Keresés a blogban

Citromos csirkemell - diéta üzemmódban


Mostanában kissé ritkábban jelentek meg posztok a blogon. Ennek az volt az oka, hogy több mint két hete nem nagyon főzök és azóta az előre betárazott, régebbi írásokból gazdálkodtam. De mostanra ezek is elfogytak.
Azért nem főzök egy ideje mert benyaltam valami nyavalyát amitől igen durva gyomor-bél fertőzésem vagy hurutom vagy miacsudám lett, így azóta az összes gasztronómiai kalandozásom kimerül abban, hogy az üres tea mellé héjában főtt krumplit vagy rizst főzzek, esetleg készítsek egy pirítóst.
De már nem bírtam tovább, fellázadtam és valami húst akartam enni. Gondoltam a sült csirkemell megfelel a követelményeknek, nem zsíros, nem nehéz és fűszeres. Ezért a főtt krumplim mellé kreáltam gyorsan valamit.

Hozzávalók (2 személyre):

. egy egész csirkemell (lehetőleg tanyasi kapirgálós csirkéből)
. 6 szem héjában megfőzött burgonya
. 1 citrom
. 6-8 zsályalevél
. egy rozmaring ág
. 1 gerezd fokhagyma
. 1-1,5 dl. alaplé
. só, olívaolaj

1. A csirkemelleket kicsontoztam, lebőröztem (na, ilyet se csináltam még nagyon) és nagyjából egyforma vastag szeletekre vártam.
2. Megsóztam mindkét oldalukat, majd megforgattam egy kis lisztben, a felesleget leráztam.
3. Serpenyőben kevés olívaolajat öntöttem és beledobtam pár zsályalevelet egy rozmaringágat és egy gerezd fokhagymát héjastól kissé megroppantva.
4. Mikor a zsályalevél megpirult és átadta az ízét az olajnak kivettem és egy papírtőlőre tettem, hogy leitassam róla az olajat.
5. A csirkemellek mindkét oldalán hirtelen megpirítottam, ráreszeltem egy citrom héját és azután aláöntöttem egy kevés alaplevet, és azon pároltam 3-4 percig.
6. Mikor az alaplé nagy része elfőtt, besűrűsödött, ráfacsartam egy fél citrom levét a húsokra (ejj, de szívesen dobtam volna rá ennél a pontnál egy-két kanálnyi vajat...), majd párszor megforgatva a húst készre sütöttem.

Tálaláskor a főtt burgonyát negyedekre vágtam, rámorzsoltam a sült zsályalevelek felét, mellé tettem a hússzeleteket, sült zsályalevéllel díszítettem és locsoltam rá egy keveset a hús szaftjából is.
Mőcsényi Zöldveltelinit ittam volna hozzá normális esetben, ehelyett gyengére főzött earl grey teát kortyolgattam közben...

6 megjegyzés:

  1. Jobbulást!

    Ezeke a diétás kosztok is jók, néha kell egy kis gyomor pihenés

    VálaszTörlés
  2. köszönöm!:) talán (lekopogom), már mintha kissé kifelé mennék belőle...

    VálaszTörlés
  3. Én is belefutottam most nyáron valami vírusos hasonlóba, nekem is két-két és fél hét volt, szóval részvétem, és jobbulást!

    VálaszTörlés
  4. Mielőbbi jobbulást kívánok!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!