Keresés a blogban

Nyúl, vadász módra


A nemrég készített sült nyúlcomb után az állat többi részét is elkészítettem. Valamilyen raguféle tűnt célszerűnek, így jutott eszembe a klasszikus olasz „alla cacciotore”. Ehhez az ételhez a nyúl kevésbé „nemesebb” részeit is használhatjuk, mint a csontosabb háta, lapocka része és az első combok. Valamint a ragukba felhasználhatjuk a nyúl belsőségeit is, a májat szívet és veséket. De persze egy egész nyulat is feldarabolhatunk, minden részét felhasználva az ételhez.
Habár raguról van szó, ez nem egy nehéz étel, így ezekben a forró nyári napokban is bátran ajánlom.

Hozzávalók:

. 60-70 dkg. nyúlhús
. 15 dkg. nyúlmáj
. egy hagyma
. egy szál zellerszár
. egy sárgarépa
. 2-3 kisebb fej új-fokhagyma (vagy 5-7 gerezd „öreg” fokhagyma)
. 3-4 szál kakukkfű
. egy babérlevél
. egy csésze soffritto/mirepoix (csésze=cup=2,4 dl.)
. 2-3 szardellafilé
. egy csészényi gomba (csiperke és erdei vegyesen)
. 1 ek. olasz paradicsomsűrítmény
. 3 db. grillezett kápia paprika
. egy tucat magos zöld olívabogyó
. egy csípős hegyes zöldpaprika
. parmezán
. só, bors
. olívaolaj

Előkészületek:

Legelőször is megfőzöm a nyulat. Egy lábosba vizet töltök, beledobálom a feldarabolt zellerszárat, sárgarépát, kettévágott hagymát, a zöldfűszereket, a fokhagyma felét és a babérlevelet majd felforralom. A forrásban lévő vízbe teszem a nyúlhúst, lejjebb kapcsolom a tűzhelyet és lassú tűzön (#kerámialap 5/9), gyöngyözve főzöm 60-70 percig. Mikor kész, a hús teljesen megpuhult, a csontról leszedegetem a húst, a levet pedig leszűröm és félreteszem.
Közben egy tálban beáztatom a szárított erdei gombákat, a csiperkéket pedig megtisztítom.
Kimagozom az olajbogyót.

Elkészítés:

1. Egy nagyobb serpenyőben vagy wokban olívaolajat melegítek, beledobom a soffrittot és addig pirítom, míg a hagyma benne üvegesre nem pirul, közben sózom, borsozom és hozzáadom a szardellafiléket és a vékonyan felszeletelt fokhagymát.
2. A zöldségeket félrehúzva, a serpenyő közepére teszek egy kanálnyi paradicsom sűrítményt és megpirítom.
3. Mikor a paradicsompüré megkaramellizálódik, hozzáadom a karikákra vágott csípős paprikát, a lecsepegtetett és feldarabolt gombákat és elkeverem.
4. Beledobom a falatnyi darabokra tépdesett nyúlhúst, a darabokra vágott grillezett paprikát és az olajbogyókat is.
5. Hozzáöntöm a paradicsomszószt is, lejjebb kapcsolom a tűzhelyt közepesre (#5/9), majd annyi nyúl alaplevet/levest merek hozzá, hogy az egészet elfedje a lé. Félig lefedve főzöm 25 percig.
6. Közben egy serpenyőben olívaolajat forrósítok és hirtelen kisütöm a nyúlmájat, vigyázva, hogy ne süljön teljesen át, a belseje maradjon kicsit rózsaszín.
7. A ragut lehúzom a tűzhelyről, hozzáadom a nyúlmájat és egy nagy maréknyi frissen reszelt parmezánt keverek bele. Ha nem bazsalikomos paradicsomszósszal dolgoztunk, akkor tépkedjünk bele a végén egy nagy maréknyi bazsalikom levelet.
8. Penne vagy pappardelle tésztát főzök hozzá.

Tálaláskor, én általában egy nagy tálba öntöm a ragut és arra szedem rá a frissen kifőtt tésztát, majd összeforgatom. Reszelek rá bőségesen parmezánt és az asztal közepére teszem úgy kínálom.
Tipp! A főzéskor megmaradt főzőlevet hűtsük majd zsírozzuk le és így adagokban lefagyaszthatjuk, ami később felhasználható pl. rizottóhoz vagy paellához.
A maradék ragut másnapig eltehetjük hűtőben tartva és másnap felhasználhatjuk pl. calzonéba.
Ez egy igazán finom és könnyű olasz ragu, amit érdemes kipróbálni. Puha omlós nyúlhús, finom paradicsomos-fűszeres szószban, amit remekül ízesít a gomba és az olajbogyó...
Egy palack könnyű Chiantit érdemes bontani hozzá.

Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: kb. 800 Ft./adag
Bor: 1700 Ft. - Metro

1 megjegyzés:

  1. elnézést, egy kis technikai gebasz miatt a komment funkció nem működött pár napig, de mostanra sikerült megbuherálnom és már zavartalanul mehet a kommentálás...

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!