Keresés a blogban

Sajtos tészta

Csak így! Ez egy faék egyszerűségű étel, amit bárki könnyedén el tud készíteni. Amiért most mégis posztot írok róla, és beteszem a blogomba, hogy a maga végtelen egyszerűségében ez egy elképesztően finom étel. Persze ahhoz, hogy ez tényleg ilyen finom legyen, fontos, hogy a legjobb minőségű alapanyagokat használjuk hozzá. Jelen esetben, ez a kertből frissen szedett petrezselyem, a legjobb minőségű extraszűz olívaolajam, és egy tömb pompás svájci gruyère sajt…


Hozzávalók:

· 500g. spagetti tészta (valamilyen olasz, mondjuk Barilla)
· 12 dkg. svájci gruyère sajt (jobb sajtboltokban kapható)
· egy csokor friss petrezselyem
· 1 dl. extra szűz olívaolaj
· 1-2 gerezd fokhagyma
· 1-2 tk. csípőspaprika-krém (erős pista)
· só, bors


Elkészítés:

1. Először is felteszek egy nagyobb edénybe vizet forralni, majd mikor lobogva forr, megsózom, és beledobom a tésztát. „Al dentére” főzöm (fél perccel kevesebb ideig főzöm, mint ami a dobozára van írva)
2. A megfőtt tésztát leszűröm, majd gyorsan visszadobom a lábosba, takarékra kapcsolom alatta a tűzhelyet, és meglocsolom a tésztát az olívaolajjal.
3. Hozzáadom a paprikakrémet, ráreszelem a fokhagymát, sózom, borsozom, és megszórom az apróra vágott petrezselyemmel, gyorsan elkeverem, és még forrón, az előmelegített (sütőben 60 fokon) tányérokra szedem.
4. A sajtot a tészta tetejére reszelem frissen, és még egy kevés olívaolajjal meghintem.


Tálalás, tippek:

Tálaláskor, még egy kevés petrezselymet szórok még a tetejére díszítésként, és azonnal tálalom.
Ezt a tésztát csak frissen elkészítve fogyasszuk!
Spagetti helyett, használhatunk vékonyabb fajta macaróni vagy bucatini tésztát is.
Svájci gruyère helyett, vehetünk franciát is, bár annak nem annyira karakteres az íze. De reszelhetünk rá érlelt cheddart, vagy old amsterdam, és edami sajt keverékét is, de mindenképpen valami prémium minőségű, és jól olvadó sajtot használjunk. A trappista, meg többi hasonló „sajtnak látszó tárgyat” felejtsük el, azokból soha nem lesz finom sajtos tésztánk…
Ez egy elképesztően finom, enyhén csípős, a fokhagymától aromás tészta, friss üde petrezselyem ízzel, és finom, karakteres zamatú sajttal feldobva…
Egy palack csopaki olaszrizlinget bontsunk mellé.

Elkészítési idő: 25 perc
Költségek: kb. 400 Ft./adag
Bor: 1980 Ft. Csopaki Olaszrizling (Tamás ’05) – vinotéka

2 megjegyzés:

  1. De jó, hogy írtad! A tésztán és a jó sajton kívül mi csak tejfölt raktunk rá eddig, ez így egy új kategória.

    VálaszTörlés
  2. óó! tényleg a tejfölös-sajtos tészta!:)) ifjúkoromban de sokat ettem... aszem hamarosan azt is kell készítenem:))

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!