Keresés a blogban

Egy csípős desszert – chilis-ananászos édesség


Ritkán kerülnek fel desszertek a blogomra, pedig édesség mániás vagyok, ennek az az oka, szinte soha sem sütök süteményt és más desszertet is ritkán készítek. Amíg léteznek cukrászok és cukrászatok, ezt a dolgot inkább rájuk hagyom. Ha feltétlen szükséges a menühöz, többnyire megoldom egy tiramisuval, vagy csak egy egyszerű fagylalttal.
Ez a desszert is egy kényszer szülte, hirtelen ötletből készült, viszont annál finomabb lett a végeredmény.
Elsőre talán meghökkentő lehet, de a csípős és az édes meglepően harmonizálnak egymással és remek párosítás. Ennél a receptnél is bátran alkalmaztam ezt az erőteljes ízkombinációt...

Ha ananászt szeretnénk használni egy ételbe, vegyünk inkább friss, érett gyümölcsöt, mint konzervet. Ha a boltban/zöldségesnél válogatunk, válasszuk a sárga, borostyán színű darabokat, aminek a húsát ujjunkkal be tudjuk nyomni. Továbbá az érett ananásznak a belső, középső leveleit könnyedén ki tudjuk húzni.
Ezeket az érett darabokat aztán két-három napon belül fogyasszuk el, mert túlérik, megpenészedik.
Az ananászok tetejét és alját vágjuk le, majd a héját körben nyessük le. Ezután a kemény, fás közepétől kell megszabadulni, hogy hosszában negyedeljük és kivágjuk a közepét.
Ha nem jutunk friss ananászhoz, kapaható jó minőségű konzerv is. Olvassuk el figyelmesen a címkéjét, és ha mindenféle adalékanyag nélkül, csak a saját natúr levében van eltéve, azt megvehetjük.


Hozzávalók:

. egy érett ananász
. 1 csésze 100%-os ananászlé
. 2 ek. barnacukor
. 1 tk. chilipehely
. 1 tojás
. 1 csésze tej
. vaj (pl. Polder)
. vaníliafagylalt/jégkrém

Elkészítés:

1. Először a palacsintatésztát keverem ki, egy keverőtálba öntöm a bekevert port, ráütök egy tojást és hozzáadok egy csésze tejet, majd csomómentesre kikeverem. Felhasználásig félreteszem.
2. Egy serpenyőbe öntöm az ananászlevet, hozzáadom a cukrot és 10-15 perc alatt sűrű sziruposra forralom.
3. Mikor kb. a felére sűrűsödött, megszórom a csilipehellyel, hozzáadom a kisebb kockákra vágott ananászt és még négy-öt percig forralom, míg össze nem érnek az ízek és a szirup is szépen besűrűsödik.
4. Egy kanálnyi vajat dobok az ananászra, és a serpenyőt körkörösen mozgatva keverem el a sziruppal, hogy egy selymes vajas szósz legyen a végeredmény.
5. Egy palacsintasütőben kanálnyi vajat olvasztok, amit beleöntök a tésztába és simára keverem.
6. A vajas palacsintasütőben megsütöm egyenként a palacsintákat. Ebből a mennyiségből 4db. 20-22 centis palacsinta/pancake süthető!


Tálaláskor a palacsinta egyik felére pakolom az ananászt, ráhajtom a másik felét, mellé teszek egy-két gombóc vaníliafagylaltot, majd az egészet meglocsolom az ananász szószával. A végén friss mentalevéllel díszítem.
Tipp! Ízlésünk szerint a csili mennyiségét változtathatjuk, ha nem bírjuk a csípős ízeket.
Ha nem friss ananászból készítjük, a sziruphoz használjuk a konzerv levét.
Használjuk, vásároljunk jó minőségű, valódi vaníliával ízesített fagyalaltot/jégkrémet, vagy még jobb ha magunk készítjük el azt.
Ez a desszert egy egészen különleges ízhatású édesség, érdemes kipróbálni. Az ananász jellegzetes zamata mellett a finom, selymes vajas szósz is sokat tesz hozzá az ízben, míg a csilitől a szájban folyamatosan jelen van egy erőteljes zsibongó bizsergés és forróság, amit remekül kompenzál és egyben kiegészíti a fagylalt édes hűvössége...

Elkészítési idő: 35 perc
Költségek: kb. 200 Ft./adag

2 megjegyzés:

  1. Toma, most megleptél! Épp magamban múltkor megállapítottam, hogy 100% nem szereted az édességet, szívesebben készítesz húsos ételeket. És akkor itt az ellenpélda:) Nem is akármilyen-nagyon finom lehet!!
    Amúgy halkan súgom ( bár lehet, már más is mondta), hogy aki ilyen precizitással, türelemmel és szakszerűséggel, mellesleg élvezettel főz-annak egészen biztos, hogy a sütik sem jelentenek problémát. Bár lehet, nem akkora kihívás számodra, azért ez az irányvonal.
    De nem baj, főzz csak finomakat továbbra is!! Épp a te recepted alapján sütöttem tegnap pl.kínai sült rizst-isteni volt az is!

    VálaszTörlés
  2. Névtelen13:33

    Az ananász-chili remek párosítás. Gyakran készítem salsaként korrianderrel, lilahagymával stb., Ezzel a desszert verzióval nagyon beindult a fantáziám, már van egy-két ötletem, hogy palacsintán kívül még hol végzi.
    LepkePillangó

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!