Keresés a blogban

Mártogassunk! - Guacamole és tortilla chips


A vendégvárás, grillparti és egyéb összejövetelek sztárja a guacamole, más néven avokádókrém. Csak ki kell tenni az asztalra egy tálkában, egy kosár tortilla társaságában és a vendégek ellesznek vele míg elkészül a vacsora, vagy megsül a hús grillrácson.
Még nem találkoztam olyannal aki ne szeretné vagy ha még nem evett, nem szeri meg egyből ezt az egyszerre hűvös és csípős krémet amit egymással versengve kanalazgatnak ki a vendégek a tálból a finom ropogós tortilla darabkákkal.
Nem tudom létezik-e igazán autentikusnak nevezhető receptje, minden esetre szerintem ez közel van hozzá.
én így szoktam készíteni.

Az avokádót többnyire éretlenül, keményen lehet kapni nálunk, ezért mikor megvesszük, vegyünk mellé egy banánt is, és avval együtt tegyük egy papírzacskóba az avokádókat 2-4 napra, míg megérik. A banánból felszabaduló gázok segítik az érésben. Akkor jó, ha tapintásra puha, be lehet nyomni és a gyümölcs szárának végét könnyen ki tudjuk szedni vagy magától kiesik.

Hozzávalók:

. 2 db. avokádó
. 1 paradicsom (csak ha szezonja van és tőérett, egyébként inkább ne tegyünk bele!)
. 1 csomag újhagyma (3-4 szál)
. 2 ek. apróra vágott jalapeño chili (lehet konzerv)
. 1 db. lime
. 1 csokor friss koriander-zöld
. 1 ek. tejföl, vagy sűrű joghurt
. 2 csésze kukorica liszt (cup=2,4dl.)
. 2 csésze búzaliszt
. ½ tk. sütőpor
. 1 tk. só
. fél csésze kukorica- vagy napraforgó olaj
. 1 csésze meleg víz

1. Először a guacamolét készítem el: hosszában kettévágom a mag mentén az avokádókat és kikanalazom a húsát egy keverőtálba.
2. Hozzáadom az apróra vágott paradicsom húsát (a héjét leszedem, a magját a levével együtt kikanalazom), újhagymát, és jalapeño chilit, belefacsarom a lime levét, sózom, borsozom majd villával összetöröm az egészet. Ha sima krémet szeretnénk akkor használjunk botmixert vagy aprítógépet én pl. úgy szeretem.
3. Megszórom az apróra vágott korianderrel és elkeverem.
4. Átkanalazom egy edénybe amibe tálalni akarom, a közepébe belenyomom az avokádó magját (így nem barnul meg a krém) folpackkal szorosan lefedem, és minimum egy órát hagyom a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek. De elkészíthetjük előző nap is.
5. Közben egy keverőtálba szitálom a liszteket és a sütőport, sózom, hozzáöntöm az olajat és a meleg vizet.
6. Alaposan eldolgozom, átgyúrom a tésztát, míg rugalmas nem lesz és szépen elválik az edény falától.
7. Lisztezett deszkán tovább gyúrom egy kicsit, míg sima nem lesz a tészta, majd nyolc-tíz felé osztom és a darabokból golyókat formázok.
8. Egy vastagfalú serpenyőt/palacsintasütőt felforrósítok közepesnél erősebb fokozaton (kerámialap#7/9).
9. A golyókat ellapítom, sodrófával vékony, koronggá nyújtom, és a a serpenyőben szárazon ropogósra sütöm mindkét oldalát.
10. Konyharuhával bélelt kosárba teszem e kész tortillákat.


Tálaláskor a tortilla lapokat negyedekbe töröm, úgy teszem az asztalra a guacamole mellé.
Mexikói sört, pl. Coronitát kínáljunk hozzá.

Elkészítési idő: 1 óra
Költségek: összesen kb. 1500 Ft.
Sör: 430 Ft./db. Coronita

2 megjegyzés:

  1. Névtelen21:31

    Hát ez baromi jól néz ki, tuti kipróbálom! Két kérdés; jalapenot Pécsett a a vásárcsarnokban lehet kapni,ha igen,hol, vagyis egyszerűbb,ha úgy kérdezem, Te hol szerzed be, a másik, hogy miért nem barnul meg, ha belenyomjuk a magot?:)
    Köszi: Cöcke

    VálaszTörlés
  2. cöcke,
    jalapnot sajnos nálunk ilyenkor többnyire csak konzervben kapni, én a spárban vettem az árkádban.
    az, hogy miért nem barnul meg nem tudom, ez egy ősrégi mexiói trükk. de működik, ez a lényeg. gondolom az oxidációval van kapcsolatban...:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!