Keresés a blogban

Párolt káposzta


Ki lett adva ukázban a hétvégén, hogy a család sült kolbászt enne kolbászzsírral kevert krumplipürével. Nem gond, viszont ehhez kell a jóféle párolt káposzta is, anélkül nem lehet disznótorost enni.

Hozzávalók:

. egy nagyobb fej lila káposzta (kb. 1,5 kg.)
. 3 db. alma
. 1 fej vöröshagyma
. ½ tk. frissen durvára tört köménymag
. 1 dl. alma- vagy fehérborecet (6%-os)
. 3-4 ek. cukor
. só, bors, babérlevél
. napraforgó olaj
. száraz fehérbor (opcionális)

Előkészületek:

A káposzta torzsáját kivágom, a többit vékonyan felcsíkozom, egy szűrőtálba teszem, lesózom, és hagyom, hogy levet eresszen és kicsit megpuhuljon.
A hagymát vékonyan félfőre vágom.
Az almát vékony csíkokra vágom, vagy lereszelem a reszelő nagyobbik lyukán.

Elkészítés:

1. Az ecetet és a cukrot két deci vízzel (vagy száraz fehérborral) elkeverem, sózom, borsozom.
2. Egy nagyobb lábosban olajat hevítek amiben üvegesre párolom a hagymát, rádobom a babérlevelet, majd hozzáadom a kinyomkodott, lecsepegtetett káposztát és összeforgatom.
3. Pár percig párolom, közben hozzáadom az almát, megszórom a köménymaggal.
4. Aláöntöm az ecetes lét, elkeverem, és lefedve párolom közepesnél alacsonyabb fokozaton (kerámialap #4/9).
5. Fél óra elteltével ellenőrzöm, megpuhult-e és ha kell kiigazítom az ízeket is (az édes-savanyú ízek egyensúlya egyéni ízlés szerint változhat, egy kevés plusz cukorral vagy ecettel, mindenki a saját ízlése szerint igazíthatja a végén).

Tippek, ötletek, tálalás:

A párolt káposzta melegen és hidegen egyaránt remek kísérője lehet a disznótorosnak, sertés sülteknek, sült liba vagy kacsahúsnak.
Tehetjük szendvicsbe, ehetjük zsíros kenyérrel vagy csak úgy magában is.
( tipp!) Készíthetjük lila, vagy sima fehér káposztából is, az íze nem sokban különbözik. Ha szeretnénk kicsit megbolondítani az ízét, főzéskor tehetünk bele egy csillagánizst, ami pompás aromát, kissé keleties jelleget ad neki.
Légmentesen, csatos dunsztosüvegbe tartva, a hűtőben akár két hétig is eláll, úgyhogy akár nagyobb mennyiséget is készíthetünk egyszerre.
A párolt káposztával tálalt ételek mellé sört igyunk vagy valamilyen fűszeresebb félszáraz fehérbort, pl. hárslevelűt vagy irsai olivért...

elkészítési idő: 1 óra
költségek: összesen kb. 700 Ft.

7 megjegyzés:

  1. Én mindig zsíron (lehetőleg liba- cagy akcsa) készítem, és mindig karamellel indítom, az ecetet meg csak a végén. Egy ilyen egyszerű étel, és milyen sokféle variáció lehet rá :)

    VálaszTörlés
  2. ja, én is sokféle változatát ismerem. ez az anyámféle recept és nagyon bevált. lehet, hogy a későbbiekben kialakítok egy saját receptet, de addig ez is nagyon jó:)

    VálaszTörlés
  3. Magyar konyha abban csodálatos, hogy egy-egy ételt több féle képen készíthetünk.

    VálaszTörlés
  4. Ez az az étel, amivel mindig el lehet csábítani... Imádom.
    Nagy fazékkal készítem, délután hidegen is rájárok... másnap reggelre hűlt helye a káposztának. Nem is értem... :))

    VálaszTörlés
  5. épp most kaptam házi kolbászt, ezt olvasva vettem hozzá káposztát is(jókora adaggal, hogy legyen még). ezzel a recepttel nagyon finom lett, köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta! Én is imádom :-)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!