A szalvétagombóc remek köret lehet bármilyen bő szaftos, mártásos ételhez, kiváló alternatívája lehet mondjuk a nokedlinek, zsemlegombócnak, vagy akár a knédlinek.
Hozzávalók (4 adaghoz):
.
10-12 dkg. füstölt zsírszalonna
.
só, bors,
.
4-5 db. hagyományos "vizes" zsemle (ha kissé szikkadt, annál jobb)
.
3 db. tojás
.
3 dl. tej
.
30 dkg. liszt
Elkészítése:
1.
A két-három napos szikkadt zsemléket kis, egy-másfél centis
kockákra vágom, egy tepsibe öntöm és elterítem, majd a sütőben
grillfokozaton, 4-5 percig pirítom, míg aranysárga színt nem
kapnak.
2.
A tojásokat felverem a tejjel együtt, megsózom, borsozom, hozzáadom
nagyjából a liszt háromnegyedét, hogy egy lágy, a
nokedlitésztánál kicsit hígabb de a palacsintatésztánál sűrűbb
tésztát kapjak.
3.
A szalonnát kis centis kockákra vágom, és kifehéredésig
pirítom, majd kiveszem a zsírjából és félreteszem kihűlni.
3.
Egy fej vöröshagymát aranybarnára pirítok egy kevés megmaradt
kisült szalonnazsíron, majd azt is hagyom kihűlni.
4.
Egy keverőtálban összekeverem a szalonnát, a sült hagymát, a
pirított zsemlekockákat és a tésztamasszát, és a hűtőbe
teszem pihenni kb. 20 percre.
5.
A pihentetett masszát kézzel elkeverem, közben ha kell, annyi
lisztet szórok hozzá, hogy egy formázható sűrű masszát kapjak
a végén.
6.
Egy darab alufóliát fektetek le, amit alaposan beolajozok, és erre
teszek egy hosszúkás kupac masszát, majd a fóliát feltekerve 7-8
cm. átmérőjű hengerré formázom, közben tömörítem is, hogy
ne legyen levegős, majd mindkét végét megcsavarom mint egy
szaloncukrot, hogy minél tömörebb legyen (a fenti mennyiségből 2 db. kb. húszcentis henger lesz - alufólia helyett,
eredetileg egy tiszta konyharuhába/textilszalvétába tekerték a
masszát, innen kapta a nevét is).
7.
A biztonság kedvéért még egy réteg alufóliát csavarok rájuk,
majd lobogó forró sós vízbe teszem és 25-30 percet főzöm
közepes fokozaton, fedő alatt.
8.
Főzés után, a vízből kiszedve hagyom pihenni 5 percet, leszedem
róluk a fóliát, majd ujjnyi vastag szeletekre, karikákra vágom
közvetlen a tálalás előtt.
-A főtt, kihűlt szalvétagombócot le is fagyaszthatjuk, ha többet készítünk mint amit elfogyasztunk. Az alufóliából kicsomagolva, hűtőtasakban tegyük el, felhasználás előtt csak fel kell engedni szoba-hőmérsékletűre és tálalható.
-Ízlés szerint zöldfűszerekkel is ízesíthetjük a szalvétagombócot, kakukkfűvel (pl. vadhúsból készült vadashoz, erdei-gombamártáshoz), rozmaringgal (pl. borjúpaprikáshoz, tejfölös csirkéhez) petrezselyemmel, stb. Ezeket a 4. pontnál adjuk a masszához!
Elkészítési idő: 1 óra
Költség: össz. kb. 800 Ft.
Energiatartalom: 750 Kcal/adag
Költség: össz. kb. 800 Ft.
Energiatartalom: 750 Kcal/adag
Holnap kipróbálom, bográcsban főzött paprikás csirkéhez.
VálaszTörlésEz valami Isteni lett :-)
VálaszTörlésEz valami Isteni lett :-)
VálaszTörlésEz valami Isteni lett :-)
VálaszTörlésÉn folpackba csomagolom alu helyett, úgy főzöm 40 percet. A fóliát megszurkálom, mielőtt vízbe teszem. Könnyebb becsomagolni, ha két kb 50 cm-s darabot egymásra fektetek kb 5-10 cm-s fedéssel, így szélesebb lesz, a végét megcsomózom.
VálaszTörlésRendszeresen kèszitem e recept szerint! Mindig isteni finom. Vadashoz egyszerűen fenomenális!
VálaszTörlés