Keresés a blogban

Vörösboros barbecue-szószban sült oldalas


Ezt az ételt, Chuck Hughes remek receptje alapján készítettem. Régóta gyűjtöm a különféle barbecue vagy édes savanyú, mézes, stb... szószok/mázak receptjeit, különösen amiket oldalashoz is használhatok. Ez a szósz is beváltotta a hozzá fűzött reményeket, remek ételt sikerült összehozni belőle.
Az ilyenfajta sültekhez, ne a vastag, zsíros sokrétegű oldalasokat válasszuk, hanem inkább a vékony, soványabb bordákat vegyük, vagy otthon vágjuk le róla a felső hússávot az alatta lévő vastagabb zsírréteggel együtt.



Hozzávalók:

. egy közepes kb. 1,5 kg-os sertés oldalas
. 2 db. alma
. 2 db. zellerszár
. 2 db. sárgarépa
. 2 fej vöröshagyma
. 1 fej fokhagyma
. 2 szál friss rozmaring
. 5-6 szál friss kakukkfű
. fél csésze worchestershire-szósz (1 csésze=cup=2,4 dl.)
. fél csésze ketchup (heinz)
. fél csésze sötét szójaszósz
. fél csésze almaecet
. fél csésze juharszirup
. fél csésze chipotle (vagy konzerv jalapeno)
. ½ liter száraz vörösbor (jó minőségű)
. étolaj (napraforgó- vagy szőlőmagolaj)
. só, bors
. liszt, étkezési keményítő

Előkészületek:

A zöldségeket durvára feldarabolom, a fej fokhagymát négybe, az almákat nagyobb cikkekre vágom és mindent egy keverőtálba teszek.
Egy másik keverőtálba öntöm a félcsésze worchestershire-szószt, a ketchupot, szójaszószt, almaecetet és juharszirupot. Hozzáadom a feldarabolt konzerv chipotlét v. jalapeño chilit és elkeverem.
A húst megtisztítom a felesleges zsíroktól és három darabra vágom, hogy könnyebben elférjen majd az edényben.

Elkészítés:

1. A húst mindenhol bedörzsölöm sóval, és durvára tört borssal, majd lisztbe forgatom.
Egy nagy serpenyőben olajat forrósítok és hírtelem körbepirítom a húsokat mindenhol (elősütöm), majd kiveszem és félreteszem.
2. A serpenyőbe dobom a zöldségeket és almákat és tíz percig pirítom őket, míg színt nem kapnak.
Közben a sütőt előmelegítem 150 fokra (hőlégkeverés).
3. Egy mélyebb sütőtálba (én egy kacsasütő tálat használtam) szórom a sült zöldségeket, beletépkedem a zöldfűszereket, beleteszem az elősütött oldalasokat, ráöntöm a szósz keveréket, és fél liter száraz vörösbort. Ha nem lepi el a húst, akkor egy kis vízzel még rásegítek és addig hagyom a tűzhelyen míg fel nem forr az egész.
4. Lefedem az edényt (fedővel, vagy alufóliával) és a 150 fokra melegített sütőbe teszem 2 órára.
Amikor letelt, kiveszem a sütőből, a húsokat kiszedem a léből és félreteszem.
5. A szószt leszűröm, egy szitán átpasszírozom amit lehet, majd egy forraló edényben a kétharmadára forralom.
6. Két evőkanál keményítőt elkeverek egy kis vízzel, és ezzel besűrítem a mártást.
7. Az oldalast a bordák mentén feldarabolom, egy tepsibe teszem, leöntöm a szósszal, alaposan átforgatom, hogy mindenhol bevonja, majd a 190-200 fokra előmelegített sütőbe teszem kb. 45 percre sülni, míg a mártás kellemesen rá nem pirul/karamellizálódik a bordákra (sütés közben párszor meg is forgatom). Ha keri partyt tartunk, ezt a befejező lépést a kerti grillen, a faszén parázs felett végezzük...















Tálalhatjuk magában is friss kenyérrel, vagy készítsünk hozzá hagyományos tejes-vajas krumplipürét.
Frissen elkészítve a legjobb, de két napig eláll a hűtőben. Ha nem minden mártás használunk fel a sütéshez, a maradékot lefagyaszthatjuk, és később pl. főtt vagy sült csirkeszárnyra is rápiríthatjuk.
Előre is dolgozhatunk, ha vacsoravendégeket várunk nincs annyi időnk. Előző nap elkészíthetjük a hús párolását és a szószt (a 6-os pontig), majd másnap a szósszal leöntve befejezhetjük a sütést (7. lépés), vagy kerti sütésnél, faszén felett a grillrácson fejezhetjük be a sütést.
A finom puha-omlós oldalas rajta a pompás, egyszerre édes-sós-savanyú-csípős-fűszeres máz, amiben érezni a vörösbor zamatát... remek ízharmónia!
Könnyű vörösbor illik hozzá. Én a szószhoz Sangiovese Di Romagna-t használtam, mellé is ajánlom...

Elkészítési idő: 3 óra 20 perc
Költségek: kb. 1000 Ft./adag
Bor: 1190 Ft.

6 megjegyzés:

  1. Az oldalast olyan sokan lenézik, pedig a legfinomabb része a sertésnek!

    VálaszTörlés
  2. A fenébe, már megint izgatást folytatsz:) Máris rámjött a zabálhatnék :)

    VálaszTörlés
  3. Névtelen20:13

    Ez nem csak jól néz ki, hanem nagyon finom is.
    Üdv T-Boar

    VálaszTörlés
  4. hehe!:) tibi, már azt hittem nem is olvasod...:)

    VálaszTörlés
  5. Névtelen21:25

    Pedig de! :) Most pedig megyek a császárhúshoz!

    VálaszTörlés
  6. Zseniáis recept, köszönöm. :)

    És ezúttal gratulálnék a bloghoz is, nagyon tetszik, fogom még nézegetni, és szerintem sok receptet ki fogok próbálni még! :)

    //és ha megengeded kiraknálak a blogom ajánlójába is. :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!