymát és üvegesre pirítom.
2. Megszórom fél-fél teáskanál kurkumával, csilivel, római köménnyel, ráreszelem a fokhagyma és a gyömbér másik felét, elkeverem és egy-két percig pirítom.
3. Hozzáadom a paradicsomsűrítményt és a kis kockákra vágott paradicsomot és kavargatva 3 percig párolom, közepesnél erősebb fokozaton (kerámialap#6-7/9). Ha kell kis vizet öntök alá, hogy ne égjen meg a hagymás alap.
4. Beleborítom a joghurtos húst és kevergetve addig sütöm, míg a hús kifehéredik, közben megsózom.
5. Ezután beledobom a rózsáira szedett karfiolt, átkeverem és felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el.
6. Lefedve főzni kezdem, összesen 30 percig, de félidőben leveszem a fedőt, hogy besűrűsödjön a mártás.
7. Mikor kész, a karfiol és a hús is megpuhult, lehúzom a tűzhelyről és belekeverem az apróra vágott friss koriandert és bazsalikomot, majd egy-két kanál tejföllel kicsit simítok az ízeken.


Tálaláskor megszórjuk a tetejét egy kis friss korianderrel és bazsalikommal. Önmagában is remek fogás, de adhatunk mellé párolt rizst vagy naan kenyeret.
Tipp! Karfiol helyett/mellett más zöldségeket is tehetünk bele, pl. sütőtököt, padlizsánt, brokkolit stb, csak arra kell vigyázni, hogy a főzési időt betartva, időzítve adjuk az ételhez.
Friss paradicsom helyett használhatunk nyugodtan olasz hámozott konzervparadicsomot is.
Csirkemell helyett készíthetjük csirkecombokból vagy szárnyakból is.
A csirke tikka masala egy remek fogás. Érdemes kipróbálni ezt a pompás fűszeres-krémes szószban főtt puha szaftos húsokat és zöldségeket.
Édes cidert vagy sört ajánlok hozzá...

Elkészítési idő: 50 perc + pácolás
Költségek: 550 Ft./adag
Energiatartalom: 360 Kcal./adag

3 megjegyzés:

  1. Istenien néz ki!

    VálaszTörlés
  2. Névtelen17:47

    Kedves Toma! Nagy kedvvel és szeretettel szoktam olvasgatni a blogodat!! Sok receptet kipróbáltunk már és sosem csalódtunk!DE!! A legutóbb elkészített étel a csirket tikka massala, hát az valami Isteni finom volt! Hasonló "cipőben járunk én is fogyokúrázom és a férjem találta nekem ezt a "mennyei" ételt! Nagyon el van találva a fűszerezés a lime és gyömbér, kurkuma,chli stb, elképesztő harmóniában!!! Benne karfiollal telitalálat!! Nagyon sajnáltam amikor elfogyott!: (Holnap a főtt csülköt készítjük el petrezselyem mártással!) Köszi Üdvözlettel Éva

    VálaszTörlés
  3. köszönöm!:) és örülök, hogy jól sikerült:) lesznek még hasonló indiai ételek...

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!