Keresés a blogban

Cukkinifasírt burgonyacsipsszel és paradicsomsalátával


A cukkini növény már vagy öt méternyit elkúszott a helyéről, a szomszéd felé beterítve a kert eldugott sarkát. Már az utolsókat rúgja, lassan már nem bír az egyre hűvösödő idővel és elpusztul, de még rejtegetett pár hatalmasra nőtt termést a levelei alatt. Fűnyírás közben bukkantunk két termetes darabra ami általában csak rántani jó. Bár nagyon szeretem a rántott cukkinit, most nem volt kedvem panírozgatni. Így lett belőle cukkinifasírt.

Hozzávalók:

. 1,3 kg. cukkini
. 10 dkg. kecske gouda sajt (vagy valamilyen lágyabb juhsajt)
. 5-7 dkg. parmezán
. 2 tanyasi tojás
. 2 gerezd fokhagyma
. egy rozmaring ág
. 1-2 ek. apróra vágott friss menta
. 1-2 csésze házi zsemlemorzsa
. 1 kg. sütni való burgonya
. mogyoró vagy napraforgó olaj
. só, bors

Elkészítés:

1. A cukkinit hosszában negyedekre vágom, kivágom belőle a magos szivacsos belsejét, majd kisebb kockákra vágom.
2. Lobogó forró sós vízbe dobom és 7-8 percig főzöm, míg meg nem puhul.
3. Szűrőkanállal kiszedem, közben a víz nagy részét kinyomkodom belőle, és egy nagyobb tálba teszem, hogy kihűljön.
4. Mikor kihűlt, egy keverőtálba teszem, ráütöm a tojásokat, belereszelem a fokhagymát, megszórom az apróra vágott mentával, rozmaringgal és petrezselyemmel, belereszelem a parmezánt és a másik sajtot kis kockákra vágva dobom bele és kézzel alaposan elkeverem az egészet.
5. Annyi zsemlemorzsát keverek hozzá folyamatosan, amennyit felvesz, és egy lágy, de formázható sűrűségű masszává nem áll össze.
6. Fél órát hagyom állni a masszát.
7. Vizes kézzel golflabda nagyságú golyókat formázok, megforgatom zsemlemorzsába és egy tálra teszem.
A cukkinifasírtokat a hűtőbe teszem legalább fél órára.
8. Közben a burgonyákat meghámozom, vékony karikákra vágom és bő forró olajban aranybarnára sütöm, papírtörlőre téve leitatom róla a felesleges olajat és megsózom.
9. A megmaradt olajat átszűröm, ha kell kipótolom és felforrósítom.
10. A cukkinifasírtokat egy sütőkosárba téve a forró olajba téve aranybarnára, ropogósra sütöm.
11. Papírtörlővel bélelt szűrőbe teszem a kisült fasírtokat és leitatom róla a felesleges olajat.


A cukkinifasírtokat a krumplicsipsszel és egy adag balzsamecettel, olívaolajjal ízesített paradicsomsalátával tálalom.
Tipp: Készíthetünk egyszerre több masszát is de csak annyi fasírtot süssünk ki amennyit elfogyasztunk, a bekevert nyers massza egy-két napig eláll a hűtőben vagy fasírtnak formázva le is fagyaszthatjuk.
Cukkini helyett elkészíthetjük a fasírtot padlizsánból is vagy a kettő keverékéből.
A cukkinit nem csak főzve, hanem bő olajban kisütve is tehetjük a fasírtba.
A cukkinifasírtot nem csak körettel, hanem magában is ehetjük pl. kis tzatzikival.
Jóféle kis vega kaja ez a fasírt. Kívül ropogós, belül puha krémes, fűszeres pogácsák, finom csipsszel és friss zamatos paradicsommal. Erről szól ez az étel!
Friss, üde száraz souvignon blanc-t ajánlok hozzá...

Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: kb. 500 Ft./adag
Bor: 1920 Ft. - pécsi Végvári Souvignon Blanc - vinotéka

2 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!