Keresés a blogban

Mi legyen a maradékkal? - Sertéskaraj mustáros kéregben, babos zöldségkörettel


Mit kezdhetünk a maradék sült sertéskarajjal? Mert mindig marad, hiszen annyinak, amennyit egyszerre megeszünk, nem érdemes nekiállni. Én legalábbis ha sütök, akkor egy egész karajt csinálok és abból mindig marad másnapra. Erről szól ez a poszt.
A mustárkéregben sütésről a malackarajon volt egy írás nemrég, amiről eszembe jutott ez a módszer amit régen használtam már...
Ezt az fogást még akkor készítettem mikor a medvehagymás pesztóval töltött karajt készítettem és másnapra megmaradt húst és köretet próbáltam felturbózni, csak a poszt valahogy elkeveredett a laptopom mappáinak rendezett káoszában, és csak most került elő.

A mustáros kéregben sütésnek két változata is létezik, az egyik, hogy a sült, vagy főtt húst mustárral megkenve a grillben megsütjük, a másik, hogy a mustáros húst zsemlemorzsába forgatjuk, és mint a rántott húst olajban vagy ghíben kisütjük. Én mindkettőt elkészítettem.

Elkészítés:

1. Az első: A kétujjnyi vastag karaj szeleteket vastagon megkenem édes bajor, vagy angol grill mustárral.
2. A sütőben egy grillrácsra teszem és grillfokozaton 7-8 perc alatt, félidőben megforgatva, rápirítom a mustárkérget.
3. A második: A húst vastagon bekenem az édes mustárral, majd a házi zsemlemorzsába forgatom.
4. Egy serpenyőben olajat forrósítok, bő ujjnyi magasan, és ebben hirtelen megpirítom a hús mindkét oldalát, hogy ropogós kérget kapjak.
5. A köret: Egy wokban a maradék párolt zöldségköretet és egy doboz konzerv spanyol nagy szemű fehér babot, amit előzőleg leöblítettem, és egy jó adag prémium minőségű (pl. Polder) vaj hozzáadásával átforrósítom.
6. Egy kevés alaplevet öntök alá, hogy félig ellepje, majd hozzákeverek egy kiskanálnyi csípős chilikrémet, sózom, borsozom, majd addig párolom, míg a leve besűrűsödik szósz szerűen.


Tálaláskor a köretre teszem a mustárkérges húst és egy maréknyi csíkokra vágott jégsalátát halmozok mellé.
Tipp! Bármilyen maradék sült vagy főtt, szeletelt húst el lehet így készíteni.
A körethez használjunk jó minőségű olasz vagy spanyol konzerv babot.
Ez az étel, méltó felhasználási módja egy szép sült húsnak ami megmaradt másnapra. A mustár édes-fűszeres íze pompásan illik a húshoz.
Száraz tokaji furmintot bontottam mellé...

2 megjegyzés:

  1. Jokor jott a recept, pont azon tepelodtem, mihez kezdek a maradek sult karajjal! Nagyon finom lett, koretnek voros (korall) lencset keszitettem hozza. Koszonom az otletet!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!