Keresés a blogban

Paradicsomos babsaláta


Ez egy jó kis saláta, amit akár ebben a nagy melegben is be lehet vállalni, de azért van annyira kiadós, és ad annyi energiát, hogy öt lépésnél többet meg lehet vele tenni mielőtt újra megéheznénk.
Ehhez a salátához bármilyen bab megfelel. Mindegy, hogy friss, fagyasztott vagy szárított, lehet tarka és fehér bab is. Én most szárított tarkababból készítettem, amit előző nap beáztattam...

Hozzávalók (2 személyre):

. 25 dkg. szárazbab (v. fél kiló friss)
. 40 dkg. paradicsom
. 2-3 salotta v, sonkahagyma (kb. 10 dkg.)
. egy csokor petrezselyem
. egy kis fej fokhagyma
. 1 chili
. fűszercsokor (rozmaring, babérlevél, kakukkfű, zsálya)
. olívaolaj
. sherry- v. vörösborecet
. só, bors

Előkészületek:

A babot előző nap átválogatom és beáztatom.
Egy szál rozmaringból, 3-4 szál kakukkfűből, két babérlevélből és két zsályalevélből egy fűszercsokrot kötök.

Elkészítés:

1. A babról leöntöm az áztatóvizet és egy lábasba borítom. Felöntöm annyi vízzel, hogy kétujjnyira ellepje, beledobom a fűszercsokrot, a fokhagymafejet egészben és egy kisebb paradicsomot.
2. Felforralom, majd lefedve, közepes fokozaton puhára főzöm (kb. egy-másfél óra).
3. Mikor a bab megfőtt, leöntöm a vizet róla (egy kanálnyit hagyjunk az edény alján), kidobom belőle a fűszercsokrot és a paradicsomot. Kiveszem a fokhagymát is és a puhára főtt krémes belsejét kinyomkodom a héjából, amit hozzáadok a babhoz.
4. A még forró babra öntök egy evőkanál vörösborecetet és három evőkanál olívaolajat. Sózom, borsozom, meghintem az apróra vágott petrezselyemmel és chilivel, elkeverem és félreteszem kihűlni.
5. A hagymát hajszálvékonyan felcsíkozom, a paradicsomot kockákra vágom és a langyos babhoz keverem.
6. Ha kell még sózom, borsozom, és beállítom a megfelelő ecet-olaj arányt...

Magában vagy pirítóssal tálalom. Langyosan, melegen vagy hidegen is egyformán jó, de én leginkább szobahőmérsékleten szeretem.
Tálaláskor a saláta tetejét locsoljuk meg bőségesen olívaolajjal és tépkedhetünk rá pár bazsalikom levelet is.
Könnyű élénk vörösbor illik hozzá, kadarka, vagy kékfrankos...

Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: kb. 350 Ft./adag
Bor: -

1 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!