Keresés a blogban

Szarvasgombás tagliatelle és forgatás


Újra forgatás volt nálam. Egy a gasztroblogokról és a blogolásról szóló stúdióbeszélgetéshez készült nálam egy felvétel amit majd bejátszanak a műsorban. Felvették ahogy főzök, fotózok közben és ahogyan megírom a posztot és felteszem a blogra.
Ehhez a felvételhez kellett kitalálnom egy ételt ami gyorsan kész van, de azért elég különleges ahhoz, hogy jól jellemezze a blogomat. Mivel szombaton Hőgyészen voltam a szarvasgomba fesztiválon és ott vettem pár szép darabot, azt találtam ki, hogy egy szarvasgombás tésztát főzök.

Megint ki kell hangsúlyoznom, hogy ehhez az ételhez a lehető legjobb alapanyagokat használjuk, minél egyszerűbb egy étel, ez annál fontosabb. Ráadásul a szarvasgomba megérdemli, hogy ne akármilyen alapanyagokkal társítjuk.
Tanyasi kapirgálós vagy bio tojás az alap ehhez az ételhez. Vajból is a prémium minőséget használjuk, belga vagy francia készítményt, de az írek és az olaszok is nagyon jó vajakat gyártanak. De a legjobb, ha hozzájutunk házi, kézműves vajhoz.

Hozzávalók:

. 500 g. olasz tagliatelle tészta
. egy szarvasgomba (kb. dió nagyságú)
. 4 tojás (vagy 2 egész és 2 tojás sárgája)
. 5-7 dkg. parmezán
. 5 dkg. füstölt húsos szalonna
. 1 gerezd fokhagyma
. 4-5 ek. vaj
. só, bors

Elkészítés:

1. Felteszem a tészta főzővizét és mikor lobogva forr, megsózom és beleteszem a tésztát.
2. Közben egy nagy serpenyőben a kis kockákra vágott szalonna zsírját kiolvasztom, majd hozzáadom a vajat és megborsozom.
3. Egy megroppantott fokhagymát is beledobok és azzal együtt forrósítom fel a vajat.
4. Az al dentére főtt tésztát a vajra szedem, átforgatom, majd félrehúzom a tűzhelyről és hagyom pár pillanatig hűlni.
5. Hozzákeverem a felvert tojásokat és két maréknyi frissen reszelt parmezánt, majd gyors mozdulatokkal, hogy a tojás ne csapódjon ki, átkeverem.
6. A tészta főzővizéből is pár kanállal hozzákeverek, hogy a szósz krémesebb legyen, ezután a szarvasgomba kétharmadát rászeletelem/reszelem és újra átkeverem.

Előmelegített tányérokra azonnal kitálalom, a tetejére rászeletelem a maradék szarvasgombát és egy kis friss kakukkfüvet morzsolok rá díszítésként/ízesítésként.
Tipp: A forgatás után módosítottam a recepten, mivel a tojások túl kicsik voltak így kevés volt, hogy csak a sárgáját használtam fel és a tészta hamar beszívta a szószt, így kissé száraz lett (na meg a forgatás miatt nem tudtam azonnal tálalni). Ezért inkább négy egész tojásra írtam át receptet. Ha nagyobb tojásunk van, akkor azt javaslon 2 egész mellé 2 sárgáját keverjünk. 
A szarvasgomba, a tojás és a vaj ízeinek kombinációja szenzációs egyveleget alkotnak. A tojás remekül kiemeli a szarvasgomba ízét, a vaj meg erre is ráerősít egy fokozattal. Mindehhez társul még a sült szalonna pompás zamata...
Nehéz szarvasgombás ételhez bort választani, mert egész különleges földes zamata mindent visz. Egy tölgyfahordós érlelésű chardonnay-t ajánlanék hozzá...

Elkészítési idő: 25 perc
Költségek: kb. 550 Ft./adag

Az elkészült felvétel és az élő stúdióbeszélgetés tegnap délelőtt lement az m1-en, itt a videó róla. Én a 25. percnél jövök:



8 megjegyzés:

  1. Gratulálok és remek a tészta is

    VálaszTörlés
  2. Toma!
    Gratulálok!!!!!!!
    Mind két műsor nagyon tetszett.

    VálaszTörlés
  3. Te, gasztrobloggerek sztárja!:-)))
    (nem celeb, SZTÁR!)
    Gratula, megint jó voltál:-)

    VálaszTörlés
  4. Hú, a film mellé megnéztem a statisztikádat. Brutális... :)
    Gratula, gratula!

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok, én még Olaszországban vettem egy kis üveges szarvasgombát, amely lereszelve oliva olajban van. 90 gramm az egész, de az lenne a kérdésem, hogy ezt hogy tudnám a recepttel kombinálni? Illetve a tojás nyersen kerül bele és nincs összesütve?
    A válaszotokat előre is köszönöm!
    Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a tojás nyersen kerül bele, és a tészta hőjétől sűrűsödik, krémesedik be. A szarvasgombát meg úgy használd ahogy leírtam a receptben, mindegy hogy üveges vagy friss, szerintem. Bár én még nem használtam ilyet.

      Törlés
  6. "egy szarvasgomba (kb. dió nagyságú)" ...van fogalmad mibe kerul egy diò nagysàgu szarvasgomba? ...https://www.tartufoeco.it/100-g-tartufo-bianco-dalba-fresco-pezzatura-massima-50-g.html?gclid=Cj0KEQjwk-jGBRCbxoPLld_bp-IBEiQAgJaftas_aJF5RK2i9othS2DgDh2x7fHBf1OvKXbB6uIwvY4aAmvG8P8HAQ

    VálaszTörlés
  7. Ildikó kedves, nem jó helyen nézted a szarvasgomba árát :-) Dió nagyságú szarvasgombát 1200-1500 forintért is vettem már. Itthon. Amúgy Tomának is van fogalma róla, már főzött szarvasgombával :-)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!