Keresés a blogban

Helyzetjelentés a kertemből, képekben

Kicsit kisütött a nap, a sok borongós napok után, így a kezembe vettem a fényképezőgépem és kattintottam párat, dokumentálva, hogy is állnak a nővénykéim. A teljesség igénye nélkül, közreadok párat...A kert végében álló hatalmas bodzabokor már várja, hogy mikor szüretelem le róla a szörpnek valót. Még pár nap és teljesen kinyílnak a virágai...


A metélőpetreszelyem már kész bokorrá nőtte ki magát a sok eső hatására, és már a következő generáció is ott nő mellette. El kell gondolkodnom, pár petrezselymes recepten...


A rukkola is pár nap múlva "szüretelhető" lesz. Bár, már most is rájárok néha...


A kakukkfű már virágzik. Jól bírja, már hat éve lóg ott a falon...A snidling dettó. A virága nagyon jó salátába, és még szép is :)


A paradicsom palántáim is jól érzik magukat, lassan hozzászoktak a kiültetéshez...A teraszt befutó borostyán tövében, jól elvan a zsálya, menta, kakukkfű, rozmaring és bazsalikom...


Az új kis fügefám, nagyon megerőltette magát. Tucatnyi kis fügét hozott...


És Ők azok, akik minderre vigyáznak...

23 megjegyzés:

 1. Nekem is tetszik !

  VálaszTörlés
 2. Nekem is :)
  Főleg a kutyák meg az édes kis fügefa!

  VálaszTörlés
 3. Ó de csodálatos! :) Öröm nézni!

  És a kutyusok is nagyon helyesek!

  VálaszTörlés
 4. Itt laksz, vagy ez csak a menedék?

  VálaszTörlés
 5. Nagyon szép kert, örülök, hogy bepillantást engedtél bele.

  VálaszTörlés
 6. köszönöm!:)
  sajnos, közben elbújt a nap, így csak egy részéről készült fotó, vannak még paradicsom ágyásaim is, nem csak a cserepesek, egy nagy rozmaring bokor, kis kerti-tó, egy rakás gyümölcsfa, stb. szétszórva a kertben. azért jellemző rám, hogy szinte növény ami kertben található, az ehető:))

  "saját levében"
  itt lakom. pár éve eladtam a panel lakásom, és kiköltöztem egy pécs melleti falu szőlőhegyére...

  VálaszTörlés
 7. Névtelen15:36

  Hát ez gyönyörű! Nem vagyok egy irigy fajta, de most bevallom irigykedem. Innen, egy panellakásból. Gratulálok a kerthez! MenőManó

  VálaszTörlés
 8. Pécs mellett...akkor értem, hogy megél a fügefácska kiültetve!!!

  Náluk csak cserépben bírta, tavaly az is feledta, szegény...
  De neked gyönyörű a kerted, gratulálok! Látszik a növényeiden a sok odafigyelés!!!

  VálaszTörlés
 9. úúú, csak ámulok, h milyen gyönyörűséges kerted van! nagyon jó lehet ott! :)

  VálaszTörlés
 10. trinity
  igen, itt többnyire jó a klíma. tavaly kétszer is beérett nálunk a füge. nyár közepén szüreteltünk egyszer (nem erről a kis fáról:)), és szeptember közepén mégegyszer:))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Névtelen12:50

   Nagyon szep kert, lenne egy kerdesem.Nalam is beterem a füge 2x is de...valami megkezdi ha nem szedem le feleretten.Lenne ra valaszod hogy mi?? A hangyak azt latom, de mi mas?? Madar??
   Elöre is köszönöm.

   Törlés
 11. Toma, nagyon klassz a kerted, biztosan sokat törődsz vele; ráadásul a kutyák is nagyon helyesek:)

  VálaszTörlés
 12. Névtelen15:13

  Jó napot Toma!
  Látom ismered Fűszeres Esztert, most éppen bodzás gersliről van receptje-Neked meg bodzád.st

  VálaszTörlés
 13. katakonyha
  törődés az kell a kertnek. de most már megy minden a maga útján, már csak locsolni kell, meg füvet nyírni. a többit a természet intézi:))

  susztertangó
  igen, már lecsekkoltam a fűszeres eszter receptjét:) márcsak gerslit kéne szerezni...

  VálaszTörlés
 14. Névtelen0:06

  Apropó Toma!
  A bodza nemcsak gerslivel, vagy pezsgőnek, hanem vakondlukba is hatásos. A leveleit áztatva bele locsolni, a leveleket és a zsenge ágakat bele nyomni a lukba. Elűzte a földmunkásokat. Ha lenne vakondod...kerted, bodzád van.st

  VálaszTörlés
 15. No, àtmàsolom ide azt, amit a blogomba válaszoltam Neked. Itt jobb helye lesz. :-)
  Szia Toma!
  Nem tudom, hogy kerülhette el a figyelmem a kertes bejegyzésed, téged gyakran látogatlak! :-)
  Most megnéztem...és észrevetted, hogy Te is a kutyokat raktad a "kert végére"? :-)))) Micsoda egybeesés!
  Irigylem a lugasodat! El is képzeltem, hogy milyen jól el lehet alatta fröccsözgetni a nagy melegben. ;-)
  Füge nálunk úton útfélen nő. Tavalyelőtt vittünk haza anyukáméknak is (Szabolcs megye); a tavalyelőtti tél enyhe volt, smmi bajuk nem lett, az idén azonban a felső ágak meghaltak egy kicsit, viszont alul, ahol be volt takarva, ott megint hajt szépen.
  Tudod mi nő még nálunk mint a kender? A pálmafák. Szívesen adnék neked egy párat, kíváncsi lennék, mit csinálnak Pécs környékén... Ha Szabolcsban túlélték, akkor nálad biztos vígan meglennének.
  Ha véletlenül erre jársz, gyere be érte! Nem vicc!

  VálaszTörlés
 16. Gabah

  igen észrevettem, és szóvá is akartam tenni, a kutyusod:))
  a füge itt is sokfelé nő, pécsett a belvárosban szinte minden udvarban van. itt ahol lakom, sok kertben látok, de sajnos szinte senki sem eszi. inkább dísznek tartják.
  a pálmafáért viszont irigyellek. amikor nyaralni megyek, mindig várom mikor pillantom meg az első pálmafát. akkor tudom, hogy már gond nem lehet, innentől már jó helyen vagyok:))
  szívesen kipróbálnám, hogyan bírná az itteni klímát. lehet, hogy tényleg szavadon foglak, ha egyszer arra járok!:))

  VálaszTörlés
 17. Akkor hát kutya ügyben egyetértünk.
  Szerintem amikor az emberek megint felfedezik a fügében rejlő lehetőségeket, nagyobb tiszteletnek örvend majd. Én pl. a lekvárt soha ki nem hagynám! Már annyira hozzászoktunk, mint az otthoni szilvához.
  A pálmát komolyan gondoltam. Mindig nevelgetek egyet-kettőt arra az esetre, hogy ha magyar vendégeink jönnek, akkor hazavihessék. Ha többet is szeretnél, dobj egy mailt 1-2 héttel az utazás előtt, és akkor szedek fel néhányat...máskülönben félő, hogy a fűnyíró áldozata lesz. :-)

  VálaszTörlés
 18. sokan nem értik a fügét. nemtudják mikor kell leszedni, mikor érett, hogy megehetik-e az egész gyümölcsöt, vagy csak a belsejét...:) ezért inkább le sem szedik. szomszédaim is hagyják a fán az egészet. én meg megyek egy nagy kosárral, és elkunyizom. ők meg csak néznek, hogy minek az nekem, mit kezdek vele...:))
  idén nem tudom eljutok-e nyaralni, de ha igen, és arrafelé veszem az irányt, akkor szavadon foglak, és elmegyek pálmafáért:))

  VálaszTörlés
 19. Jesszusom, de irigyellek! Az Ónémetjuhásztól meg összeszorult a szívem. Mostanában annyira mennék vidékre, házba, zöldbe. És egy kutyát is szeretnék megint, és megint ónémetet. Csodaszép napokat kívánok még neked ebben a kertben!

  VálaszTörlés
 20. Addig jó - mármint Neked ;-) - amíg az emberek nem tudják mit kezdjenek a fügével!
  Pedig már épp azon törtem a fejem, milyen jó kis reklámot fogok majd csapni a fügés receptjeimmel, de persze ez esetben visszafogom magam. :-)))
  A pálmafa megvár, de lesz jövőre is, meg azután is, meg gyanítom mindig. :-)

  VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!