Keresés a blogban

Szűzérmék sütőtök pürével és ropogós sült hagymával


Szeretem ezt a receptet, a szűzpecsenye efféle elkészítési módját, mert könnyű és gyors megoldás egy látványos fogáshoz. A köret mindig a szezonnak megfelelően alakul hozzá, így adta magát most a sütőtök püré.


Hozzávalók (2 személyre):

. 1 db. kisebb szűzpecsenye (kb. 30 dkg.)
. 6 vékony szelet angolszalonna
. 1 db. kisebb sütőtök (kb. 0,8-1 kg.)
. 1 fej fokhagyma
. 2 fej hagyma
. 1 csomag újhagyma
. 1 dl. tejszín
. 0,5 dl. száraz sherry
. parmezán
. vaj
. olívaolaj
. 3 ág friss rozmaring
. só, bors, szerecsendió
. liszt

Elkészítése:

1. A sütőtököt hosszában kettévágom, kikaparom a magrészét, és egy késsel a közel a héjáig bevágom a húsát rombusz alakban, aztán tepsibe teszem, sózom, borsozom, egy csipetnyi cukrot szórok rá, majd a vájatokba teszek egy félbevágott fej fokhagymát és egy ág rozmaringot, végül meglocsolom olívaolajjal.
2. A sütőt előmelegítem 200 fokra és a tököt 40-45 percig sütöm benne, míg a húsa teljesen átpuhul és karamellizálódni nem kezd.
3. Közben a sertésszüzet felszeletelem háromujjnyi vastag darabokra/érmékre, sózom borsozom, egy-egy szelet angolszalonnával körbe befedem az oldalát és hústűvel vagy fogpiszkálóval megtűzöm.
4. A hagymákat felcsíkozom, majd egy zacskóba teszem, amibe lisztet és egy nagy csipetnyi sót szórok, elkötöm a száját és alaposan összerázom, hogy a liszt mindenhol befedje a hagymacsíkokat, azután egy szűrőbe borítom és leszitálom róla a felesleges lisztet. Felhasználásig félreteszem.
5. Egy edényben kevés olívaolaj és vaj keverékében üvegesre pirítom az apróra vágott újhagymát és egy ág rozmaring letépkedett leveleit.
6. A közben megsült sütőtök húsát egy kanállal kivájom és a megsült fokhagymából kinyomkodom a puha krémes belsejét, az egészet hozzáadom az újhagymához, sózom borsozom, ötször-hatszor húzok a reszelőn a szerecsendióval, felöntöm a tejszínnel és egy botmixerrel összedolgozom pürévé.
7. Egyet forralok rajta, majd félrehúzom, egy maréknyi frissen reszelt parmezánt és két kanálnyi vajat adok hozzá, majd elkeverem és tálalásig melegen tartva félreteszem.
8. Egy serpenyőben kanálnyi vajat és olívaolajt forrósítok (beledobálom a maradék angolszalonna darabokat is), majd a szűzérméket 5-6 percig sütöm benne, többször is megfordítva, azután a 130 fokra melegített sütőbe teszem a serpenyőt 10-12 percre.
9. Közben a belisztezett hagymát ropogósra kisütöm bő olajban és papírtörlővel bélelt szűrőbe teszem tálalásig.
10. A húst kiveszem a serpenyőből és egy tányéron visszateszem a kikapcsolt de még langyos sütőbe, hogy melegen tartsam.
11. A serpenyőben visszamaradt szaftra öntöm a száraz sherryt aminek a nagy részét elforralom, majd felöntöm az alaplével is, és egy fakanállal felkaparom a serpenyő aljára sült finom pörzsanyagokat.
12. Pár percig forralom, majd félrehúzom és hozzáadok egy diónyi vajat amit a serpenyő körbe-körbe mozgatásával olvasztok a szószba, azután az egészet átszűröm egy mártásos kiöntő edénybe.


Tálaláskor egy nagy kanálnyi sütők pürét teszek a tányérra amit a kanállal kissé elkenek egy irányba, mellé öntök a szószból egy adagot, erre helyezek két szűzérmét (a fogpiszkálót szedjük ki), majd a végén egy maréknyi ropogós sült hagymát halmozok a püré mellé. Azután a legjobb olívaolajomból csepegtetek a pürére, a húsra pedig hintek egy kis Maldon só pelyhet...
Gondolom nem kell nagyon bizonygatnom, hogy ez egy pompás fogás. A sütőtök püré édes-fűszeres íze és krémes állaga a ropogós és zamatos hagymával remek körete ennek az ízletes húsnak, amit a pecsenyeszósz tesz még összetettebbé, még ízletesebbé.
Egy palack pécsi cirfandlit bontottam mellé...

Elkészítési idő: 60 perc
Költségek: kb. 750 Ft./adag
Bor: -

3 megjegyzés:

  1. Tök jó ötlet a sütőtök vájatába tenni a fokhagymát ill. zöldfűszert! Nagyon tetszik ;) Esetleg még a vájattal lefele is lehetne a sütőbe tenni, hogy a keletkező gőzök bennragadjanak a kis üregben.

    VálaszTörlés
  2. én is úgy nyúltam le az ötletet, már nem emlékszem, talán Hugh Fearnley-Whittingstallnál láttam ezt valamikor...:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó lett. :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!