Keresés a blogban

Ratatouille


Ratatouille-nak sokféle receptváltozata létezik, hasonlóan a mi lecsónkhoz. Többnyire cukkini, és padlizsán az alapja, de én most csak az előbbit tettem bele, mert ez most a kertemben fellelhető alapanyagok alapján készült és padlizsán nem terem a kertben.
Először a cukkini bokrot néztem át és találtam is két szép darabot. Majd a paradicsom ágyásoknál zsákmányoltam két óriási szem húsos „góliátot”, amik éppen most kezdenek érni, egy maréknyi kis sárga körteparadicsomot, pár szem „san marzanot” és „marmandét”. Volt még ott salotta- és újhagyma, chili, bazsalikom, zsálya, rozmaring és kakukkfű. A kamrából még került hozzá fokhagyma és kápia paprika. Ebből álltam neki ratatouillet főzni...

Hozzávalók:

. 2 közepes cukkini (kb. 50 dkg)
. fél kiló paradicsom
. 20 dkg hagyma (vegyesen újhagyma, salotta- és vöröshagyma)
. 2-3 kápia paprika
. 1 chili
. 2-3 gerezd fokhagyma
. 1 friss rozmaring ág
. 2-3 friss kakukkfű ág
. 2-3 zsályalevél
. egy maréknyi friss bazsalikom levél
. só, bors, cukor
. olívaolaj
. száraz fehérbor (elhagyható)

Előkészületek:

A hagymákat felcsíkozom, az újhagymát felkarikázom.
A cukkinit hosszában négybe vágom, majd felszeletelem.
A paprikát karikákra vágom, a chilit felaprítom.
A zöldfűszereket felaprítom.
A paradicsomokat felkockázom (ízlés szerint, előbb meg is hámozhatjuk).

Elkészítés:

1. Egy nagyobb magas falú serpenyőben, vagy wokban kb. 3-4 evőkanálnyi olívaolajat hevítek.
2. A hagymákat beledobom, egy csipet sót, és cukrot szórok rá és megdinsztelem. Mikor a hagyma kezd üvegesedni, belereszelem a fokhagymákat.
3. Hozzáadom a paprikát, átforgatom, kicsit pirítom, majd hozzáadom a cukkinit is.
Pár percig pirítom, ezután aláöntök egy deci fehérbort és addig forralom míg a felét el nem forrja, majd rászórom a zöldfűszereket.
4. Hozzáadom a paradicsomokat (egy-fél csészényit félreteszek), alaposan elkeverem, sózom, borsozom, és lefedve közepes hőfokra (kerámialap#5/9) lejjebb kapcsolva 30 percig főzöm.
5. Fél óra után, leveszem a fedőt, és magasabb fokozaton elforralom a levének egy részét. Én egy kicsit hosszabb lével szeretem, de aki nem szereti levesesen, az előbb vegye le a fedőt, vagy pedig eleve fedő nélkül főzze...
6. A végén belekeverem a félretett paradicsomokat is, miközben már lekapcsoltam alatta a tűzhelyet.

















Tálalás, tippek:

Egyszerűen tálaltam, nagy pasta-tányérokban pár szelet kenyérrel (olívás paillasse), de baguette vagy barna kenyér is illik hozzá.
Receptvariációként, adhatjuk főtt tésztával, pl. farfallével vagy fussilivel és reszelt sajttal.
A ratatouille hidegen és melegen is jó. Pompás, friss nyári étel, a nagy kánikulában is fogyasztható könnyű étel. Finom zöldségek, friss paradicsom, zöldfűszerek, ezek adják ennek a remek ételnek az ízeit.
Provance-i rozébor, vagy mondjuk egy pohár siller illene hozzá leginkább, de én most inkább egy jéghideg gyöngyözve habzó cidert ittam mellé a nagy melegre tekintettel...

Elkészítési idő: 50 perc
Költségek: -
Bor: 399 Ft. - cider (Lidl)

2 megjegyzés:

  1. De szeretem!
    És egészségedre! :)

    VálaszTörlés
  2. Hmmm, egyszerűen imádom, nem tudok betelni vele, s ha valaki el nem veszi előlem, képes vagyok betegre enni magam belőle :-) Pedig állítólag finom és disztingvált úrihölgy vagyok :-D

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!