Keresés a blogban

Sütőtökös rizottó gorgonzolával


Sütőtök szezon van. Már túl vagyok pár kiló sült tök elfogyasztásán és már lassan kezdem megunni de, valahogy mindig beleugrik egy a szatyromba amikor vásárolok. De a sütőtököt ezerféleképpen felhasználhatjuk, nem csak a sütőben sütése létezik.


Hozzávalók (2 személyre):

. 15 dkg. rizottó rizs (arborio v. carnaloni)
. 5 dkg. hagyma
. 5 dkg. sárgarépa
. 5 dkg. zellerszár
. 20 dkg. sütőtök
. 4-6 szelet pancetta v. bacon
. 5 dkg. gorgonzola picante
. 1 l. alaplé
. félszáraz rozébor
. 1 ek. vaj
. olívaolaj

Elkészítés:

1. A sütőtököt meghámozom, felszeletelem a húsát, majd előbb hasábokra, utána kis, egycentis kockákra vágom.
2. Egy nagyobb serpenyőben olajat melegítek, rádobom az apróra vágott hagymát, a kockára vágott zellerszárat és sárgarépát, majd pár percig pirítom, közben sózom borsozom.
3. Hozzáadom a rizottó rizst, kifehéredésig pirítom, azután felöntöm egy pohár rozéborral és forralom míg a rizs krémes bevonatot nem kap.
4. Felöntöm egy merőkanálnyi forró alaplével és kavargatva főzöm közepes hőfokon, majd folyamatosan pótolom a főzőlét mikor azt felszívja a rizs, és kavarás közben hosszabb ideig látszik az edény alja.
5. Tíz perc főzés után hozzáadom a sütőtök kockákat és tovább főzöm gyakran kevergetve és pótolva a főzőlevet.
6. Nagyjából fél óra főzés után, mikor a sütőtök és a zöldségek megpuhultak, és a rizs is megfőtt, de még van tartása és harapható, hozzáadok még egy kanál alaplevet, hogy kellően szaftos maradjon.
7. Leveszem a tűzhelyről, belemorzsolom a gorgonzola sajtot és pár darab vajat is dobok rá, majd elkeverem míg el nem olvad benne a sajt és a vaj, azután lefedve félreteszem öt percre a tálalásig.
8. Eközben egy serpenyőben a szalonnacsíkokat aranybarnára sütöm, majd egy szalvétára kiteszem, hogy megkeményedjen, ropogósra dermedjen.
9. A rizottót tálalás előtt még egyszer ellenőrzöm, elég folyós-e és ha kell még adok hozzá az alapléből, és ha kell ízesítem, sózom és borsozom.


Tálaláskor a tányérra kimert rizottó tetejére teszem a ropogós pancetta csíkokat.
Tipp! Ezt a rizottót csak frissen elkészítve fogyasszuk, mert frissen a legjobb, melegíteni nem igazán lehet.
Én az erőteljesebb csípős zamatú „picantét” szeretem a gorgonzolák közül, de ha valakinek jobban ízlik az enyhébb édesebb a „dolce” fajtát is használhatja ehhez a recepthez.
A finom krémes rizottó az édes sütőtökkel és a karakteres kékpenészes gorgonzola sajttal igazán remek ízű, karakán kis ételt alkot. Érdemes kipróbálni!
Egy palack félszáraz '08-as cabernet souvignon rozébort a kiskunsági István borházból bontottam hozzá és használtam a főzéshez is.

Elkészítési idő: 45 perc.
Költségek: kb. 650 Ft./adag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!