Keresés a blogban

Füstölt libamell – füstölés otthon


Füstölés otthon, méghozzá könnyen és gyorsan! A házi „barkácsfüstölés” régi mániám, mert nagyon szeretem a füstölt cuccokat.
Itt az úgynevezett meleg füstölésről van szó, ami nem a tartósításról szól, hanem egyfajta párolás/hőkezelés miközben az alapanyag nem mellékesen kap egy erőteljes füstaromát is. Éppen ezért itt fokozottan fontos, hogy mivel füstölünk, mert nagyban befolyásolja az ízhatást. Többször próbálkoztam már az otthoni füstöléssel, Jamie Oliver wokos módszerét használva, de mindig gondjaim akadtak a különféle aromás keményfa faforgács beszerzésével.
Aztán nemrég olvastam Lila Fügénél a teafűvel való füstölést és nagyon megtetszett, ezt nekem ki kellett próbálnom...


Hozzávalók a füstöléshez:

. 1/3 csésze rizs
. 1/3 csésze feketetea-fű
. 3 ek. barnacukor
. 1-2 szárított chili
. 2-3 szem borókabogyó
. egy ág friss rozmaring
. egy libamell (kb. 35 dkg.)

Elkészítés:

1. Előző nap a libamellet lehártyázom, megformázom, a bőrét rombusz alakban beirdalom, - vigyázva, hogy csak a bőrbe vágjak bele és a húsba ne – majd fél maréknyi sóval, kevés durvára tört borssal és borókabogyóval alaposan bedörzsölöm mindenhol és egy éjszakára a hűtőbe teszem egy tálban.
2. Füstölés előtt a sót lemosom, majd papírtörlővel leitatom a nedvességet róla és hagyom szobahőmérsékletre melegedni.
3. Egy kimustrált acél wokot (aminek van fedője) kibélelek két réteg nagyméretű grill-alufóliával, hogy kissé túllógjon a peremén, majd beleszórom a rizst, a teafüvet meg a barnacukrot, majd dobok rá még egy-két szárított chilit és egy ág rozmaringot is és elkeverem.
4. A wokot a tűzhelyre teszem a legerősebb fokozaton, megvárom míg füstölni nem kezd, akkor beleteszem a pároló betétet (használhatnak valamilyen rácsot, vagy a wokba való bambuszkosarat is), ráhelyezem a kacsamelleket bőrével lefelé, lefedem a wokot, a szintén alufóliával kibélelt fedőjével, azután a kilógó alufóliákat összenyomogatom szorosan, hogy a füst ne jöjjön ki.
5. Lejjebb kapcsolom alatta a tűzhelyet alacsonyabb fokozatra (kerámialap#6/9) és így füstölöm 15 percig, majd lehúzom a tűzhelyről és hagyom még 8-10 percig füstölődni mielőtt kibontom.
6. A libamellet egy papírtörlővel szárazra törlöm, egy serpenyőt felhevítek és kevés olajon, vagy vajon a füstölt mell bőrös felét másfél-két percig pirítom, míg a bőre ropogósra nem sül, majd megfordítva a másik oldalára is kérget pirítok pár pillanat alatt. Ha ennél jobban át szeretnénk sütni, akkor 120 fokos sütőbe teegyük méd 10-15 percre.
7. Sózom, borsozom, két-három percig pihentetem majd ferdén, vékonyan felszeletelem...


A füstölt libamell elképesztően finom lett így elkészítve. A húsa rozéra készült, puha és omlós lett, telve füstös aromákkal.
Tipp: Ajánlom feltétnek rizottókhoz, lencse- vagy babételekhez, zöldsalátákra vagy akár főzelékekre is.
Füstöléskor a chili és a boróka helyett használhatunk más fűszereket is, idomulva a felhasználáshoz, akár fahéj, csillagánizs, római kömény stb... is szórhatunk a rizses-teafüves keverékhez.
Libamell helyett füstölhetünk kacsamellet, lazacot vagy más rövid hőkezelést igénylő alapanyagokat is, de ilyenkor kalkuláljuk bele, hogy kevesebb ideig kell füstölni és sütni. Hosszú sütés vagy főzésigényű húsokat legfeljebb csak a sütés/főzés után füstöljünk.
Füstöléshez nem muszáj a legdrágább prémium minőségű teafüvet megvenni, de azért használjunk jó minőségűt, hiszen az ízben sokat számít.
A füstölt libamellhez egy testesebb száraz fehér, barrique hordós érlelésű bort pl. chardonnay-t ajánlok, vagy félszáraz rozét, az is bevált nekem ehhez az ételhez...

8 megjegyzés:

  1. Ez nagyon tetszik, szerintem hamarosan kipróbálom.Még nem hallottam a teafűvel való füstölést.
    A barátaink szoktak tobozon sütni kolbászt.Azt mi is nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
  2. Névtelen9:41

    Gratulálok! Ezt azt hiszem mindenképpen ki kell próbálnom. De ha hozzájutok liba combhoz is, akkor azzal is elkészítem! A borajánlás is tökéletes...(igaz én a rozéban is a szárazra esküszöm)szerintem! Köretnek meg eltudnék képzelni hozzá, párolt, karamellizált lila káposztát is

    VálaszTörlés
  3. rozéban én is inkább a szárazat (meg minden borból), de ehhez konkrétan ki lett próbálva egy félszáraz cabernet sauvignon rozé, az istván borházból és a kis plussz édesség remekül ment a liba fűstös ízéhez...

    VálaszTörlés
  4. Hát igen, a cabernet sauvignon rozé félszárazon is nagyon markáns tud lenni, főleg újborként. Kétségem sincs hogy jól illett ehhez az ételhez. Egyébként a füstölési eljárás bemutatásáért külön köszönet. A haveroknak meséltem róla és teljesen be vannak zsongva, hogy mikor készítjük el az ételt? Felmerült bennünk egyébként egy kérdés, mégpedig az hogy mi van akkor, hogy a füstölést megelőzi a hús le piritása?

    VálaszTörlés
  5. Ügyes kacsamellet tesz a wokba, és libát vesz ki ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Névtelen23:08

      Mert neked se sikerült a produkció? :D

      Törlés
  6. Névtelen23:07

    Bocs, de azzal együtt, hogy kiváló a módszer amit írsz, a 4. pontban kacsamellet írtál libamell helyett.

    VálaszTörlés
  7. Névtelen19:58

    Nem rossz!Hol libamell,hol kacsamell,akkor most melyik?Mert kacsamellet nem kell puhitani.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!