Keresés a blogban

Variációk újkrumplira


Eredetileg jegelni akartam ezt a posztot, és csak a VKF-re megjelentetni, de végül úgy gondoltam, hogy most van szezonja az újkrumplinak, most aktuálisak a receptek.
A minap hazafelé autózva láttam, hogy az út mellet kipakoltak termelők, akik saját termésű, apró szemű újkrumplit árultak, jó áron. Fék, és pár pillanattal később már két kilónyival az ülésen, autóztam tovább hazafelé.
Nagy újkrumplirajongó vagyok. Ilyenkor képes vagyok egy héten keresztül is csak burgonyát enni, nem tudom megunni. Persze nem készítem el kétszer ugyanúgy.
Az alábbi leírásban, a mennyiségek egy főre vannak megadva!


Petrezselymes újburgonya


Köretként, a vasárnapi rántott hús mellé, vagy magában egy kis salátával, a petrezselymes újburgonya, mindenképpen a szezon ásza. A kevés összetevőből álló egyszerű ételeknél fontos, hogy a lehető legjobb minőségű alapanyagokat használjuk. Én most a kerteben frissen szedett petrezselymet és a legjobb minőségű olívaolajomat adtam ehhez az ételhez.

1. A krumplikat (40 dkg.) folyóvíz alatt megmosom, ha kell egy „dörzsiszivaccsal” kissé megdörzsölöm. A nagyobb darabokat kettévágom, a kisebbeket egyben hagyom.
2. Lábosba teszem, és annyi vizet öntök rá, hogy bő egy ujjnyira ellepje. Forrástól számolva 7-8 percig főzöm, majd leöntöm róla a vizet.
3. A még forró krumplikat gyorsan megszórom durva himalájai sóval, meglocsolom bőségesen a jóféle hvar-szigeti olívaolajommal, egy maréknyi apróra vágott petrezselymet szórok rá, és azonnal újra lefedem.
4. A lefedett lábost óvatosan, hogy ne törjön össze nagyon, összerázom, hogy az olaj és a fűszerek mindenhol bevonják a krumplikat, ezután félreteszem 10 percre, hogy jól átjárják az ízek.
5. Közben kivágtatok a kertbe, szedek egy tálnyi rukkolát, amit ezután megspriccelek kevés málnaecettel, megszórom sóval és meglocsolom olívaolajjal. Ezzel a salátával tálalom a finom meleg burgonyát...


Tepsis újkrumpli mediterrán stílusban


Ezt a kaját legjobban magában, egy kevés tejföllel vagy görög joghurttal, és egy pohár görög retsinával szeretem, és nem köretként. De természetesen annak is nagyszerű, mondjuk egy finom báránysülthöz, vagy kebab mellé.
Itt is fontos, hogy a lehető legjobb, és legfrissebb alapanyagokkal készítsük. Friss rozmaring és oregáno került bele a kertből, a biocitrom és a toszkán olívaolaj mellett.

1. A krumplikat (40 dkg.) megtisztítom a csap alatt, és a forrásban lévő vízbe dobom, majd 4-5 percig előfőzöm.
2. Közben egy sütőtálat veszek elő, amibe belereszelek egy kis gerezd fokhagymát, és két-három kanálnyi olajat öntök rá amivel összekeverem.
3. A leszűrt, előfőzött burgonyákat beleszórom a sütőtálba, meghintem durva tengeri sóval, meglocsolom olívaolajjal, és rászórom az apróra vágott friss oregánót és rozmaringot (1-1 ek.), majd átforgatom az egészet, hogy a fűszerek, mindenhol egyenletesen bevonják a burgonyaszemeket.
4. Negyedekre vágott hagymákat (2 db. kisebb) dugdosok közéjük, majd citromlét (2-3 ek.) facsarok rá és a 190-200 fokra előmelegített sütőben, 30-35 perig sütöm.


Majonézes krumplisaláta


A kerti partik megbízható serpái. Ha a hús odaég, sebaj, van egy raklap majonézes krumplisaláta! Többnyire többféle is, mert valószínű, hogy minden vendég egy nagy tupperware-tál majonézes krumplisalátával állított be. De mint minden „kommersz” ételt, ezt is lehet jól csinálni, csak oda kell figyelni az alapanyagokra. A majonézt feltétlenül házilag készítsük el hozzá, ha lehet akkor biotojásból, és persze nem árt ha a belevalók többsége a kertedben terem.
Én ezt a majonézes (új)krumplisalátát, minden cicó nélkül, csak úgy magában szeretem enni, egy pohár souvignon blanc-al öblítgetve. Nem rontanám el semmi mással...


1. A burgonyát (40 dkg.) megtisztítom, és kevés vízben megfőzöm. Majd leszűröm, és félreteszem hűlni.
2. Közben, elkészítem a majonéz vilámgyors változatát. Egy tojást ütök a botmixer poharába, vagy egy csészébe. Sózom, borsozom, egy tk. dijoni mustárt teszek bele, két ek. Citromlét facsarok rá, belereszelek fél gerezd fokhagymát és végül beleöntök másfél deci hidegen sajtolt napraforgóolajat.
3. A botmixerrel felverem az egészet, míg krémes majonézt nem kapok (fél perc). Ha kell közben csorgatok hozzá még olajat.
4. A kész majonézhez, hogy könnyebb legyen az öntet, keverek még két ek. tejfölt, és ha kell még utánaízesítem (ez a mennyiségű majonéz/öntet több adaghoz is elég).
5. Egy csokor újhagymát vékonyan felkarikázok, és a közben kihűlt burgonyákra szórom. Előtte a krumplikat kettévágom, mert így jobban be tudja szívni magába az ízeket és megsózom. Ráöntök annyi majonézt, hogy bőven bevonja a szemeket, tekerek rá borsot, majd óvatosan, hogy ne törjenek meg, összeforgatom.
6. Egy órára a hűtőbe teszem légmentesen lefedve, majd ezután, kevés apróra vágott snidlinggel és durvára tört színes borssal megszórva tálalom.

Hát, ennyi volt! Ezen a héten ezt a háromféle krumplit készítettem magamnak.

7 megjegyzés:

  1. Ezt a gyors majonézt még nem próbáltam. Ugyanolyan sűrű és krémes lesz, mint a rendes? És egész tojás kell hozzá? Vagy ebbe is csak a sárgája?

    VálaszTörlés
  2. Máté8:26

    Az a tepsis újkrumpli nagyon jól néz ki. Farkaséhes lettem :))).

    VálaszTörlés
  3. Huh, megyek a konyhába...

    VálaszTörlés
  4. duende
    egész tojás kell bele, csak sárgájával nem működik, valószínű az segíti, hogy pillanatok alatt krémesedik.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon köszi, ki fogom próbálni! :))

    VálaszTörlés
  6. macaroon
    :))) ezt sokan szóvá teszik.
    többnyire úgy adom meg a mennyiségeket, hogy az adott étel, egy menüsor része, előétellel, és desszertel...

    egyébként a meghívásom él, csak nem akartam offolni a malackarajban:))

    VálaszTörlés
  7. Névtelen15:42

    Üdv Toma.
    Az újkrumpli mentén jutottam a blogodba. Mivel látszik, hogy igényes vagy, és használsz olívaolajat, lenne egy tippem.
    Próbáld ki egyszer az eredeti krétai extraszűz olívaolajat!!! Kapni nálunk is. A legjobb a bolygón! Nem csak szerintem, ezt igazolja az a tény is, hogy szinte az összes nagyobb gyártó az ottani olajat mint esszenciát használja a sajátja feljavításához....

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!