Itt volt az ideje, hogy elővegyem a fagyasztóból a medvehagyma szezonban készített gnocchikból (ejtsd: nyokki) egy tasakkal.
Először nem akartam túlvariálni a dolgot, gondoltam megfőzöm , majd egy kis zsályás vajon átforgatom azt ennyi. De a hűtőben ott árválkodott pár szelet angolszalonna és egy kis darab maradék füstölt szalonna. Ezt muszáj volt felhasználnom, így persze más irányba vittem el az egészet. Hát, nem bántam meg!
Hozzávalók (2 főre):
. 35-40 dkg, medvehagymás gnocchi
. 3 szál újhagyma
. 2 gerezd fokhagyma
. 15 dkg füstölt- és angolszalonna vegyesen
. 2 dl. tejszín
. vaj
. só, bors
. alaplé
Elkészítés:
1. Egy serpenyőben, közepesnél erősebb fokozaton sütni kezdem a kockákra vágott füstölt szalonnát, majd mikor a fele zsírja kisült, de még nem ropogós, hozzáadok egy kanálnyi vajat és a felcsíkozott angolszalonnát.
2. Beledobom az apróra vágott újhagymát és a szeletekre vágott fokhagymát és üvegesre pirítom.
Ezután felöntöm fél-egy deci alaplével, bőségesen megborsozom és így párolom tovább 3-5 percig.
3. Hozzáadom a tejszínt elkeverem, majd egy fél maréknyi frissen reszelt parmezánnal sűrítem a szószt. Megkóstolom, ha kell még sózom, borsozom. Melegen tartva félreteszem.
4. Egy nagy lábosban közben vizet forraltam és ebbe dobom a gnocchikat még fagyott állapotban. Mikor feljönnek a víz tetejére, onnantól számítva öt percig főzöm.
5. Egy másik nagyobb serpenyőben vajat forrósítok, ebbe rakom át a kifőtt és leszűrt/lecsepegtetett gnocchikat és pár perc alatt átpirítom őket.
6. Hozzáadom a mártást és körkörösen rázogatva serpenyőt, elkeverem a mártást a gnocchival.
Tálaláskor megszórom reszelt parmezánnal vagy pecorinoval.
Tipp! Csak frissen elkészítve az igazi, de azért jól záródó edényben egy napot eláll a hűtőben.
Készíthetjük csak egyféle szalonnával is, a mártáshoz használhatunk füstölt kolozsvárit, vagy pancenttát is.
Alaplé helyett felönthetjük száraz fehérborral is a szószt.
Ez egy nagyon finom étel. A medvehegymás gnocchi önmagában is megállja a helyét, de evvel a szalonnás-tejszínes szósszal már egy másik szintre léphetünk. A sült füstölt szalonna pompás íze remekül érvényesül a tejszín bársonyos állagával. Érdemes kipróbálni.
Barrique érlelésű száraz testes chardonnay-t ajánlok hozzá.
Elkészítési idő: 35 perc
Költségek: kb. 370 Ft./adag
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése