Keresés a blogban

Bormámor, Erdőbénye



A címbéli elírás nem a véletlen műve, inkább az esemény precízebb megnevezése már ami engem illet, de ezt a vonalát a történetnek most inkább nem nyitnám meg...
Biztos megjelennek majd más blogokon átfogóbb írások is a "Bor, mámor, Erdőbénye" elnevezésű Erdőbényei pincefesztiválról, az ételekről és borokról, ezért én most csak egy rövid leírásra, hangulatjelentésre vállalkozom.

Dél körül érkeztem meg a faluba, több mint négyszáz kilométer vezetés után, kissé fáradtan de lelkesen. Először körbeautóztam a falut, hogy képet kapjak az egészről, mi merre található stb.
Telefonon felhívtam Annát, hogy igazítson útba merre találom meg, mivel csak Őt ismertem személyesen és nem mellesleg nála sült a bárány amire már nagyon fentem a fogam.
Megtaláltam, be is bárányoztam, megkóstoltam hozzá Csite száraz furmintját is. Aztán szép lassan megjelentek a többiek is akik a fesztivál különböző helyein reprezentáltak addig. Fűszeres Eszter és Chili & vanília, majd Lorien is megjelentek. Utána jött még Horasz is így teljes lett a fesztivál „gasztronómusainak” köre. Rajtuk kívül még megismerhettem Lila fügét és Dalitot is akik szintén látogatók voltak mint én. Nagyon örültem ezeknek az találkozásoknak, mert csupa kedves és remek embert ismerhettem meg így.
Ezután elindultunk körbe, hogy megkóstolhassuk az összes ételt, na és a borokat természetesen. Először a Hommona pincészetet vettük célba ahol egy pohár birtok válogatással kezdtünk és Lorien hozott nekem a juhtúrós gombócos zöldségleveséből ami remek volt és biztos én is el fogom készíteni itthon. Újabb borok és újabb ételek kerültek elő, így ott megkóstolhattam Eszter mákos-mézes bobájkáját és Chili, kukoricapürén tálalt rókagombáját is.
Pár pohár bor után továbbálltunk mert még hátra volt Horasz őzpörköltje, ezért Lorienékkel és Horaszékkal átmentünk az Ábrahám borászathoz ahol egy hangulatos lugas és egy remek zenekar várt bennünket, meg egy bogrács, benne Horasz pompás őzpörköltjével. Itt csatlakozott hozzánk újra Anna is, borozgattunk, beszélgettünk, jól éreztük magunkat. Lassan kezdett besötétedni, így felszedelőzködtünk, hogy továbbmenjünk a Vivamus pincéhez. Addigra már újra megéheztünk, és így ehettem Horasz pörköltjének egy csípősebb verziójából is ha lehet még finomabb volt mint az előző.
A házigazda jóvoltából itt megismerhettük a pincészet 10 puttonyos aszújával és a remek jégborával, valamint többféle száraz Szamorodnival. Ekkor már a többiek is csatlakoztak, Eszterék, Chiliék, Lila fügéék is, így folytatódott a borozgatás miközben a háttérben egy blues zenekar játszott. Késő este mikor a hangulat tetőfokára hágott, az egész társaság átszedelőzködött a Hommona pincészetbe, ahol még várt ránk a pincészet kiváló borai, mint pl. az Édeshármas. Méltó befejezése volt ez az estének...

Mindent összevetve, pompás borokat kóstolhattam, finom ételeket ehettem, és megismertem egy csomó kedves és vidám embert, akikkel remekül éreztem magam mindvégig, és akikkel szívesen találkozom újra bárhol bármikor. És remélem, jövőre újra ugyanitt...

Írtak még a témáról:
Horasz írása
Lorien írása

13 megjegyzés:

  1. Tényleg jól sikerült nap volt. Nagyon örülök, hogy végre személyesen is találkozhattunk, remélem nemsokára újra kerítünk rá alkalmat! Nemsokára itt az ősz, jöhet a cassoulet :)

    VálaszTörlés
  2. Ez igen, Toma!
    Megérdemelted :)

    VálaszTörlés
  3. Egy élmény volt Toma:)

    VálaszTörlés
  4. hosszú időre feltöltötte az "akkumulátoraimat" ez a nap:))

    VálaszTörlés
  5. "hosszú időre feltöltötte az "akkumulátoraimat"...

    Ezek szerint "feltaláltad" a borral tölthető, környezetkíméló akut!

    :-))

    (Jó skandináv szokás szerint ráugrom a szeszes témára, és azt rágcsálom :-) )

    Köszi a beszámolót!

    VálaszTörlés
  6. Biztosan a blues zavart be, de azt hiszem a Szamorodnit elgépelted. :-)

    VálaszTörlés
  7. hsz
    lehet hogy szabadalmaztatom:)))

    salvatore
    :DD pedig nem is volt annyira szomorú az a blues! javítom!

    VálaszTörlés
  8. Paparazzi fotó a blogger élménygyűjtő munkájáról:
    http://borkaland.hu/kep/924
    Barátsággal
    Péter
    www.borteka.hu

    VálaszTörlés
  9. péter, :DDD jó a kép! köszi!:)

    VálaszTörlés
  10. Névtelen21:56

    10 puttonyos aszú...

    Létezik ilyen?

    VálaszTörlés
  11. hivatalosan nem:) ez inkább egyfajta aszú eszencia volt.

    VálaszTörlés
  12. Névtelen21:21

    Köszönöm, így már értem!

    Amúgy tök jó a blogod, nekem (férfi lévén) sokkal inkább bejön, mint akármelyik női eszmefuttatás-gyűjtemény :-)

    Ha mégis megírnád és kiadnád a szakácskönyvedet (nyilván az "A soha el nem készülő szakácskönyv" címmel :-)) akkor biztosan fogok venni egy példányt belőle.

    (Pedig a HorvátRozi óta nem adtam pénzt szakácskönyvért :-))

    VálaszTörlés
  13. köszi, örülök, hogy tetszik a blog. talán egyszer lesz kézben fogható változata is...:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!