Keresés a blogban

Kacsacomb vörösboros mazsolás szószban sütve


Senkit ne rettentsen el a fenti kép, a látszat ellenére ez nem egy szénné égett húsdarab, hanem egy nagyon finom puha szaftos kacsacomb, amit szépen bevont és rákaramellizálódott a vörösboros mazsolás szósz. Ennek így kell kinéznie!
A húsos fogások édes-sós ízkombinációknak mindig is nagy rajongója voltam, ami manapság szélesebb körben is egyre jobban elfogadottabb lesz, ahogy egyre inkább közkedveltek lesznek a keleti konyha – ahol ezt gyakran alkalmazzák - ízei nálunk is.
Pedig igazából ez a magyar konyhától sem teljesen idegen, gondoljunk csak a főtt húsokhoz kínált édes paradicsom- vagy meggyszószra, a vadakhoz adott erdei-gyümölcsös mártásokra, lekvárokra, vagy akár csak a töltött paprika édes-sós ízkeveredésére. A kacsa és libahúsok pedig mindig is adták magukat az édes ízekkel való kombinálásra...

Hozzávalók:

. 6 db. kacsacomb (1,5 kg.)
. 20 dkg. mazsola
. 6 dl. száraz vörösbor
. 1 citrom héja
. 4 gerezd fokhagyma
. 4-6 chili v. 1 ek. chilipehely
. vaj
. só, bors, szegfűszeg, fahéj, egész szerecsendió
+ a krumplipüréhez:
. 1,5 kg. főzni való burgonya
. 2 dl. tejszín
. 2 ek. dijoni mustár
. 1 ek. ecetes „csemege” torma

Elkészítés:

1. Egy forralóedénybe öntöm a vörösbort, hozzáadom a mazsolát és kb. 15 percig főzöm, míg a mazsola meg nem dagad és fő puhára.
2. Hagyom langyosra hűlni, egy botmixerrel pürésítem, majd hozzáadom az apróra vágott chilit, egy tk. fahéjat, egy csipet durvára tört borsot és 2-3 szegfűszeget, majd belekeverem a vékonyan lehámozott citromhéjat (csak a sárga részét) is.
3. Egy nagyobb serpenyőt felforrósítok, kissé beolajozom, és beleteszem az előzőleg alaposan megsózott, borsozott kacsacombokat bőrével lefelé, majd anélkül hogy hozzányúlnék 3 percig pirítom, majd megfordítva újra adok neki 3 percet, és azután a combokat szorosan egy tepsibe fektetem bőrével lefelé.
4. A serpenyőbe dobok bő 2 kanálnyi vajat, aztán visszateszem a forró tűzhelyre, belereszelem a fokhagymákat amit pár pillanatig pirítok, majd felöntöm a vörösboros-mazsolás keverékkel, és miközben egy fakanállal kaparom az alját, addig forralom, míg az összes pörzsanyag fel nem oldódik a serpenyő aljáról.
5. Az egész serpenyő tartalmát a kacsacombokra öntöm, egyenletesen, azután a tepsit szorosan befedem alufóliával és a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem.
6. A sütőt 15 perc után lejjebb kapcsolom 130-140 fokra, és így sütöm tovább 2 és fél órán át.
7. A tepsiről leveszem a fóliát, a szaftról leöntöm a zsírt egy edénybe, a combokat megfordítom, majd visszateszem a sütőbe az alsó polcra, és grill fokozaton még kb. 15 percig sütöm, míg a húsra rákaramellizálódik a szósz és a mártás mellette besűrűsödik. Félidőben kiveszem és egy kanállal meglocsolgatom a húst, majd visszateszem.
8. Közben elkészítem a krumplipürét is: Sós vízben puhára főzöm a kockákra vágott burgonyát, közben egy forralóedényben összekeverem a 2 kanálnyi vajat, a tejszínt, a mustárt és tormát, belereszelek negyed szerecsendiót, sózom, borsozom és az egészet forralásig melegítem.
9. A főtt burgonyát simára töröm, hozzákeverem a a tejszínes keveréket és botmixerrel összedolgozom vagy egy szitán áttöröm, hogy teljesen sima legyen. Ha kell még sózom, borsozom.


