Ez is a kedvenc reggeli ételem közé tartozik. Az amerikai palacsinta, ropogós, sült szalonnával és juharsziruppal. Sokaknak talán egy kissé fura ez az íz párosítás, de szerintem a sós és az édes ízeket a kellő arányban, együttesen alkalmazva, egészen különleges íz harmóniát érhetünk el.
A vastag-, vagy amerikai palacsintának (lánykori nevén, pancake), számos receptvariációja létezik, de én most a „Szakácsok könyvéből” Dan Lepard receptjét használva, készítettem el…
Hozzávalók:
· 1 ½ dl. tej
· 2 tojás
· 1 tojásfehérje
· 4 dkg vaj olvasztva
· 2 ek. porcukor
· 20 dkg liszt
· 1 zacskó (12 g.) sütőpor
· egy csipet só
Elkészítés:
1. A hozzávalókat, a tojásfehérje kivételével, egy keverő tálba teszem, és simára keverem. Az állaga akkor jó, ha egy viszonylag sűrű, de a fakanálról, egybefüggő folyamban csorog le (lásd, a képen).
2. Letakarva, két órán át, hagyom pihenni a tésztát (ha reggelinek szánjuk, este bekeverhetjük a tésztát, és a hűtőben eláll reggelig).
Közvetlen a sütés előtt felverem a tojásfehérjét habbá, és óvatosan beleforgatom a tésztába.
3. A felforrósított, vastag aljú palacsintasütőbe csorgatok egy adag tésztát, és kb, 15-20 centi átmérőjű koronggá terítem szét. Addig sütöm, míg a felszínén kis buborékok nem jelennek meg. Ekkor kissé megemelem a szélét, hogy lássam milyen, majd megfordítom, és másik felét is, kb. egy perc alatt aranybarnára sütöm.
4. Tálalásig, a kisütött darabokat melegen tartom.
Tálalás, tippek:
Reggeliként, legjobban úgy szeretem, ha a palacsinták tetejére, ropogósra sült bacon szalonnát teszek, és az egészet meglocsolom juharsziruppal.
Ha desszertként eszem a panceke-et, akkor megkenek négy-öt palacsintát nutellával (vagy milky way-jel), és egymásra rétegezve tálalom, a tetején tejszínhabbal, és/vagy áfonya öntettel.
De megtölthetjük friss gyümölcsökkel is, így egy „light” verziót kapunk…
Elkészítési idő: 40 perc + a pihntetés
Költségek: összesen kb. 500 Ft.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése