Keresés a blogban

Chilis szilvaszósz


Van egy szilvafa a kertemben, ami minden évben megszívat. Roskadoznak az ágai a gyönyörű nagy szemű gyümölcsöktől egészen addig míg teljesen be nem érik és én el nem határozom, hogy másnap leszüretelem. Ekkor, egy szempillantás alatt megkukacosodik és lehullik az összes a földre. Én meg csak nézek, hogy megint nem ettem belőle szinte semmit... Na de idén résen voltam, és az egészet leszedtem, mielőtt teljesen megérett volna.
Így lett egy nagy vödör szilvám amivel hirtelen nem tudtam mit kezdeni. Mivel nem teljesen puha így lekvárnak nem igazán jó, és bár enni én így keményebben szeretem de egyszerűen nem fér belém mind. Ekkor jutott eszembe a kínai szilvaszósz.
Ez a szilvaszósz tulajdonképpen egyfajta csatni. Kiváló kísérője a húsoknak kiváltképp a kacsának és a vadaknak. De szárazabb sültekhez is remekül illik, mint a pl. karaj vagy a pulyka/csirkemell...

Hozzávalók:

. 2 kg. Szilva (kimagozva, feldarabolva)
. 3 fej (25 dkg.) lila- vagy vöröshagyma
. 5-7 gerezd fokhagyma
. 1-1 ½ csésze barnacukor (függően a szilva édességétől)
. 1 csésze vörösborecet (vagy rizsecet)
. ¼ csésze modenai balzsamecet
. 1 ½ ek. kínai ötfűszerkeverék
. 3 chili
. 3 ek. Frissen reszelt gyömbér
. ½ tk frissen őrölt bors
. 10 g. prémium minőségű étcsokoládé (81 %-os)
. 1 dl mogyoróolaj

Elkészítés:

1. Egy nagy lábosban felforrósítom az olajat és beleszórom az apróra darabolt hagymát és fokhagymát.
2. Amikor hagyma üvegesedni kezd, beleborítom a feldarabolt szilvát.
3. Pár percig kevergetem és mikor a szilva kezd összeesni, ráöntöm az eceteket, a cukrot, fűszereket, chilit és gyömbért.
4. Közepes fokozaton (kerámialap: 5/9), kb. fél óráig főzöm, míg gyümölcs húsa pépesre nem esik szét.
5. Ekkor egy rúdmixerrel simára dolgozom a pépet és tovább főzöm még legalább másfél órát.
6. A végén, az ízek kiegyensúlyzásaként, beledobok egy kocka étcsokoládét és mikor elolvadt elkeverem.
7. Tiszta, kifőzött üvegebe töltöm, szorosan rácsavarom a tetejét és fejtetőre állítva, takaróba tekerve félreteszem két napra.

Célszerű kisebb, két-három decis üvegbe tölteni, mert nagyjából ennyi fogy el egy étkezéshez. A szósz, az üveg felbontása után több hétig is eláll a hűtőben.
Ezt a chilis szilvaszószt használhatjuk sültekhez, csirke, sertés, vagy kacsahúshoz, párolt/főtt és grillezett húsokhoz is.. Adhatjuk mellé melegen vagy hideg sültekhez szobahőmérsékleten.

4 megjegyzés:

  1. Jól mondád! :) Remekül illik sültekhez.
    Én is készitek minden évben szilvacsatnit. A csatnik közül szerintem a legfinomabb a szilvából készült.
    Nemsoká én is sort keritek rá megint. Tavaly vendégeim is kóstolták, kétfélét is készitettem. Egy csiliset és egy nem csipőset. A csilis úgy fogyott, hogy követni sem tudtam - nem hittem, hogy akkora sikere lesz.
    Remek kiegészitő iz!

    VálaszTörlés
  2. Szervasgerinccel ilyet szeretnék ebédre! :-)

    VálaszTörlés
  3. duende
    én kábé öt-hat éve kattantam rá csatnikra, azóta minden gyümölcsből készítek csatnit is...:)

    eszter,
    én is! te hozod az őzet és adom csatnit:)))

    VálaszTörlés
  4. Hű, de jól hangzik! Már néhány éve, még net-nélkül, készítettem az első csatnimat, azóta vadászom a különböző ízeket. Tavaly hagymás szilva alapot fagyasztottam, de az idén teszek el üvegbe én is. Köszönöm!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!