Keresés a blogban

Narancsos-gyömbéres kacsamell szezámos zöldbabbal


Végre a zöldbabom is elkezdett termelni. Idén minden késik nálam, így a zöldbabot is már nagyon vártam, mert szeretem a harsogóan „zöld” ízét és ropogós állagát. Én szinte kizárólag nyersen fogyasztom, így szeretem.
Most, hogy sikerült egy nagyobb mennyiséget, jó két maroknyit leszednem, gyorsan ki kellett találnom valamit.


Hozzávalók (2 személyre):

. egy nagyobb kacsamell v. libamell (kb. 35 dkg.)
. két maréknyi friss zsenge zöldbab
. 1 ek. frissen reszelt gyömbér
. 2,5-3 dl. friss narancslé + egy narancs reszelt héja
. 1 ek. barnacukor
. 1 ek. sherryecet
. 1 tk. szójaszósz
. 1 csilipaprika
. 2 ek. szezámmag
. szezámolaj

Elkészítése:

1. Egy kis forraló edénybe öntöm a narancslevet, hozzáadom a reszelt háját, a cukrot és az ecetet, és a gyömbért, majd felforralom és 10-12 perc forralással kb. a felére sűrítem.
2. Félrehúzom az edényt és beleszórom az apróra vágott chilit, és hozzáöntök egy kiskanálnyi szójaszószt. Félreteszem.
3. Egy serpenyőt felforrósítok és a kacsamellet bőrével lefelé beleteszem (a kacsamell bőrét rombusz alakban sűrűn bevagdostam). Két percig sütöm így, majd megfordítom és újabb két percig sütöm.
A narancsos szósz felét hozzáöntöm a húshoz és többször is megforgatva a húst, 2-3 perc alatt rákaramellizálom a szószt.
4. A kacsamellet egy tányérra teszem és a 80-90 fokos sütőbe teszem 10-15 percre pihenni.
5. Közben a zöldbabokat megmosom, a végüket lecsipkedem és egy keverőtálba teszem.
6. Meglocsolom a maradék csilis-narancsos-gyömbéres öntettel, majd egy kiskanálnyi szezámolajjal és összeforgatom az egészet. A zöldbabot előtte forró vízben blansírozhatjuk pár percig, vagy vajon megpárolhatjuk, ha nem akarjuk nyersen enni.
7. Teflon serpenyőben szárazon megpirítottam a szezámmagot, és tálaláskor azzal szórom meg a zöldbabot.
8. A kacsamellet pihentetés után hagyom langyosra hűlni, majd ferdén, vékonyan felszeletelem és meghintem kevés himalájai sóval.

Tálaláskor a kacsamell szeletek mellé halmozom a zöldbabot, amit megszórok pirított szezámmaggal. A maradék szósszal még meglocsolom a hússzeleteket.
Ez a finom szezámos zöldbabsaláta a puha szaftos, narancsos mázas kacsamellel, remek választás előételnek, vagy akár egy könnyű vacsorának.

Elkészítési idő: 40 perc.
Költségek: 740 Ft./adag

3 megjegyzés:

  1. Fenségesen néz ki

    VálaszTörlés
  2. Ma este vacsorara elkeszitettem, nagyon-nagyon finom! Sherryecet helyett malnaecetet tettem bele, itt delnyugat-Franciaorszagban gyakran hasznaljak kacsamell vagy libamell melle, nem csalodtam benne most sem. Koszonom a receptet, kedves Toma!

    VálaszTörlés
  3. espelette
    a málnaecet is jó választás, működik vele a recept:)
    mindig örülök, ha közvetlen visszajelzést kapok egy-egy receptemről, köszönöm:). örülök, hogy jól sikerült...!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!