Keresés a blogban

Szalonnás-sajtos hamburger


Az ünnepi készülődés, a menü megtervezése, bevásárlások és persze az összegyűlt munka/megrendelések közepette, nem sok idő van hosszabb főzőcskézésre akkor sem, ha éppen pár barátom jön hozzám. Ilyenkor jól jönnek a szendvicsek, hamburgerek.
Volt ugyan már egy hamburgeres poszt a blogomon, de mint tudjuk az ismétlés a tudás anyukája, így nem árt még egy írás a témában. No meg persze nem is ugyanaz készült el pontosan, az ember mindig variálgat. Most éppen a lehető legegyszerűbb fapados hamburgert készítettem el. Bár szerintem legtöbbször a legegyszerűbb egyben a legjobb is... A hamburgernél nagyon fontos, a hús minősége, és a zsírtartalma. A zsír adja meg az ízét a húsnak. A legideálisabb a jóféle lehetőleg érlelt színhús (comb, szegy stb...) és a marhavesefaggyú 4:1/5:1 arányú keveréke, de ha nem kapunk faggyút, akkor vegyünk egy zsírosabb rostélyost, aminek egy vastagabb faggyúréteg fut végig a közepén és azt daráljuk le.

Hozzávalók:

. marhahús (szegy, lapocka vagy comb)
. marhavesefaggyú
. római saláta (vagy jégsaláta)
. hagyma
. érlelt cheddar sajt (vagy Gruyère sajt)
. füstölt angolszalonna
. ghí-tisztított vaj
. só, bors
. házi hamburgerzsemle

Elkészítés:


1. Először elkészítem a hamburgerzsemlét az itt leírtak szerint.
2. A marhahúst és a faggyút együtt ledarálom, sózom, borsozom és alaposan átkeverem/gyúrom.
3. Elosztom 15-18 dekás adagokra, és ujjnyi vastag pogácsákat formázok belőlük, majd a hűtőbe teszem fél órára.
4. Közben a római salátát felcsíkozom, a hagymákat vékony karikákra vágom és a sajtot lereszelem.
5. Egy nagy serpenyőben kevés olajon kisütöm az angolszalonna szeleteket és félreteszem.
6. A közben szoba-hőmérsékletűre engedett húspogácsákat közepesen forró serpenyőben, kevés ghín-tisztított vajon sütöm oldalanként max. 2-3 percig. Én azt szeretem, ha nincs teljesen átsütve, a közepe kissé rózsaszínes marad, de aki jobban átsütve szereti az süsse tovább.
7. Fordításkor a hús tetejére teszem a sült szalonnát, és egy halom reszelt sajtot hogy felmelegedjenek.
8. Közben a zsemléket kettévágom, egy száraz teflonserpenyőben megpirítom a vágott felüket.
9. Megpakolom salátával, ráhelyezek egy húspogácsát, pár karika hagymát teszek rá, még egy kis plusz sajtot, és a végén meglocsolom egy kevés ketchuppal (heinz).

Aztán az egész megy az arcba, egy üveg hideg félbarna sörrel kísérve...
Természetesen ha szezonja van, készítsük el inkább a szabadban, kerti sütőn. Akár faszén parázs felett rostélyon, akár tárcsán sütve...

4 megjegyzés:

  1. De rég ettem már egy jó hamburgert, erre beneveznék! :) Nem bíztad a véletlenre :)

    VálaszTörlés
  2. lorien,
    de nem ám!:)) beletettem ami kell bele...

    VálaszTörlés
  3. Névtelen20:04

    Ú, egy ilyet eléggé be tudnék most nyomni. De a finomfőzelékedet is. Meg tokánykákat is. (Tudod, így becézem őket.) Egyébként örülök, hogy alaposabban szétnézek a blogodon, régebben is idenavigáltam néha, de most rendesen van legalább mit néznem rajta:) Tetszik a szemléleted, hogy együnk meg mindent az állatból, gyerekként én sem (mint sokan) bírtam, ha mócsingokat találtam, ma meg mindenféle dolgokat benyomok már magamba, bár mondjuk a nagy klasszikusok, mint a pacal meg a körömpöri kimaradtak. De mindenre vevő vagyok. Múltkor megcsináltam az ossobucco-szerű disznócsülködet, kicsit kifeküdtem tőle mondjuk, de már amikor megvettem a velős kis disznóláb-darabkákat az lebegett lelki szemeim előtt, hogy ilyesmivé változnak. Úgyhogy volt legalább útmutatásom, köszönöm. (Aztán másnap rágyógyítottam egy báránylapocka-sültet.)
    Te egyébként merre laksz kedves Toma, ha szabad érdeklődni?
    Dóri

    VálaszTörlés
  4. dóri,

    pécsi vagyok. :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!