Tálalásakor a püréből a tányérra halmozok egy adagot, ráhelyezek két combot és körbelocsolom a hús mártásával.
Tipp! Krumplipüré helyett tálalhatjuk párolt rizzsel is.
Kacsacomb helyett elkészíthetjük Márton napon libából is, de akár sertés oldalasból vagy csülökből is pompás lehet.
A sütés végén a szósz hígíthatjuk is ha úgy szeretjük. Vegyük ki a húst és a tepsiben lévő szószhoz keverjünk még 1-2 dl. vörösbort vagy hús alaplevet majd forralásig melegítsük.
A kacsacomb vörösboros-mazsolás szószban, igazán pompás étel. A hús puha és szaftos, a csont szinte magától leválik a húsról és bor karakteres íze és a mazsola édessége remekül ízesíti meg azt. A hús egyáltalán nem zsíros, mert az alacsony hőkezelésnek köszönhetően szinte mind kiolvad belőle. A mazsola és a fűszerek igazi különlegességé teszik ezt a fogást, akár egy ünnepi ételt, érdemes kipróbálni!
Főzéshez és mellé is egy palack Chiantit bontottam...

Elkészítési idő: 3 és fél óra
Költségek: kb. 1250 Ft./adag
Bor: 1290 Ft. - Metro

7 megjegyzés:

  1. Igazad van, a kép tényleg csalóka, főleg, hogy a barna szín fényképen nem mutat jól. Egy kis zöld (urambocsá salátalevél) a tányéron - amit utána le lehetne piszkálni :-)) - enyhítene a sötét-világos kontraszton.

    VálaszTörlés
  2. a kezdetektől koncepció volt, hogy nem csinálok "mű" fotókat. úgy fényképezem le az ételt ahogyan az asztalra kerülnek, ezért nem tettem rá valami zöldet:) de igazad van, sajnos az ilyen barna tónusu ételeket, hasonlóan a pörköltekhez és ragukhoz, nehezen lehet jól fotózni...
    azért baromi finom volt ám!!:))

    VálaszTörlés
  3. Ezt gondoltam idén karácsonyra elkészíteni. Kérdésem: Ízvilágában illene e hozzá az angolok által kedvelt apple- és cranberry-szósz, vagy készítsek azért ahhoz inkább egy sima natúr sültet. (A szószok nagyon bejövősek a családnak, nem szeretném kihagyni, viszont a kacsát sem). Másik kérdésem: Magyar borok itt ahol lakunk nem elérhetőek. Spanyol, afrikai, chilei borok közül tudsz valamit ajánlani? (Az angolt hagyjuk :D )

    VálaszTörlés
  4. ez a kacsacomb a mazsolaszósztól önmagában is egy édeskés étel, ehhez nem ajánlanám az angol alma és áfonya szószokat amik szintén édes-savanyú ízűek. akkor inkább egy sima kacsacombot, sültet ajánlok. a blogon találsz az "összes recept" fül alatt, keresd a "konfitált kacsacomb" vagy a "sült liba/kacsa comb tepsis krumplival" recepteket.
    a sült kacsához egyébként a chilei vagy dél-afrikai merlot-t ajánlanék...
    sok sikert az ünnepi menühőz! :))

    VálaszTörlés
  5. ....akkor a konfitált lesz most, a mazsolás legközelebb. Nagyon köszönöm a válaszodat imádok tőled főzni ( a múltkor a hentes tokány is iszonyú sikeres volt). Nagyon Boldog Ünnepet kívánok.

    VálaszTörlés
  6. köszönöm, nektek is kellemes ünnepeket!:)

    VálaszTörlés
  7. Névtelen13:52

    Egyszerűen kedvelem amit csinálsz! Mindig rafinált és fenséges!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!